Childebert al II-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Childebert al II-lea

Childebert al II-lea a fost un rege merovingian al Austrasiei (570-595) și rege al Burgundiei (592-595).

Viață[modificare | modificare sursă]

A moștenit regatul franc de est al Austrasiei în 575, la moartea tatălu său Sigebert I, în primii ani de domnie aflându-se sub regența mamei sale, Brunhilda. Brunhilda era în relații ostile cu regele Chilperic de Soissons, unchiul lui Childebert.

În 575, un alt unchi al său, Guntram de Burgundia, a intervenit în sprijinul său, spre a proteja teritoriile sudice de Chilperic. În 577, Guntram l-a adoptat pe Childebert și l-a declarat moștenitor al său.[1]

Alianța între Austrasia și Burgundia a fost ruptă pentru puțin timp, în 581, când și Chilperic l-a adoptat pe Childebert, dar Guntram l-a răscumpărat pe Childebert prin cesionare de teritorii.

După moartea lui Chilperic, în 584, Childebert, devenit major, a "purjat" nobilimea din Austrasia și, intrând într-o pretinsă alianță cu împăratul Bizanțului, s-a angajat într-o serie de campanii fără succes (dar profitabile) împotriva Lombardiei și Italiei.

După ce s-a împăcat cu Guntram, care l-a recunoscut din nou ca moștenitor, la moartrea unchiului său, în 592, el a luat în stăpânire Burgundia. Scăpat de sub mâna dirguitoare a lui Guntram Childebert, l-a atacat imediat pe fiul mai mic și succesor al Chilperic, pe Chlotar II, dar a fost înfrânt. [2]

A fost urmat la tron de cei doi fii ai săi, Theodebert II în Austrasia și Theodoric II în Burgundia.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Horia C. Matei. Enciclopedie de Istorie Universală, Editura Politică, București 1988, p 411
  2. ^ Childebert II -Merovingian king
  3. ^ Childebert II