Hamas

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Hamas
شعار حركة حماس.jpg
Președinte Yahya Sinwar[*][[Yahya Sinwar (Head of Hamas military wing Gaza)|​]]  Modificați la Wikidata
Înființat   Modificați la Wikidata
Sediu Gaza
Ideologie oficială Eliberarea teritoriilor cotropite de israelieni
Naționalism palestinian
Islamism
Antisionism
Antisemitism
Prezență online site web oficial
cont Twitter
Instagram

Hamas (Arabă: حركة حماس) este acronim al Harakat al-Muqawama al-Islamiyya (Arabă:حركة المقاومة الاسلامية, lit. „Mișcarea de rezistență islamică“)

Hamas este o organizație paramilitară palestiniană islamistă. Scopul său declarat este cucerirea teritoriilor aflate în prezent în cadrul statului Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza.Uniunea Europeană, Canada, Statele Unite și Israel consideră Hamas un grup terorist al cărui atacuri îndreptate preferențial contra populației civile și alte abuzuri privind drepturile omului, au fost condamnate de Națiunile Unite și Organizația pentru protecția Drepturilor Omului.

La alegerile din 2006, Hamas a înfrânt electoral și fizic rivalii din Fatahul autorităților palestiniene prin lupte armate și asasinate și a cucerit stăpânirea Fâșiei Gaza și separarea ei politică și economică de Autonomia Palestineană.

Istorie[modificare | modificare sursă]

O hartă a teritoriului (Fâşia Gaza) stăpânit de Hamas

Organizația teroristă Hamas își are originea într-o aripă a unei alte organizații cea a Fraților Musulmani în Fâșia Gaza. Se pare că primele idei cu privire la crearea sa, se situează în jurul anului 1967. În 1978 șeicul Ahmad Yasin, conducătorul la acea vreme al Fraților Musulmani în Fâșia Gaza, înființează o fundație non-profit sub numele Al-Mudjamma' (Arabă:المجمع). Aceasta promova Islamul și încerca să câștige susținerea instituțiilor, universităților și a cercurilor religioase. Organizația ca atare a fost înființată în 1987, odată cu izbucnirea primei Intifade la inițiativa șeicului Ahmad Yasin și a lui Muhammad Taha membru al aripii organizației Frăților Musulmani care activa în Fâșia Gaza.

În august 1988 organizația publică Carta Mișcării Hamas, (Arabă: ميثاق حركة حماس) text care îi reflectă ideologia de-a lungul a 36 de articole prin care orice compromis cu Israelul este respins și susține „aruncarea evreilor în mare” și înființarea unui stat arab în locul Israelului, la care organizația a fost interzisă de către autoritățile israeliene.[1]

Aripa militară[modificare | modificare sursă]

Brigăzile Ezzedin Al-Qassam (Arabă: كتائب الشهيد عز الدين القسام) reprezintă aripa militară a Hamas, creată în 1992 sub conducerea lui Yahya Ayyash. Denumirea a fost aleasă pentru a comemora un lider celebru al rezistenței arabe în zonă 'Izz Ad-Din Al-Qassam, un predicator sunit din perioada mandatului britanic asupra Palestinei, care în 1930 a fondat un grup militant arab numit Mâna Neagră (Arabă: الكف الأسود), ceea ce a dus la uciderea sa de către britanici în 1935. Brigăzile 'Izz Ad-Din Al-Qassam mai sunt cunoscute și sub numele „Elevii lui Ayyash“ sau „Elevii inginerului“ pentru a comemora memoria primului conducător, ucis în 1996. Yahya Ayyash era supranumit și Inginerul deoarece el era specialistul organizației în crearea dispozitivelor explozibile.

