RONOG

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

RONOG (Romanian Network Operators Group) este un grup de lucru al operatorilor de rețele de comunicații electronice din România.

RONOG
Romanian Network Operators Group
Dată31 octombrie 2017
Locație  Modificați la Wikidata
TipNOG
Patron(i)  Modificați la Wikidata
Organizat deGrupul de lucru al operatorilor de rețele din România
Participanți150


Începând cu anul 2014, comunitatea operatorilor de rețele organizează conferințe anuale la care participă toate entitățile interesate.

Istoric[modificare | modificare sursă]

În anul 2014, pe data de 29 octombrie, la inițiativa Asociației Interlan[1] și cu sprijinul organizațiilor Euro-IX, RIPE NCC și Internet Society, a fost organizată prima întâlnire a operatorilor de rețele din România[2], punându-se astfel bazele primei platforme de comunicare din domeniul IT&C orientată pe schimbul de idei, experiențe și opinii, pe dezbaterea noilor tehnologii și trenduri în domeniu, dar și pe aspectele tehnice care pot influența internetul în România[3][4], astfel că în anul următor la aceeași dată a fost organizată cea de-a doua ediție[5]. În anul 2016 evenimentul ajuns la cea de-a treia ediție[6] a fost organizat în colaborare cu Internet Society, care a avut o secțiune specială denumită Internet ON[7][8].

Evenimentele RONOG[modificare | modificare sursă]

RONOG 1[modificare | modificare sursă]

Prima ediție a RONOG[9] a avut loc în data de 29 octombrie 2014[10] la hotelul Novotel din București[11], având un număr de 141 participanți[12] din 19 țări aflate pe 4 continente: Europa, Asia, Africa și America de Nord.

Structura participanților:

Țară Participanți
Armenia Armenia 2
Austria Austria 1
Belgia Belgia 1
Bulgaria Bulgaria 5
Canada Canada 1
Cehia Cehia 2
Finlanda Finlanda 1
Franța Franța 1
Germania Germania 1
Hong Kong Hong Kong 1
Israel Israel 1
Italia Italia 1
Japonia Japonia 2
Regatul Unit Marea Britanie 5
Țările de Jos Olanda 3
România România 108
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii 3
Suedia Suedia 1
Tunisia Tunisia 1

Structura panelurilor:

Introductions[modificare | modificare sursă]

Moderator: Eric Băleanu (Asociația Interlan)

Panelul introductiv a fost marcat de prezența vorbitorilor din partea autorităților de profil - Florin Dragomir de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din cadrul Camerei Deputaților, precum și al altor asociații din domeniu - Mihai Bâtrîneanu de la Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) și Cornel Bărbuț de la Asociația de Fibră Optică din România (AFOR). Varujan Pambuccian a apreciat că RONOG este probabil singura șansă ca societățile noastre să nu ajungă sa fie extrem de polarizate și să intre într-un colaps. Polarizarea este un aspect mai neplăcut al tehnologiei, fiind pentru prima dată în istoria omenirii când tehnologia generează mai mult șomaj decât locuri de muncă, a declarat deputatul, care este membru de onoare al Asociației Interlan[13]. Pe de altă parte micii furnizori au reclamat pasivitatea autorităților atunci când este vorba de problemele cu care se confruntă aceștia[14].

Vorbitori:

  • Florin Dragomir (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații - ANCOM) - Quality and Security for Romanian Communication Networks[15]
  • Varujan Pambuccian (Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor - Camera Deputaților)
  • Mihai Bătrîneanu (Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România - ANISP)
  • Cornel Bărbuț - (Asociația de Fibră Optică din România - AFOR) - Current issues and opportunities in Romanian telecom market for small operators[16]

IXP Session[modificare | modificare sursă]

Moderator: Aleksi Suhonen (The Tampere Region Exchange - TREX)

Prezentările au tratat subiectul interconectărilor și al Internet Exchange-urilor, prezentându-se beneficiile menținerii traficului local - local: Keeping local trafic local[17]. Bijal Sanghani de la Euro-IX a deschis sesiunea cu prezentarea scenei mondiale a punctelor de interconectare Internet Exchange iar Emile Aben de la RIPE Network Coordination Centre a prezentat o serie de măsurători și statistici. Maarit Palovirta de la Internet Society a vorbit despre rolul creșterii conținutului local in cadrul economiei internetului iar reprezentanții celor două platforme naționale de interconectare InterLAN Internet Exchange și Romanian Network for Internet Exchange (RoNIX) au vorbit despre provocările cu care aceștia se confruntă în extinderea punctelor de prezență, atragerea operatorilor prezenți pe piață și creșterea capacităților de interconectare.

Vorbitori:

Network Operators Session[modificare | modificare sursă]

Moderator: Martin Levy (Cloudflare)

Prezentările și discuțiile au abordat perspective și provocări cu care se confruntă operatorii de telecomunicații din România, probleme tehnice si upgrade-uri ale sistemelor și echipamentelor, securitatea informațiilor, beneficiile pe care le oferă conectarea operatorilor la nodurile de schimb de trafic Internet Exchange, implementări IPv6, soluții de colocare în centre de date.[23].

Vorbitori:

  • Dragoș Enescu (2K Telecom) - Mobile Broadband, the Most Effective Solution for Romanian White Areas[24]
  • Levente Csenteri (Combridge) - Wavelength on Demand? – Innovation in capacity business[25]
  • Silviu Sîrbu (Voxility) - Large Scale DDoS Attacks – How to Protect Against Them?
  • Sorin Andone (NXDATA)[26] - Data Centre Classification

Equipment Vendors Session[modificare | modificare sursă]

Moderator: Harald Michl (Vienna Internet Exchange - VIX)

Au fost prezentate soluții inovative pentru anii viitori, cum ar fi a doua generație de soluții 100G sau dezvoltarea soluțiilor tehnologice 400G[27]. Prezentările au inclus soluții de monitorizare și control la distanță, interfețe de transfer de date de ultimă generație, soluții de stocare a datelor și tehnologii PON de ultimă generație.

