Elena Djionat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elena Djionat
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Bozieni, județul Chișinău, gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedată1937 (48 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus
 România (–) Modificați la Wikidata
Ocupațieactivistă[*]
învățătoare
jurnalistă
publicistă
activist pentru drepturile femeilor[*]
sufragetă Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Odesa  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Țărănesc  Modificați la Wikidata

Elena Djionat (n. 8 mai 1888; d. p. 1936[necesită citare]) a fost o publicistă, pedagogă, jurnalistă, sufragetă și militantă pentru drepturile femeii din România, cofondatoare și conducătoare a Organizației Femeilor Basarabene.

Și-a făcut studiile la la Liceul „Dadiani” din Chișinău și la Facultatea de Medicină din Odessa, pe care o părăsește după doi ani. Între 1919 și 1935 este directoare a Școlii primare „Principesa Elena” din Chișinău.

Până la Marea Unire, încă din 1907, în activitatea sa, Elena Djionat militează pentru obținerea de drepturilor naționale pentru românii din Basarabia (care era parte a Imperiului Rus), fiind persecutată de autoritățile țariste.

În 1928 fondează Organizația Femeilor Basarabene, care ulterior, sub conducerea Elenei Alistar Romanescu, a fost afiliată la Societatea Ortodoxă Națională a Femeilor Române. În 1933 reformează organizația sub denumirea de Liga Femeilor din Basarabia. La congresul de constituire a acesteia a fost alcătuită o moțiune față de regele Carol II, prin care erau revendicate egalitatea în drepturi, indiferent de sex sau stare socială și înlăturarea restricțiilor referitoare la educația femeilor. 

Sub președinția Elenei Djionat, Liga înființează un azil pentru femei intelectuale, un azil de noapte pentru femei, un azil de copii ai străzii și un gimnaziu comercial practic de fete.

între 1933 și 1934 a susținut și a colaborat la Mișcarea feministă, ziar bilunar, independent, militant pentru afirmarea drepturilor femeii în viața publică a României.

A fost consilieră municipală a orașului Chișinău în 1937.

Legături externe[modificare | modificare sursă]