Hugo Capet

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hugo Capet

Hugo Capet (în franceză Hugues Capet) (*iarna 941; †24 octombrie 996 în Les Juifs la Chartres) a fost Dux Francorum din 956 până în 987 și rege al Franței din 987 până în 996. Este întemeietorul puternicei dinastii a Capețienilor.

Descendența[modificare | modificare sursă]

Hugo Capet era fiul lui Hugo cel Mare, Duce al Franței și al Hedwigei de Saxonia, fiica lui Henric I, rege al Germaniei și soră cu Otto I, împărat al Sfântului Imperiu Roman. Familia din care se trăgea tatăl său - Roberțienii, fostă dinastie regală, reprezenta o aristocrație foarte puternică din Île-de-France. Bunicul după tată era Robert I, rege al Franței, iar bunica - Beatrice, fiica lui Herbert I, conte de Vermandois. Așadar, Hugo a făcut parte dintr-o familie unită și puternică având multe legături cu nobilitatea regală a Europei; cu toate acestea tatăl său (Hugo cel Mare) nu a fost niciodată rege.

Numele Capet era probabil un pseudonim, provenind de la capă/pelerină conform etimologiei populare, sau de la la latinescul caput, cu înțelesul de "cap", sau "mare șef".

În anul 956, Hugo Capet moștenește proprietățile tatălui său, Hugo Cel Mare, și devine unul din cei mai puternici nobili din micul regat franc de vest. Fiindcă nu era încă adult, unchiul său Bruno, Arhiepiscop de Köln, a asigurat regența.

Pe tronul Franței[modificare | modificare sursă]

În anul 987 regele Carolingian Ludovic al V-lea a murit în urma unui accident de vânătoare. În lipsa unor urmași carolingieni direcți, marii nobili francezi l-au ales ca rege pe cel mai puternic dintre ei, Hugo Capet (fr. Hugues), urmaș al lui Robert Capet, cel care cu un secol în urmă asigurase regența în regatul Franței. Hugo Capet a rămas în istorie datorită faptului că a fondat o dinastie continuă de 36 de regi, care vor domni timp de opt secole pe tronul Franței.

Pentru a-și întări puterea în fața nobililor, Hugo Capet l-a asociat fiul Robert al II-lea la domnie, iar acesta - la rândul său - a făcut la fel, astfel încât dinastia s-a transmis prin linie masculină directă.

Hugo Capet a rămas în istorie și datorită faptului că a fondat o dinastie continuă de 36 de regi, care vor domni timp de peste opt secole pe tronul Franței, până la 1848 (dintre care Capețieni direcți, un număr de 15 regi).

Arborele Genealogic[modificare | modificare sursă]

Strămoșii lui Hugo Capet
Hugo Capet Tatăl:
Hugo cel Mare
Bunicul după tată:
Robert I al Franței
Străbunicul după tată:
Robert cel Puternic
Străbunica după tată:
Adelaide
Bunica după tată:
Béatrice de Vermandois
Străbunicul după tată:
Herbert I, Conte de Vermandois
Străbunica după tată:
Bertha de Morvois
Mama:
Hedwige de Saxony
Bunicul după mamă:
Henric I al Germaniei
Străbunicul după mamă:
Otto I, Duce al Saxoniei
Străbunica după mamă:
Hedwiga de Franconia
Bunica după mamă:
Matilda de Ringelheim
Străbunicul după mamă:
Dietrich de Westfalia
Străbunica după mamă:
Reinhild


Predecesor:
Ludovic al V-lea
Regele Franței
987-996

Succesor:
Robert II