Israel Katz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Israel Katz
ישראל כץ

Fotografie din anul 2015
Date personale
Născut (68 de ani)[5] Modificați la Wikidata
Așkelon, Israel[5] Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiIerusalim Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[5]
limba ebraică Modificați la Wikidata
Ministerul Infrastructurii, energiei și al apelor Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
Precedat deKarin Elharar[*][[Karin Elharar (politiciană israeliană)|​]]
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
Deținător actual
Funcție asumată
[1]
Legislatură25th Knesset[*][[25th Knesset (Israeli legislature)|​]]
În funcție
 – [1]
LegislaturăA 24-a legislatură a Knessetului[*]
Ministru de finanțe al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
GuvernAl 35-lea guvern al Israelului[*]
Precedat deMoshe Kahlon[*][[Moshe Kahlon (politician israelian)|​]]
Succedat deAvigdor Lieberman
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – [2]
LegislaturăA 23-a legislatură a Knessetului[*]
În funcție
 – [2]
Legislaturăa 22-a legislatură a Knessetului[*]
În funcție
 – [3]
Legislaturăa 21-a legislatură a Knessetului[*]
Ministrul de externe al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
,  – 
Minister of Intelligence Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – [3]
Legislaturăa 20-a legislatură a Knessetului[*]
În funcție
 – 
Legislaturăa 19-s legislatură a Knessetului[*]
În funcție
 – 
Legislaturăa 19-s legislatură a Knessetului[*]
Ministrul transportului și al siguranței rutiere Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Legislaturăa 18-a legislatură a Knessetului[*]
În funcție
 – 
Legislaturăa 17-a legislatură a Knessetului[*]
Ministru al agriculturii si al dezvoltării rurale Modificați la Wikidata
În funcție
 – [4]
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Legislaturăa 16-a legislatură a Knessetului[*]
În funcție
 – 
Legislaturăa 15-a legislatură a Knessetului[*]
În funcție
 – 
Legislaturăa 14-a legislatură a Knessetului[*]
În funcție
 – 
Legislaturăa 14-a legislatură a Knessetului[*]
În funcție
 – [5]
Precedat deEhud Olmert
Legislaturăa 14-a legislatură a Knessetului[*]

Partid politicLikud
Alma materUniversitatea Ebraică din Ierusalim
Prezență online

Israel Katz (în ebraică:ישראל כ"ץ, născut la 21 septembrie 1955 la Ashkelon, Israel) este un om politic israelian, numit din 1 ianuarie 2023 ministrul de externe al Israelului, după ce, din decembrie 2022 a servit ca ministrul energiei și al infrastructurii al Israelului, în al șaselea cabinet Netanyahu. El a preluat portofoliul externelor de la Eli Cohen, în cadrul unui acord de rotație [6].Katz a mai fost ministru de externe în anii 2019-2020. Între mai 2020 - iunie 2021 el a fost ministrul de finanțe al Israelului în guvernul de uniune națională și apoi în guvernul de tranziție Netanyahu-Gantz. Katz este deputat în Knesset din partea partidului de centru-dreapta Likud. În trecut a fost ministru al transporturilor, al agriculturii, ministru responsabil cu informațiile, și în 2019-2020 ministru de externe.El are titlul de licențiat în domeniul relațiilor internaționale și a studiat un timp agronomia pentru al doilea titlu.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilărie și tinerețe[modificare | modificare sursă]

Israel Katz s-a născut în 1955 la Ashkelon ca al treilea copil, după nașterea a două fete. Părinții săi, Meir Katz și Malka (Nira) născută Deutsch, erau evrei religioși din Maramureș care au supraviețuit deportării în lagărele de exterminare create de Germania nazistă pe teritoriul Poloniei, unde fuseseră trimiși în 1944 cu complicitatea regimului Horthy-Döme Sztójay din Ungaria. Ei au emigrat în Israel și s-au stabilit ca agricultori în moșavul Kfar Ahim. Israel Katz a crescut în această așezare agricolă. Katz a studiat la școala religioasă de stat Shafir și apoi la liceul- ieșivă Or Etzion de sub conducerea rabinului Haim Druckman. A fost membru în mișcarea de tineret național-religios Bney Akiva. El păstrează în momentul de față un stil de viață modern, îmbinat cu respectarea tradiției. În 1973 s-a înrolat în armată și a servit, la cererea sa, în Brigada de parașutiști. A terminat serviciul militar cu gradul de căpitan. Katz a servit ca militar combatant în Războiul de uzură ce a urmat Războiului de Yom Kipur, pe frontul sirian, iar ca ofițer in rezervă, a participat la Primul Război din Liban (1982). El a studiat relațiile internaționale la Universitatea Ebraică din Ierusalim pentru licență, apoi a studiat agronomia fără a termina masteratul.

Începutul carierei politice[modificare | modificare sursă]

Katz a fost activ din tinerețe în mișcarea naționalistă Herut și apoi în partidul Likud. Ca președinte al Asociației studenților, din partea tineretului partidului Likud de centru-dreapta, a militat pentru obținerea de îmbunătățiri în viața studenților. În martie 1981, împreună cu un coleg de partid, Tzahi Hanegbi, a fost implicat în manifestații studențești furtunoase în semn de protest față de ceea ce a descris drept acte violente ale studenților arabi în campus. La un moment dat studenții evrei protestatari l-au blocat pe rectorul Rafael Meshulam în biroul său. Din aceste motive Katz a fost suspendat de la studii vreme de un an.

