Henric I al Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Henric I al Franţei
Blazonul Franţei

Henric I (franceză Henri I 10111060) - Regele Franței, a domnit între anii 10311060, reprezentant al Dinastiei Capețienilor, fiul regelui Robert II (972–1031) și a Constanței de Arles (973–1032).

Tradiția[modificare | modificare sursă]

A fost încoronat Rege al Franței la Catedrala din Rheims pe 14 mai 1027, conform tradiției Capețienilor de asociere la domnie. A avut o influență și o putere redusă până când a devenit adevărat conducător, odată cu moartea tatălui său.

Ducatul Burgundiei[modificare | modificare sursă]

Când Henric I a devenit rege, i-a oferit titlul de Duce al Burgundiei fratelui său mai mic în 1032, puterea regelui în acel timp era slabă datorită intrigilor pornite de mama sa, Constanța, și a politicii nobililor normanzi, cărora Henric a fost nevoit să le facă favoruri, pentru a-și consolida puterea.


Henric I și William Cuceritorul[modificare | modificare sursă]

Printr-o mișcare strategică Henric I l-a ajutat pe William de Normandia, care va deveni William Cuceritorul pentru a stopa o răscoală a vasalilor săi. Henric a apărat ducatul lui William în victoria decisivă împotriva vasalilor în Bătălia de la Valea Dunelor, aproape de Caen.

Câțiva ani mai târziu William care era vărul lui Eduard Confesorul, Rege al Angliei, s-a căsătorit cu Mathilde de Flandra, fiica lui Balduin al V-lea, conte de Flandra. Henric a început să se teamă de potențiala putere pe care o aduna William, astfel a încercat în 2 rânduri - în 1054 și 1057 să cucerească Ducatul Normandiei, însă a fost înfrânt.

Familie[modificare | modificare sursă]

Henric a fost casătorit de 2 ori, prima dată cu Matilda de Frisia în anul 1043, apoi la vârsta de 40 de ani, la 19 mai 1051 s-a recăsătorit cu Anna de Kiev, fiica lui Iaroslav I cel Înțelept, Mare Cneaz al Novgorodului și Kievului, cununia având loc în catedrala orașului Reims.

Din această casătorie s-au născut 4 copii:

Moartea[modificare | modificare sursă]

Regele Henric I a murit pe 4 august 1060 în Vitry-en-Brie, fiind îngropat în Biserica Sfântul Denis. A fost succedat de fiul său, Filip I al Franței, care era minor în acel timp, astfel la conducerea Franței timp de 6 ani a fost Soția lui Henric, Regina Anna de Kiev, având atribuții de regentă.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Henric I al Franței Tată:
Robert al II-lea al Franței
Bunic patern:
Hugo Capet
Străbunic patern:
Hugo Cel Mare
Străbunică paternă:
Hedvige de Saxonia
Bunică paternă:
Adelaide de Aquitania
Străbunic patern:
William al III-lea de Aquitania
Străbunică paternă:
Gerloc
Mamă:
Constanța de Arles
Bunic matern:
William I de Provence
Străbunic matern:
Boso al II-lea de Arles
Străbunică matern:
Constanța
Bunică maternă:
Adelaida de Anjou
Străbunic matern:
Fulk al II-lea de Anjou
Străbunică matern:
Gerberta de MainePredecesor:
Robert al II-lea al Franței
Regele Franței
1031-1060

Succesor:
Filip I al Franței