Maria Anna de Austria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maria Anna de Austria
MariaAnaJosefaAustria.jpg
Regină a Portugaliei
Domnie 27 octombrie 1708 – 31 iulie 1750
Căsătorit(ă) cu Ioan al V-lea al Portugaliei
Urmași Barbara, regină a Spaniei
Pedro, Prinț al Braziliei
José I, rege al Portugaliei
Pedro al III-lea, rege al Portugaliei
Nume complet
Maria Anna Josepha
Casa regală Casa de Braganza
Casa de Habsburg
Tată Leopold I, Împărat Roman
Mamă Eleonor Magdalene de Neuburg
Naștere 7 septembrie 1683(1683-09-07)
Linz, Germania
Deces 14 august 1754 (70 de ani)
Palatul Ribeira, Lisabona, Portugalia

Maria Anna de Austria (Maria Anna Josepha; 7 septembrie 168314 august 1754) a fost arhiducesă de Austria ca fiică a lui Leopold I, Împărat Roman. Prin căsătoria cu Ioan al V-lea al Portugaliei a devenit regină a Portugaliei. A fost regentă a Portugaliei din 1742 până în 1750 în timpul bolii soțului ei.

Familie[modificare | modificare sursă]

Născută Maria Anna Josepha, ea a fost fiica împăratului Leopold I și a lui Eleonor Magdalene de Neuburg. Maria Anna a fost sora împăratului Iosif I, Împărat Roman și a împăratului Carol al VI-lea, Împărat Roman. Prin fratele ei Carol, ea a fost mătușa Mariei Tereza, prima regină a Austriei.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

Maria Anna, regină a Portugaliei

La 27 octombrie 1708 s-a căsătorit cu verișorul ei primar, Ioan al V-lea al Portugaliei și a devenit regină consort a Portugaliei. A fost mama a șase copii:

Regență[modificare | modificare sursă]

În 1742 Maria Anna a preluat puterea ca regentă după ce soțul ei a suferit un accident vascular care l-a lăsat parțial paralizat. Când Ioan al V-lea a murit la 31 iulie 1750, ea a predat puterea fiului ei mai mare, Iosif I al Portugaliei.

A murit în timp ce era la reședința ei de la Palatul Belém în 1754.[1] A fost înmormântată la Lisabona, însă inima a fost dusă la Viena și îngropată acolo în cripta imperială.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Vale, Teresa; Gomes, Carlos (1994). „Palácio Nacional de Belém”. în SIPA (în Portuguese). Lisbon, Portugal: SIPA – Sistema de Informação para o Património Arquitectónico. http://www.monumentos.pt/Site/APP_PagesUser/SIPA.aspx?id=6547. Accesat la 18 iulie 2011.