Carol al V-lea al Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Carol al V-lea
Karel V van Frankrijk.jpg
Rege al Franței
Domnie 8 aprilie 1364 – 16 septembrie 1380
Încoronare 19 mai 1364
Predecesor Ioan al II-lea
Succesor Carol al VI-lea
Căsătorit(ă) cu Ioana de Bourbon
Urmași Carol al VI-lea al Franței
Ludovic I, Duce de Orléans
Caterina de Valois
Casa regală Casa de Valois
Tată Ioan al II-lea al Franței
Mamă Bonne de Boemia
Naștere 21 ianuarie 1338(1338-01-21)
Vincennes, Franța
Deces 16 septembrie 1380 (42 de ani)
Beauté-sur-Marne, Franța
Înmormântare Biserica Saint Denis

Carol al V-lea cel Înțelept (franceză: Charles le Sage, n. 21 ianuarie 1338, Vincennes — d. 16 septembrie 1380, Beauté-sur-Marne) a fost regele Franței în perioada 13641380, ca fiu și succesor al lui Ioan al II-lea. Domnia sa marcheaza sfârșitul primei faze a Războiului de 100 de Ani.

Carol al V-lea s-a remarcat ca unul dintre marii regi din perioada acestui lung conflict, datorită faptului că a pus accent pe pregătirea militară și a fost ajutat de generalii săi. Aceștia erau conetabilii Du Guesclin și Clisson, care au reușit să realizeze o strategie elaborată împotriva englezilor, construind pe teritoriul francez mai multe fortificații care aveau rolul de a evita lupta și de a-i obliga pe soldații englezi să își irosească forțele. Planul anterior a funcționat atât de bine încât s-au recuperat aproape toate teritoriile pierdute in fața englezilor.

Franța a fost favorizată și de incapacitatea de a se crea un imperiu continental englez, dar în special de faptul că Anglia a pierdut titlul de "regină a mărilor" din cauza slăbiciunilor diplomatice ale noului prinț care au dus la o coaliție franco-castiliană. După aceea o flotă a britanicilor a fost distrusă la La Rochelle, si corăbiile continentalilor puteau intra pe Tamisa. Ele atacau orașele de pe coastă și au pornit perioada de glorie franceză în Războiul de 100 de Ani.


Predecesor:
Ioan al II-lea
Regele Franței
13641380

Succesor:
Carol al VI-lea