Sari la conținut

Hezbollah

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hezbollah
حزب الله
Oameni cheie
Fondator(i)Mohammad Hussein Fadlallah[*][[Mohammad Hussein Fadlallah (Lebanese faqih)|​]]
Ali Akbar Mohtashamipur[*][[Ali Akbar Mohtashamipur (politician iranian)|​]]
Imad Mughniyah[*][[Imad Mughniyah (Lebanese militant, head of security for Hezbollah (1962-2008))|​]]  Modificați la Wikidata
Date
Înființatanii 1980  Modificați la Wikidata
SediuBeirut
Informații
Ideologie oficialăIslamism șiit militant pro iranian
Anti-sionism
Antisemitism[1] (negat)[2]
Antioccidentalism[3]
Naționalism arab
Populism[4][5]
Jihadism[6]
Khomeinism
Fișier:Q1980010

Hezbollah (arabă: حزب الله‎ ḥizbu-'llāh(i), în traducere „Partidul lui Dumnezeu”) a apărut în timpul Războiul din Liban din 1982 ca partid și organizație paramilitară șiită libaneză, sprijinită și dependentă de Iran. Inițial cu 15.000 de combatanți înarmați și antrenați de ofițeri ai Gărzilor Revoluționare Iraniene, Hezbollah reprezintă o forță importantă în politica libaneză, fiind reprezentat in Parlamentul și guvernul acestei țări, deținând școli, spitale și oferind servicii sociale. El se recomandă ca o mișcare de rezistență legitimă dar, este definit ca o organizație teroristă de către Statele Unite ale Americii, Israel, Canada, Olanda și alte state. Marea Britanie a introdus aripa militară a organizației pe lista organizațiilor teroriste, iar Australia consideră o parte a structurii sale militare, „Organizația de Securitate Externă”, ca fiind o organizație teroristă. Începând cu anul 2011 Hezbollah s-a implicat în războiul civil din Siria de partea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad. În decembrie 2015 președintele Statelor Unite, Barack Obama, a semnat Legea împiedicării finanțării internaționale a „Hezbollah”, definită ca o organizație teroristă care se ocupă și cu traficul de stupefiante și cu spălarea de bani și urma să impună sancțiuni nu numai asupra instituțiilor legate de această mișcare, ci și asupra instituțiilor financiare și comerciale care fac afaceri cu ea.[7]

Regiunile principale controlate de Hezbollah în Liban - sudul Libanului și zona Nabatiye, regiunea Beqaa în nord-est și un sector la Beirut și în vecinătatea lui.

Programa Hezbollah din 1985 cuprindea trei obiective principale ale organizației, primele două combat unitățile de apărare creștine: „încetarea oricărei entități colonialiste israeliene, aducerea în fața justiției a Falangiștilor pentru crimele comise și instaurarea unui regim islamic în Liban”. Ca principal cap de pod al tendințelor expansioniste iraniene la Marea Mediterană Hezbollah estompează intențiile sale de instaurare a unui regim islamic și, a încheiat alianțe trecând peste interesele religioase. Liderii Hezbollah declară că scopul lor este distrugerea statului israelian vecin, pe care-l definesc ca o „entitate sionistă invadatoare”, construită pe pământuri furate de la arabi, proprietarii lor de drept. Steagul organizatiei are culoarea galbenă și înfățișează un glob pământesc, o pușcă si un citat din Coran, sloganul Gărzilor Revoluționare Iraniene: „Numai Obștea lui Allah este învingătoare".

Poster al Hezbollah din timpul Rǎzboiului libanez din 2006
Hassan Nasrallah, secretarul general al Hezbollah

Hezbollah, care a pornit ca o mică miliție, a devenit o organizație reprezentată în parlamentul libanez, deține un post de radio și o televiziune prin satelit și desfășoară numeroase programe de ajutor social. Hezbollah se bucură de un sprijin larg din partea populației șiite, dar și din partea unor membri ai celorlalte confesiuni libaneze (sunniți, creștini, druzi) și este capabilă să mobilizeze demonstrații de sute de mii de oameni. Hezbollah, alături de alte grupări a declanșat proteste politice între 2006-2008, în opoziție cu guvernarea Primului Ministru creștin Fouad Siniora. Disputele care au urmat, legate de păstrarea de către organizație a rețelei sale de comunicații au condus la confruntări sângeroase între membrii organizației și cei ai coaliției de guvernare. Hezbollah a reușit să preia controlul asupra unor cartiere din Beirutul de Vest, deținute înainte de milițiile Mișcării Viitorul, loiale lui Fouad Siniora. Ulterior acele zone au fost preluate de armata libaneză. Ca urmare a Înțelegerii de la Doha, Hezbollah a primit putere de veto în Parlamentul libanez, în plus, a fost format Guvernul de Uniune Națională, în care organizația deține un minister și controlează 11 dintre cele 30 de locuri.

Susținere internaționalǎ

[modificare | modificare sursă]

Hezbollah controlează o bună parte din economia libaneză aflată într-o situație catastrofală și mai primește susținere financiară de la Iran, Siria și din donații de la șiiți libanezi sau din restul lumii. Forța sa militară a crescut de asemenea foarte mult în ultimii ani. În ciuda unei declarații a ONU din iunie 2008, care certifica că nu există o ocupație israeliană în toate teritoriile libaneze, în august 2008, cabinetul libanez a aprobat în unanimitate o declarație politică care asigură existența Hezbollah, ca o organizație armată și care garantează dreptul său la „eliberarea sau recuperarea teritoriilor ocupate”. Din 1992, organizația este condusă de Secretarul General Hassan Nasrallah.

Lider: Hassan Nasrallah

Fondată: 1982 - 1985 (oficial)

Religia: Islamică-șiită

Ideologia politică: Islamism șiit militant pro iranian

Naționalitatea: Libaneză

  1. ^ Analysis: Hezbollah’s lethal anti-Semitism (în engleză), The Jerusalem Post,   Text " JPost.com " ignorat (ajutor)
  2. ^ Joshua L. Gleis; Benedetta Berti (), Hezbollah and Hamas: A Comparative Study (în engleză), JHU Press 
  3. ^ Matthew Levitt (), Hezbollah: The Global Footprint of Lebanon's Party of God (în engleză), Hurst Publishers, p. 356 
  4. ^ Hezbollah and the Lebanese Popular Movement (în engleză), www.iemed.org 
  5. ^ Salamey, Imad; Pearson, Frederic (2007-09), Hezbollah: A Proletarian Party with an Islamic Manifesto – A Sociopolitical Analysis of Islamist Populism in Lebanon and the Middle East (în engleză), 18 (3), Small Wars & Insurgencies, doi:10.1080/09592310701674358, ISSN 1743-9558 0959-2318, 1743-9558 Verificați valoarea |issn= (ajutor)  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  6. ^ Wayback Machine (PDF), web.archive.org, arhivat din original (PDF) la , accesat în  
  7. ^ Tzvi Barel,Haaretz 2016

Legături externe

[modificare | modificare sursă]