Ideologie[modificare | modificare sursă]

Carta Mișcării Hamas[2] trasează ideile acestei organizații ale căror origine se regăsește parțial în concepte islamice. Carta menționează apartenența la organizația Fraților Musulmani și îmbrățișarea preceptelor islamice în toate domeniile vieții. Teritoriul israelian este considerat potrivit jurisprudenței musulmane, un loc „waqf“ islamic astfel acceptarea existenței statului Israel reprezintă o încălcare a aceleiași jurisprudențe musulmane. Din această cauză statele arabe consideră teritoriile pe care este situat statul Israel ca „teritoriile ocupate“ (Arabă: الاراضي المحتلة).

Activitate[modificare | modificare sursă]

Aripa politică și-a făcut simțită prezența în alegerile din teritoriile palestiniene însă participarea sa nu se dorește o acceptare a normelor democratice, a valorilor sau a instituțiilor existente și aceasta deorece orice soluție la rezolvarea problemei palestiniene trebuie să respecte preceptele islamice, așa cum menționează carta organizației[3].

Terorismul este privit de liderii mișcării ca o modalitate eficientă de a rezolva problema palestiniană, ei nu au ezitate să își exprime acest punct de vedere în declarații sau interviuri, încurajând în acest mod acțiunile sinucigașe și violențele împotriva forțelor de poliție și militare israeliene dar și împotriva civililor. După câștigarea alegerilor din 2006, Hamas și-a exprimat prin vocea unuia din liderii săi, continuarea a ceea ce ei numesc luptă de rezistență atât pe plan politic cât mai ales prin aripa sa teroristă[4]. Numărul victimelor care și-au pierdut viața ca urmare a activității teroriste a Hamas începând din anul 2000 și până în iulie 2008 se ridică la 1,170.[5].

Mai mulți lideri Hamas au fost asasinați de-a lungul timpului de către forțele israeliene, de aceea, ca urmare a uciderii liderului fondator Ahmad Yasin în 2003 și a succesorului acestuia Abdel-Aziz Rantissi în 2004, s-a decis păstrarea secretului asupra numelui conducătorului organizației. Surse palestiniene indică instituirea unei conduceri colective în mâinile lui Haniyeh, Mahmud Zahhar și Sayyd al-Siyam[6].

Lideri[modificare | modificare sursă]

Ismail Haniyeh (Arabă: إسماعيل هنية transcris uneori ca Ismail Haniyeh sau Ismail Haniyah); (născut în ianuarie 1963)

Alături de Mahmoud al-Zahar, Haniyeh este liderul Hamas în Gaza, fost prim-ministru al Autorității Palestiniene. A fost demis la 14 iunie 2007 de către președintele palestinian Mahmoud Abbas în încercarea de a contracara influența crescâdă a organizației în teritoriile palestiniene.A refuzat însă să recunoască demiterea iar Consiliul Legislativ Palestinian, în care Hamas a obținut majoritatea la alegerile din 25 ianuarie 2006, îi respectă autoritatea pe care și-o exercită de facto.[7]. După demiterea sa, președintele Mahmoud Abbas l-a numit ca înlocuitor pe Salam Fayyad. Această numire a fost considerată ilegală, deoarece potrivit legii palestiniene președintele poate demite un prim-ministru dar nu poate numi un altul în locul său fără acordul Consiliului Legislativ, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul lui Fayyad[8].

Isma'il Haniyeh a fost unul dintre cei mai tineri lideri ai organizației, fiind absolvent al Universității Islamice din Gaza chiar în anul înființării Hamas, 1987, licențiat în literatură arabă. În 1993 a devenit decanul aceleiași universități unde a condus și organizația studențească a Hamas. A fost unul dintre apropiații șeicului Ahmad Yasin și a reprezentat organizația de nenumărate ori la întâlnirile cu Autoritatea Palestiniană. În 2003 a supraviețuit unei tentative de asasinat.

Mahmud al-Zahar (Arabă: محمود الزهار); (născut în 1945) Odată cu formarea în martie 2006 a unui guvern condus de Ismail Haniyeh, Mahmud al-Zahar a fost numit ministru de externe. El este unul dintre membrii fondatori ai organizației, încă de la început având un rol neoficial de purtător de cuvânt al Hamas și este recunoscut ca unul dintre cei mai radicali membri ai acesteia.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]