Isabella Clara de Austria

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Isabella Clara de Austria
Ducesă de Mantua și Montferrat
Ritratto di Isabella Clara d’Austria.PNG
Căsătorit(ă) cu Charles Gonzaga
Urmași Ferdinand Charles, Duce de Mantua și Montferrat
Tată Leopold al V-lea, Arhiduce de Austria
Mamă Claudia de Medici
Naștere 12 august 1629(1629-08-12)
Deces (55 de ani)

Isabella Clara de Austria (12 august 162924 februarie 1685) a fost fiica lui Leopold al V-lea, Arhiduce de Austria și a soției acestuia, Claudia de Medici. A fost membră a Casei de Habsburg și Arhiducesă de Austria.

Familie[modificare | modificare sursă]

Isabella a fost al treilea copil din cei cinci ai părinților ei. Printre frații ei: Ferdinand Karl, Arhiduce de Austria, Arhiducele Sigismund Francis de Austria și Maria Leopoldine de Austria, soția lui Ferdinand al III-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Bunicii paterni au fost Carol al II-lea, Arhiduce de Austria și Maria Anna de Bavaria. Bunicii materni au fost Ferdinando I de Medici, Mare Duce de Toscana și Christina de Lorena.[1]

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

La 7 noiembrie 1649 Isabella s-a căsătorit cu Carol al III-lea, Duce de Mantua (1629 - 1665) care a devenit Duce de Mantua și Monferrato în 1637. Căsătoria lor a creat o alianță între Casa de Gonzaga și familiile Habsburg.[2]

Carol a avut o iubită, Margaret Oak și uneori o neglija pe Isabella. Carol și soția sa au avut un fiu, Carol al IV-lea, Duce de Mantua (31 august 1652 – 5 iulie 1708).

Note[modificare | modificare sursă]