Arhiducesa Isabella de Austria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Arhiducesa Isabella de Austria
Prințesă Georg de Bavaria
Isabelteschen.jpg
Date personale
Nume la naștere Isabella Maria Theresia Christine Eugenie
Născută 17 noiembrie 1887(1887-11-17)
Bratislava, Austro-Ungaria
Decedată (86 de ani)
La Tour-de-Peilz, Elveția
Părinți Arhiducele Friedrich, Duce de Teschen
Prințesa Isabella de Croÿ Modificați la Wikidata
Frați și surori Arhiducele Albrecht Franz
Maria Henrietta de Austria
Arhiducesa Maria Christina de Austria
Maria Anna de Austria (1882–1940) Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Prințul Georg de Bavaria
Cetățenie Flag of Austria.svg Austria Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Habsburg-Lorena (prin naștere)
Casa de Wittelsbach (prin căsătorie)

Arhiducesa Isabella Maria Theresia Christine Eugenie de Austria-Teschen (17 noiembrie 18876 decembrie 1973) a fost fiica Arhiducelui Friedrich, Duce de Teschen și a soției acestuia, Prințesa Isabella de Croÿ.[1] Ea a fost membră a Casei de Habsburg-Lorena (bunicul ei, Arhiducele Karl Ferdinand de Austria, a fost nepot al împăratului Leopold al II-lea).

Isabella a fost cunoscută pentru căsătoria ei scurtă cu Prințul Georg de Bavaria. Separarea lor și anularea ulterioară a căsătoriei au fost știri pe scară largă în ziare. Ca urmare a acestui lucru și a acțiunilor ei de mai târziu ca asistentă medicală în armata austriacă, Isabella a devenit considerată ca o figură romantică; o publicație a numit-o "eroina cea mai romantică din actualul război din Austria".[2]

Familie[modificare | modificare sursă]

Isabella a fost a șaptea fiică a Arhiducelui Friedrich, Duce de Teschen și a soție iacestuia, Prințesa Isabella de Croÿ. Printre surorile ei se includ: Maria Cristina, Prințesă ereditară de Salm-Salm și Maria Anna, Prințesă de Bourbon-Parma.

Bunicii paterni ai Isabellei au fost Arhiducele Karl Ferdinand de Austria și Arhiducesa Elisabeta Franziska de Austria. Bunicii materni au fost Rudolf, Duce de Croÿ și Prințesa Natalie de Ligne.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Nunta[modificare | modificare sursă]

La 10 februarie 1912, Isabella s-a căsăstorit cu vărul ei îndepărtat Prințul Georg de Bavaria.[1] El era fiul cel mare al Prințului Leopold de Bavaria și a soției acestuia, Arhiducesa Gisela de Austria. Nunta a avut loc la Palatul Schönbrunn din Viena, și au participat multe figuri importante, inclusiv împăratul Franz Joseph I al Austriei, care era bunicul matern al Prințului Georg.[3] Înaintea nunții, Isabella a renunțat la toate drepturile de succesiune la tronurile austriac și ungar, act cerut tuturor arhiduceselor care se măritau, indiferent de rangul mirelui.[4][5] Ea a renunțat în mod solemn în fața întregii curți vieneze.[5]

În seara dinaintea nunții, a izbucnit un incendiu misterios; acesta a fost stins înainte ca fațada clădirii să fie distrusă, însă nu înainte de a fi distrusă rochia ei de mireasa și vastul trusou.[2] Isabella s-a folosit de incendiu ca scuză pentru a amâna nunta, acuzându-se astfel în opinia unora; "mireasa, rebelă și înlăcrimată, a arătat în fiecare gest că-și ura bărbatul".[2]

Separarea[modificare | modificare sursă]

Cuplul a petrecut luna de miere la Wales, Paris și Alger însă s-au separat înainte să se întoarcă în Bavaria. După întoarcere cuplul și-a stabilit reședința la Munchen, unde Isabella a experimentat viața la curtea bavareză.[3] Au trăit acolo trei zile înainte ca Isabella să părăsească orașul pentru casa ei din Viena unde a locuit cu mama ei și a refuzat să se mai întoarcă.[3] Membrii familiei au încercat o reconciliere însă au eșuat. Tatăl lui Georg a făcut o călătorie specială la Viena pentru a o convinge să se întoarcă.[3] În final, toate eforturile au eșuat.

