Cristina a Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Cristina a Danemarcei
Christina of Denmark, Duchess of Milan.jpg
Date personale
Născută noiembrie 1521
Nyborg, Danemarca
Decedată (69 de ani)
Tortona, Alessandria, Ducatul Milano
Înmormântată Nancy Modificați la Wikidata
Părinți Christian al II-lea al Danemarcei
Isabela de Burgundia Modificați la Wikidata
Frați și surori Dorothea of Denmark, Electress Palatine[*]
Prince John of Denmark[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Francesco al II-lea Sforza
Francisc I, Duce de Lorena
Copii Carol al III-lea, Duce de Lorena
Renata, Ducesă de Bavaria
Dorothea, Ducesă de Brunswick-Calenberg
Cetățenie Flag of Norway.svg Norvegia
Flag of Denmark.svg Danemarca Modificați la Wikidata
Religie catolicism Modificați la Wikidata
Ocupație aristocrat[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Oldenburg
Ducesă consort de Milano
Domnie 4 mai 1534 - 24 octombrie 1535

Cristina a Danemarcei (noiembrie 152110 decembrie 1590) a fost o prințesă daneză care a devenit Ducesă consort a Ducatului Milano. De asemenea, a fost regentă de Lorena în anii 1545-1552 în timpul minoratului fiului ei și pretendentă la tronurile Danemarcei, Norvegiei și Suediei.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cristina a Danemarcei

Cristina a fost fiica cea mică a regelui Christian al II-lea al Danemarcei și al Norvegiei și a Isabelei de Austria, sora împăratului Carol Quintul. S-a născut la Nyborg, în Danemarca în 1521, țară pe care a părăsit-o după detronarea tatălui ei în 1523. A crescut în Olanda.

La 4 mai 1534 Cristina s-a căsătorit prin procură cu Francesco al II-lea Sforza, Duce de Milano care a murit în 1535 lăsând-o văduvă la vârsta de 14 ani. Ea și Francesco nu au avut copii.

După decesul soțului ei, Cristina a locuit la curtea mătușii sale, guvernatoarea Țărilor de Jos, Maria a Austriei (1505–1558)

După ce Jane Seymour, cea de-a treia soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei, a murit în 1537, Cristina a fost considerată ca o posibilă mireasă pentru regele englez. Pictorul german Hans Holbein a fost însărcinat să picteze portrete ale nobilelor eligibile pentru a deveni regine ale Angliei. La 10 martie 1538, Holbein a ajuns la Bruxelles împreună cu diplomatul diplomat Philip Hoby pentru a o întâlni pe Cristina. Cristina a pozat pentru portret timp de trei ore purtând haine de doliu.

Cristina, pe atunci în vârstă de 16 ani, nu a făcut nici un secret din opoziția ei la căsătoria cu regele englez, care la acel moment era vestit în Europa pentru tratamentul acordat soțiilor sale.

La 10 iulie 1541 Cristina s-a căsătorit cu Francisc, Duce de Bar. Francisc a fost logodit cu Anne de Cleves care va deveni cea de-a patra soție a lui Henric al VIII-lea. În 1544, Francis i-a succedat tatălui său ca Duce de Lorena. Fiul ei, Carol al III-lea, Duce de Lorena, a fost numit după unchiul ei, împăratul Carol Quintul. Francisc a murit în 1545, lăsând-o pe Cristina regentă a Lorenei în timpul minoratului fiului lor.

În 1552, Franța a invadat Lorena iar ea a fost forțată să demisioneze ca regentă și să-și dea fiul pentru a fi crescut la curtea Franței ca ostatic. Cristina a încercat să-și căsătorească fiica Renata cu Frederic al II-lea al Danemarcei în jurul anului 1560, apoi cu Eric al XIV-lea al Suediei ca o alianță împotriva Danemarcei în timpul războiului dintre Danemarca și Suedia din 1563-1570. Toate aceste eforturi au fost zadarnice.

Fiica ei, Renata de Lorena, s-a căsătorit cu Wilhelm al V-lea, Duce de Bavaria și actualele familii regale daneze, norvegiene și suedeze coboară din ea.