Arhiducesa Maria Leopoldine de Austria-Este

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Lua error în Modul:InfoboxRoyalty la linia 77: bad argument #1 to 'ipairs' (table expected, got nil). Arhiducesa Maria Leopoldine de Austria-Este (10 decembrie 177623 iunie 1848) a fost a doua soție a lui Karl Theodore, Elector de Bavaria.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Maria Leopoldine s-a născut la Milano, ca a doua fiică a Arhiducelui Ferdinand de Austria-Este și a Prințesei Maria Beatrice Ricciarda d'Este.

Căsătorii și copii[modificare | modificare sursă]

Maria Leopoldine de Austria-Este și fiii ei, Aloys și Maximilian

În august 1795, Maria Leopoldine a fost obligată să se căsătorească cu Karl Theodore, Elector de Bavaria, care avea 52 de ani. Căsătoria a fost aranjată în speranța că va rezulta un fiu și moștenitor al liniei senior a Casei de Wittelsbach însă Maria Leopoldine a refuzat contactul sexual cu soțul ei. Ea a avut mai mulți iubiți printre care și Maximilian de Zweibrücken și Maximilian von Montgelas. A fost descrisă ca terorizându-și soțul în fața curții bavareze.

A ales să facă o alianță cu Casa de Zweibrücken în opoziție față de alianța pe care soțul ei a făcut-o cu propria familie Habsburg. Atunci când soțul ei a fost pe moarte în 1799, ea l-a ajutat pe moștenitorul lui Maximilian de Zweibrücken asigurând succesiunea lui și s-a retras la castelul Berg situat pe malul lacului Starnberg. Acolo a devenit cunoscută pentru stilul de viață libertin. A rămas însărcinată și a fost exilată la Laibach pentru un timp. Mai târziu, ea a devenit foarte bogată prin gestionarea conacului ei bavarez din Stepperg.

La 14 noiembrie 1804, la Munchen, Maria Leopoldine s-a căsătorit cu contele Ludwig Arco. Ei au avut trei copii:

  • Contele Aloys Nikolaus Ambros von Arco (6 decembrie 1808 – 10 septembrie 1891)
  • Contele Maximilian Joseph Bernhard von Arco-Zinneberg (13 decembrie 1811 – 13 noiembrie 1885)
  • Contesa Caroline von Arco (26 decembrie 1814 – 18 ianuarie 1815)

În 1848, Maria Leopoldine călătorea cu trăsura de la Munchen la Viena. Trăsura ei s-a răsturnat în apropiere de Wasserburg am Inn iar ea a murit. A rămas o avere de 15 milioane de florinți celor doi fii ai ei.[1]

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The Gentleman's Magazine (1848): 334.