Cei doi erau foarte diferiți atât la caracter cât și ca dispoziție și s-a spus că Isabella s-a simțit desconsiderată de membrii curții regale bavareze.[3] Motivul oficial pentru separarea lor a fost "incompatibilitatea bazată pe diferențe findamentale de caracter".[3] La 11 octombrie 1912 Lordul Șambelan al Prințului Regent Luitpold a făcut un anunț oficial în legătură cu cuplul prin care se declara opoziția Prințului Regent față de o anulare ca mijloc de separare și consimțământul pentru un divorț.

La 17 ianuarie 1913, căsătoria a fost oficial dizolvată de curtea regală supremă bavareză.[3] În ciuda declarației Lordului Șambelan, căsătoria a fost anulată de Sfântul Scaun pe motivul neconsumării la 5 martie în același an.

Ultimii ani[modificare | modificare sursă]

După anulare, Isabella a recuperat toate pretențiile la tronurile de Habsburg și Ungariei la care renunțase anterior.[6] La fel ca arhiducesele anterioare care au fost fie văduve fie s-au separat de soții lor, s-a presupus că Isabella se va alătura unei mănăstiri.[2] E a ales altă cale.

În lunile care au precedat Primul Război Mondial, s-a descoperit că exista o mare lipsă de asistente medicale calificate disponibile pentru serviciu în timp de război.[6] În consecință Crucea Roșie a deschis mai multe scoli din Austro-Ungaria în scopul de a instrui mai multe asistente.[6] În 1913, Isabella a ținut un curs de instruire într-unul dintre cele mai mari spitale din Viena pentru săraci și a planificat să se alăture Crucii Roșii. [7] A devenit imediat asistentă medicală în armata austriacă sub numele de sora Irmgard (uneori numită Hildegard) și a tratat soldații răniți.[2][6][8] Potrivit ziarului Berliner Lokal-Anzeiger, în 1915 Isabella s-a logodit cu chirurgul vienez Paul Albrecht (1873–1928)[8] până când împăratul Franz Joseph I al Austriei a interzis căsătoria.

Isabella a murit în Elveția la La Tour-de-Peilz la 6 decembrie 1973, la vârsta de 86 de ani.[1]


Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Lundy, Darryl. „The Peerage: Isabella Erzherzogin von Österreich. http://thepeerage.com/p11188.htm#i111873. Accesat la 20 decembrie 2009. 
  2. ^ a b c d e „Archduchess Isabella Marie's Heroic Sacrifice for Love”, The Washington Post, 28 mai 1916 
  3. ^ a b c d e f g „Royal Marriage Has Been Dissolved”, The New York Times (Berlin), 17 ianuarie 1913 
  4. ^ „Prince Weds Archduchess”, The New York Times (Vienna), 10 februarie 1912 
  5. ^ a b „Archduchess Will Renounce Rights”, The Washington Post, 9 februarie 1912 
  6. ^ a b c d „Archduchess to be a Nurse, not a Nun”, The Washington Post, 23 ianuarie 1914 
  7. ^ „Princess A Nurse”, The New York Times (Vienna), 17 iunie 1913 
  8. ^ a b Archduke's Daughter to Marry a Doctor”, The New York Times (Berlin), 16 noiembrie 1915, http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?res=9C03E4D81239E333A25754C1A9679D946496D6CF&scp=2&sq=Prince+George+of+Bavaria&st=p