Activitatea politică și administrativă[modificare | modificare sursă]

În 1983, după demisia ministrului apărării Ariel Sharon ca urmare a concluziilor comisiei guvernamentale de anchetă Kahan asupra Războiului din Liban din anul 1982, Israel Katz a condus crearea taberei lui Ariel Sharon în cadrul partidului Likud sprijinind revenirea lui Sharon în centrul activității politice în partid. Ulterior Katz a devenit asistent, apoi până în anul 1988, director general adjunct la Ministerul industriei și comerțului, alături de ministrul Sharon În noiembrie 1998 a reușit să fie ales în Knesset pe locul lui Ehud Olmert, iar în 2003 a devenit ministrul agriculturii în guvernul condus de Ariel Sharon. După ce în 2006 Sharon a părăsit Likudul și a creat propriul său partid Kadima (Înainte), Katz a demisionat din guvern, fiind reales în Knesset pe lista Likudului în alegerile din 2006. În 2004 împreună cu Netanyahu, Silvan Shalom și Limor Livnat, a încercat să-l preseze pe Sharon să organizeze un referendum cu privire la planul acestuia de dezangajare unilaterală a Israelului din Fâșia Gaza și de evacuare a locuitorilor așezărilor evreiești din acea regiune.

Ministru al transporturilor 2009-2019[modificare | modificare sursă]

În anii 2009-2019 Katz a fost ministrul transporturilor, al infrastructurii naționale și al siguranței circulației în guvernele conduse de Binyamin Netanyahu. Între 2015-2019 ca ministru însărcinat cu informațiile, a fost membru în cabinetul de apărare. Ca ministru al transporturilor Katz a inițiat sau tradus în viață mai multe reforme însemnate: proiectul Netivei Israel (Drumurile Israelului) - începând din 2010 - extinderea șoselei Trans-Israel (Șoseaua 6), introducerea de sensuri giratorii în locul semafoarelor, acordul „Cerului deschis” din iunie 2013 cu țările Uniunii Europene care a dus la scăderea prețurilor zborurilor internaționale care leagă Israelul de Europa și a permis deschiderea Israelului spre noi destinații în lume; reforma Oficiului Căilor ferate (aprilie 2011) pentru îmbunătățirea siguranței și a serviciilor; reforma porturilor (iulie 2013) în sensul creșterii competiției dintre porturile maritime ale Israelului; înființarea Aeroportului Ramon de la Timna, lângă orașul Eilat pentru zboruri domestice și internaționale.

Ministru pentru serviciile de informații (2015-2019) și membru al cabinetului de apărare[modificare | modificare sursă]

Katz susține o poziție fermă față de Autoritatea Națională Palestiniană, se opune soluției existenței a două state pe fostul teritoriu al Palestinei mandatare. El favorizează crearea unei entități palestiniene autonome cu afilierea politică și civilă la Iordania și conectarea Fâșiei Gaza cu Egiptul. Se împotrivește retragerii Israelului din Platoul Golan , în care vede o parte integrală a Israelului și o regiune vitală pentru securitatea și apărarea Israelului. Katz sprijină eforturile de normalizare a relațiilor Israelului cu țările arabe din Golf și din Africa și, în acest context, sprijină proiectul construirii unei linii feroviare între acestea, prin Israel și Marea Mediterană.

Ministru al afacerilor externe[modificare | modificare sursă]

În februarie 2019 Israel Katz a preluat portofoliul afacerilor externe de la primul ministru Netanyahu și l-a deținut până în mai 2020.

Ministru de finanțe[modificare | modificare sursă]

Din mai 2020 Katz deține portofoliul finanțelor în cadrul guvernului de coaliție largită Netanyahu-Gantz și este implicat în confruntarea cu grava criză financiară in care a intrat Israelul drept urmare a epidemiei virusului Covid 19.

Chestiuni controversate[modificare | modificare sursă]

În 2015 când în vestul Europei s-au organizat atentate din partea unor cercuri musulmane regionale care s-au identificat cu obiectivele Statului Islamic (Daish) Katz a criticat faptul că state precum Belgia și altele au adoptat o atitudine conciliantă față de extremiștii islamici de acest fel și nu au luat din timp măsuri necesare de combatere a planurilor teroriste ale acestora . Zicând acestea, a folosit față de belgieni expresia ofensatoare de „consumatori de ciocolată” . După ce în Polonia au fost adoptate măsuri legale de restrângere și pedepsire a cercetării istoriei colaborării unor cetățeni polonezi cu ocupanții naziști la distrugerea populației evreiești și a unor masacre organizate de locuitori polonezi în timpul și după terminarea războiului contra vecinilor evrei, Katz a declanșat un incident diplomatic cu Polonia, afirmând că cetățenii polonezi "au supt antisemitismul cu laptele mamei"

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Israel Katz locuiește în comuna sa natală Kfar Ahim și este căsătorit cu Ronit, avocată și femeie de afaceri în domeniul producției de ulei. Cuplul are două fiice.

Cărți[modificare | modificare sursă]

  • 2022 septembrie- Cartea autobiografică „Hakoakh laasot” (Puterea de a făptui)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b , Knesset https://main.knesset.gov.il/mk/Apps/mk/mk-positions/69  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b , Knesset https://main.knesset.gov.il/mk/Pages/MKPositions.aspx?MKID=69  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b , Knesset http://www.knesset.gov.il/mk/heb/mk.asp?mk_individual_id_t=69  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ כל ממשלות ישראל (în ebraică), Knesset 
  5. ^ a b c d חה"כ ישראל כץ (în ebraică), Knesset 
  6. ^ [nefuncțională guvern israelian, Actualité Juive, 29 decembrie 2022