Arabi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Acest articol se referă la poporul arab. Pentru rasa de cai omonimă, vedeți Arab (cal).
Tablou de Gustave Boulanger Un cavaler arab

Arabiii sunt popoare din grupa limbilor semitice care locuiesc în țările din lumea arabă. Arabii sunt de religie musulmană (majoritatea sunniți, iar o parte însemnată, în Siria, Liban, Irak și Yemen, șiiți) și creștină (copții din Egipt, maroniții din Siria, Liban și Iordania etc.). Arabii au avut un rol important în istoria și cultura evului mediu. În sec. VII-VIII au cucerit un teritoriu vast, de la M-ții Pirinei până la hotarele Indiei, influențând modul de viață, cultura, arta, știința popoarelor supuse și a celor învecinate.

Termenul de arabi [1](ar. عرب) era folosit de către populația sedentară din Peninsula Arabă pentru a face referire la oamenii deșertului (beduinii ar.البدو). Cu timpul termenul definește rasa arabă (عرب) sau locuitorii acelor state care au fost arabizate (ex. Egipt, Libia, Tunisia, etc. - Maghrebul arab).

De la rădăcina cuvântului عرب s-a format verbul [3arraba] de forma a II-a care are întelesul de a arabiza (a suferi un proces de transformare in urma căruia băstinașii teritoriului respectiv adoptă limba și obiceiurile arabe).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Spre a diferenția termenii apropiați de "Arabi", "Mauri" și "Sarazini", a se vedea explicațiile din "Dicționarul Enciclopedic" vol.I (A-C, Editura Enciclopedică, București, 1993), "Dicționarul Enciclopedic" vol.IV (L-N, Editura Enciclopedică, București, 2001) și "Dicționarul Enciclopedic" vol.VI (R-Ș, Editura Enciclopedică, București, 2006).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dicționarul Enciclopedic, vol. I (A-C), 1993, IV (L-N), 2001, VI (R-Ș), 2006, București, Editura Enciclopedică
  • Mehmet Ablai, Arabii, Colecția Pagini de istorie universală, Editura Științifică, București, 1968

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Arabii și relațiile româno-arabe, ambasador Aurel Turbăceanu, 2011 - recenzie

Vezi și[modificare | modificare sursă]