Ella Negruzzi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ella Negruzzi
Ella Negruzzi.jpg
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Hermeziu, Trifești, Iași, România Modificați la Wikidata
Decedată (73 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
PărințiLeon Negruzzi Modificați la Wikidata
Frați și suroriMihai Negruzzi Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania (1948–1952).svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieavocat Modificați la Wikidata

Ella L. Negruzzi (sau Elena Negruzzi, n. , Hermeziu, Trifești, Iași, România – d. , București, România) a fost o juristă română, manifestându-se în perioada interbelică ca o figură proeminentă în mișcarea feministă din România.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A fost fiica scriitorului și omului politic ieșean Leon C. Negruzzi (1840-1890) și sora mai mică a generalului Mihai Negruzzi (1873-1958).

A urmat cursurile școlii primare, Externatul Secundar de Fete (actualul Colegiu "Mihai Eminescu" din Iași) și Facultății de Drept la Iași. După absolvirea studiilor universitare a cerut în anul 1914 să fie admisă în Baroul Iași, dar cererea i-a fost respinsă pe motiv că nu are drept de vot (fiind femeie), iar avocații trebuiau să aibă drept de vot. După mai multe procese care au durat aproape șase ani, Ella Negruzzi a devenit prima femeie avocat din Romania [1]. A profesat ca avocat în Baroul Covurlui - Galați și din 1919, în Baroul București.

S-a remarcat în perioada interbelică ca o militantă pentru drepturile femeilor, punând bazele Asociației "Emanciparea femeii", al cărei președinte a fost. Asociația fondată de ea a urmărit emanciparea femeii prin prisma dezvoltării acesteia în toate domeniile și ocuparea de funcții în raport cu pregătirea și capacitatea fiecăreia. Și-a concentrat atenția asupra femeilor de la sate, inițiind cercuri culturale și fondând cămine culturale unde a arătat sătencelor cum să-și organizeze gospodăria și cum să-și educe copiii.

După instaurarea fascismului în Germania, Ella Negruzzi s-a manifestat ca o luptătoare împotriva războiului, făcând parte din organizația "Grupul avocaților democrați", înființată în 1935. De asemenea, a înființat organizația "Frontul feminin" (1936), organizând numeroase întruniri și conferințe menite să contribuie la antrenarea femeilor în acțiunile pentru apărarea drepturilor lor economice, politice, sociale și culturale [2].

S-a remarcat și în publicistică.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]