Ludovic al III-lea al Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la Ludovic al III-lea al Franței. Pentru alte sensuri, vedeți Ludovic al III-lea.
Ludovic
Rege al Franciei de Apus
Louis iii and carloman.jpg
Ludovic împreună cu fratele său Carloman
Date personale
Născut 863
Decedat 5 august 882
Saint Denis
Înmormântat Catedrala din Saint-Denis Modificați la Wikidata
Părinți Ludovic al II-lea al Franței
Ansgarde of Burgundy[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Gisela der Franken[*]
Ermentrude of France[*]
Carloman II of France[*]
Carol al III-lea al Franței Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupație monarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Dinastia Carolingiană
Domnie
Domnie 879882
Încoronare septembrie 879, Ferrières
Predecesor Ludovic al II-lea al Franței
Succesor Carloman

Ludovic al III-lea (n. 863 - d. 5 august 882, Saint-Denis) rege al Franciei de Apus între 879 - 882. Fiul lui Ludovic al II-lea al Franței și al Ansgardei de Burgundia.

Dupa moartea tatălui său, Ludovic împreună cu fratele său Carloman au fost aleși regi de catre reprezentanții Bisericii și nobilii feudali. Regatul a fost împarțit câteva luni mai târziu între cei doi frați în urma tratatului de la Amiens din martie 880 Ludovic primind Neustria.

La scurt timp după începerea domniei, Ludovic cel Tânăr sprijinit de o parte din nobilimea potrivnică noului rege, invadează Neustria cu scopul de a ocupa tronul. Ludovic al III-lea încheie conflictul cedându-i Lotharingia de Răsărit.

În vara anului 880 Ludovic și Carloman pornesc într-o expediție de pedepsire a contelui Boso care se proclamase rege în Provence. Pe drum ei cuceresc Maconul, precum și partea nordică a domeniilor lui Boso, dar nu reușesc să ia Vienne pe care o asediaseră timp de câteva luni.

Cel mai mare pericol pentru Neustria rămăseseră invaziile normanzilor care prădau si ardeau totul în calea lor. La 3 august 881, la Saucourt, Ludovic obține asupra lor o victorie răsunătoare care a fost imortalizată în poezia germană prin " Cântul lui Ludovic " (Ludwigslied). Această bătălie este și fundalul epopeei franceze "Gormont și Isambart".

Tânărul rege, care obținuse cea mai importantă victorie a francilor asupra normanzilor, a murit un an mai târziu într-un accident, înainte de a fi împlinit douăzeci de ani. Neavând moștenitori, Neustria trecu sub stăpânirea fratelui său Carloman.Predecesor:
Ludovic al II-lea
Regele Franței
879 - 882

Succesor:
Carloman