Arhiducesa Louise de Austria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject. Luise de Toscana (Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 34: The entity data must be a table obtained via mw.wikibase.getEntityObject.) a fost fiica lui Ferdinand al IV-lea, Mare Duce de Toscana și a celei de-a doua soții, Alice de Bourbon-Parma. Arhiducesa Luise a fost stră-strănepoata regilor Carol al X-lea al Franței, Carol al IV-lea al Spaniei și a împăratului romano-german Leopold al II-lea.

Familie[modificare | modificare sursă]

Arhiducesa Luise de Austria, Prințesă de Toscana.

La Viena la 21 noiembrie 1891, Luise s-a căsătorit cu Prințul Frederick Augustus, care mai târziu a devenit Prinț Moștenitor la moartea unchiului său care nu avea moștenitori, regele Albert I, și urcarea pe tron a tatălui său, regele George, în iunie 1902.

Cei doi au divorțat în 1903 printr-un decret regal al regelui după ce ea a fugit în timp ce era însărcinată cu ultimul ei copil. Luise a părăsit Dresda după ce socrul ei a amenințat-o că o va închide într-un sanatoriu de boli mentale pe viață. Fratele ei a susținut-o și a ajutat-o să plece din Saxonia. Împăratul Franz-Josef al Austro-Ungariei nu a recunoscut divorțul lor.

Împreună au avut șapte copii:

Fiii cei mari, Friedrich August și Friedrich Christian s-au născut în același an, 1893, însă nu au fost gemeni. Friedrich August s-a născut în ianuarie, în timp ce Friedrich Christian s-a născut în decembrie.

A doua căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 25 septembrie 1907, Luise s-a căsătorit cu muzicianul italian Enrico Toselli la Londra. Ei au avut un fiu, Carlo Emanuele Toselli (7 mai 1908 – 1969), și au divorțat cinci ani mai târziu.

Tatăl ei a numit-o contesă de Montignoso, ca suveran al fostului Mare Ducat al Toscanei. După negocieri prelungite, Anna a fost trimisă la Dresda pentru a trăi cu frații ei și de a fi crescută ca un membru al casei regale saxone. Luise a încercat dar a fost împiedicată să-și vadă copii. I s-a permis să-i vadă într-o vizită privată la ambasada saxonă. Nici unul dintre copiii ei au vorbit vreodată împotriva mamei lor în memoriile lor.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Louise of Tuscany, Former Crown Princess of Saxony, My own Story, London 1911
  • Erika Bestenreiner, Luise von Toskana, Piper 2006 (A German book)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Arhiducesa Louise de Austria
  1. ^ "Arhiducesa Louise de Austria", Gemeinsame Normdatei, accesat la 27 aprilie 2014