Maria Josepha de Austria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maria Josepha de Austria
Regină a Poloniei
Mare Ducesă de Lituania
Principesă Electoare a Saxoniei
Maria Josepha von Sachsen-Litauen-Polen-Österreich.jpg
Domnie 1734 – 5 octombrie 1763
Încoronare 17 ianuarie 1734
Catedrala Wawel, Kraków
Căsătorit(ă) cu August al III-lea al Poloniei
Urmași Frederic Christian, Elector de Saxonia
Maria Amalia, regină a Spaniei
Maria Anna Sophia de Saxonia
Franz Xavier de Saxonia
Maria Josepha, Delfină a Franței
Carl, Duce de Courland
Maria Christina
Albert, Duce de Teschen
Clemens Wenceslaus, Arhiepiscop de Trier
Prințesa Maria Kunigunde
Casa regală Casa de Wettin
Casa de Habsburg
Tată Iosif I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Mamă Wilhelmina Amalia de Braunschweig
Naștere 8 decembrie 1699
Viena, Austria
Deces 17 noiembrie 1757 (57 de ani)
Dresda, Saxonia

Maria Josepha de Austria (germană Maria Josepha von Habsburg, Erzherzogin von Österreich, poloneză Maria Józefa Habsburżanka; 8 decembrie 169917 noiembrie 1757) născută Arhiducesă de Austria, a fost moștenitoarea prezumtivă a Imperiului habsburgic. Prin căsătoria cu August al III-lea al Poloniei a fost Prințesă a Saxoniei și regină a Poloniei.

Familie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Viena, ca arhiducesă de Austria, fiica cea mare a lui Iosif I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman și a Prințesei Wilhelmina Amalia de Braunschweig-Lüneburg. În timpul domniei bunicului ei, tatăl și unchiul Mariei Josepha au semnat decretul prin care fiica cea mare a lui Iosif I devine moștenitoarea dominioanelor habsburgice cu condiția ca atât el cât și fratele lui să nu aibă fii. Cu toatea acestea, în timpul domniei unchiului ei, Carol al VI-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, Maria Josepha și sora sa au fost excluse din linia de succesiune habsburgică în favoarea verișoarei lor Maria Tereza.

Pactum Mutuae Successionis din 1703, emis de bunicul ei, împăratul Leopold I, a făcut-o pe Maria Josepha moștenitoarea prezumtivă a unchiului ei, împăratul Carol al VI-lea;[1] totuși, Pragmatica Sancțiune din 1713 a lui Carol VI a anulat înțelegerea anterioară și a făcut din fiica sa, Maria Theresa, succesorul său în locul Mariei Josepha.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Maria Josepha

La 20 august 1719, Maria Josepha s-a căsătorit cu Frederic August al II-lea, Elector de Saxonia, care a devenit rege al Poloniei. Prin această căsătorie între Casele de Wettin și de Habsburg, tatăl lui Frederic August al II-lea, August al II-lea al Poloniei, a sperat să plaseze Saxonia într-o poziție mai bună în cazul în care ar izbucni un război de succesiune al teritoriilor austriece.

Căsătoria a fost sugerată de către viitorul ei socru încă din 1704.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Potrivit Pactum Mutuae Successionis Carol al VI-lea va urma la domnie înaintea nepoatelor lui, urmat de fiul lui, dacă va avea un fiu. Dacă nu, fiicele lui Iosif vor urma la domnie. –The New Cambridge Modern History de George R. Potter, pagina 393