Sari la conținut

Ludovic al XII-lea al Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ludovic al XII-lea
Rege al Franței; Duce de Bretania; Conte de Provence
Date personale
Născut27 iunie 1462
Castelul Blois, Franța
Decedat (52 de ani)
Paris
ÎnmormântatBiserica Saint Denis, Franța
PărințiCharles, Duce de Orléans
Marie de Cleves
Frați și suroriMaria de Orléans[*][1]
Anna de Orléans[*]
Ioana de Orléans[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIoana a Franței
Anne de Bretania
Maria Tudor
CopiiClaude, regină a Franței (1499–1524)
Renée, Ducesă de Ferrara (1510–75)
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
king of France
Familie nobiliarăCasa de Valois
Rege al Franței
Domnie7 aprilie 1498 – 1 ianuarie 1515
(&&&&&&&&&&&&&&16.&&&&&016 ani, &&&&&&&&&&&&&269.&&&&&0269 zile)
Încoronare27 mai 1498, Reims
PredecesorCarol al VIII-lea
SuccesorFrancisc I

Ludovic al XII-lea (n. 27 iunie 1462, d. 1 ianuarie 1515), supranumit „Tatăl Poporului” (în franceză Le Père du Peuple) a fost al treizeci și cincilea rege al Franței și unicul monarh al ramurii Valois-Orléans a Casei Valois. A domnit de la 1498 la 1515 și a dus o politică externă foarte activă.

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Ludovic s-a născut la Castelul Blois, ca fiu a lui Charles, Duce de Orléans și al Mariei de Cleves. I-a succedat tatălui său ca Duce de Orléans în anul 1465. Era vărul regelui Carol al VIII-lea al Franței căruia i-a succedat la tron după moartea acestuia.

În anii 1480 Ludovic a fost implicat în așa-numitul Războiul Nebun împotriva autorității regale. S-a aliat cu Francisc al II-lea, Duce de Bretania și a confruntat armata regală în Bătălia de la Saint-Aubin-du-Cormier (1488) însă a fost învins și capturat. Grațiat trei ani mai târziu, Ludovic s-a alăturat vărului său Carol al VIII-lea al Franței în campaniile din Italia.

Toți cei patru copii ai lui Carol al VIII-lea au murit în copilărie. Interpretarea franceză a Legii Salice a permis ca tronul Franței să fie pretins doar de descendenții pe linie masculină ai regilor francezi. Astfel Ludovic, strănepot al regelui Carol al V-lea, a devenit moștenitor al tronului.

Domnia[modificare | modificare sursă]

Deși a venit târziu (și în mod neașteptat) la putere, Ludovic a reformat sistemul juridic francez, a redus taxe și a îmbunătățit guvernarea, la fel ca și contemporanul său, Henric al VII-lea al Angliei.

În 1476 Ludovic a fost nevoit să se căsătorească cu pioasa Ioana a Franței (1464-1505), fiica vărului său Ludovic al XI-lea al Franței. După ce predecesorul lui Ludovic al XII-lea, Carol al VIII-lea a murit fără să lase moștenitori, căsătoria lui Ludovic a fost anulată pentru a-i permite să se căsătorească cu Anne de Bretania (1477–1514), care era fiica și moștenitoarea ducelui Francisc al II-lea al Bretaniei, într-o strategie menită să integreze Ducatul Bretaniei în monarhia franceză.

Anularea căsătoriei nu a fost simplă. Ludovic nu a susținut, cum ar fi fost de așteptat, anularea căsătoriei din cauza consangvinității (motivul general acceptat pentru anularea căsătoriei în acele timpuri). Ludovic a susținut că soția sa avea malformații fizice oferind o varietate bogată de detalii prin care a arătat că nu a fost în măsură să consume căsătoria. De asemenea, Ludovic a pretins că performanțele sale sexuale erau inhibate de vrăjitorie. Papa Alexandru al VI-lea a fost de acord cu anularea căsătoriei.

După moartea Annei, Ludovic s-a căsătorit cu Maria Tudor (1496-1533), sora regelui Henric al VIII-lea al Angliei, pe 9 octombrie 1514 la Abbeville în Franța. La mai puțin de trei luni după căsătorie Ludovic a murit fără să lase moștenitori pe linie masculină. Datorită legii salice, care nu permitea femeilor să moștenească tronul Franței, a succedat ginerele său (căsătorit cu Claude) și totodată vărul său, Francisc I Valois-Angoulême care a fondat propria sa linie de regi francezi.

Note[modificare | modificare sursă]


Ludovic al XII-lea al Franței
Naștere: 27 iunie 1462 Deces: 1 ianuarie 1515
Titluri regale
Predecesor:
Carol VIII
Rege al Franței
7 aprilie 1498 - 1 ianuarie 1515
Succesor:
Francisc I