Vorbitori:

  • Radu Basca (Intelliware Solutions Company) - Wireless Monitoring and Control Solutions for Telecom Industry[28]
  • Greg Hankins (Alcatel-Lucent) - 25G-400G Technologies[29]
  • Mihai Săftoiu - (TIER Datacenter) - Reduced Costs & Better ROI by using the Right Equipment[30][31]
  • Cosmin Vrânceanu (StartBit) - GPON Technology Applications[32]

CDN Providers Session[modificare | modificare sursă]

Moderator: Cristian Copcea (Asociația Interlan)

Prezentările din sfera distribuției de conținut au conținut un studiu de caz care propune o platformă interactivă ca soluție de business, punând accent pe necesitatea operatorilor de a înțelege nevoile clienților[33]. În a doua parte au fost prezentate soluții de protecție a datelor și servicii de asigurare a copiilor de siguranță a bazelor de date.

Vorbitori:

  • Petru Fuiorea (Romania Online Network - ROL.ro) - Customer Own Content Development & Application Tools as Added Value for Retention[34]
  • Sebastian Petrescu (FireWays) - Continuous Data Protection and Backup-as-a-Service[35]

Security Session[modificare | modificare sursă]

Moderator: Sebastian Petrescu (FireWays)

Acest panel s-a axat pe discuții legate de securitatea rețelelor informatice. Silviu Sofronie de la BitDefender a vorbit despre comportamentul botnet și metode de securitate și detecție[36], în timp ce Dan Tofan de la CERT-RO a vorbit despre situația securității din spațiul cibernetic românesc în anul 2014.

Vorbitori:

  • Silviu Sofronie (BitDefender) - Botnet behavior and detection methods[37]
  • Dan Tofan (CERT-RO) - State of Cyber Security in Romania[38]
  • Costin Pecingină (AV Security Software) - Current Threats Analyzed by G Data Security Labs[39]

Eveniment Social[modificare | modificare sursă]

În seara zilei de 28 octombrie 2014 a fost organizat un eveniment social la clubul Modjo[40] din Centrul istoric al Bucureștiului.

RONOG 2[modificare | modificare sursă]

A doua ediție a RONOG[41] a avut loc în data de 29 octombrie 2015[42] la hotelul Novotel din București[43][44], având un număr de 147 participanți[45] din 11 țări din Europa, Asia și America de Nord.

Structura participanților:

Țară Participanți
Bulgaria Bulgaria 2
Cehia Cehia 2
Franța Franța 1
Grecia Grecia 1
Hong Kong Hong Kong 1
Italia Italia 1
Regatul Unit Marea Britanie 2
Țările de Jos Olanda 2
Polonia Polonia 1
România România 131
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii 3

Structura panelurilor:

Introductions[modificare | modificare sursă]

Au luat cuvântul gazdele și sponsorul principal al evenimentului, urmate de o prezentare de la ANCOM a platformei de măsurare a calității serviciului de acces la internet. Următoarele discursuri au vizat modificările legislative privind blocarea platformelor online de jocuri de noroc neautorizate[46] și locul României în lume în privința raportului performanță / preț în comunicații[47][48].

Vorbitori:

Security Session[modificare | modificare sursă]

În panelul de securitate au fost prezentate soluții de securizare a datelor și a transmisiei acestora și s-a discutat despre modelul de cooperare dintre Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO și furnizorii de servicii de acces la internet.

Vorbitori:

  • Sabin Potîrcă & Alexandru Bălan (BitDefender) – Bitdefender Serenity Technology[56]
  • Cătălin Pătrașcu (CERT-RO) – CERT cooperation with ISP’s on Cybersecurity[57]
  • Dan Gârlașu (Oracle) – Cyber Security Trends[58]
  • Adam Obszynski (Infoblox) – DNS Security with AntiDDoS and AntiMalware for YOUR subscribers[59]

Network & Operators Session[modificare | modificare sursă]

În sesiunea dedicată operatorilor de rețele a fost prezentată soluția DNSSEC de la Cloudflare, situația adreselor IPv4 în conextul epuizării la nivel mondial și s-a discutat despre provocările legate de dezvoltarea noilor infrastructuri.

Vorbitori:

  • Martin Levy (CloudFlare) – A review of CloudFlare DNSSEC Development and Deployment[60]
  • Nathalie Trenaman (RIPE NCC) – Latest news about IPv4 & IPv6[61]
  • Petru Fuiorea (Telekom Romania) – On infrastructure – nowadays challenges[62]

Equipment Vendors Session[modificare | modificare sursă]

În sesiunea furnizorilor de echipamente au fost prezentate soluții Smart City de la ZTE, noi implementări în tehnologiile de fabricație a conductelor pentru cabluri subterane, platforme de testare a rețelelor de date și soluții deschise de rutare pentru rețele de mici dimensiuni.

Vorbitori:

  • Lorian Vintilă (ZTE Romania) – ZTE Smart City Solution[63]
  • Dr. Hans-Werner Wilk (Emtelle) – New developments in Duct Solutions and Cable Deployment Techniques[64]
  • Nick Cole (AFL Telecommunications) – Network Testing should Drive Value[65]
  • Martin Strbačka (CZ.NIC) – Open router for small networks[66]

Eveniment Social[modificare | modificare sursă]

În seara zilei de 29 octombrie a avut loc evenimentul social InterLAN – 10 Years of Peering! la clubul Maraboo[67] din Centrul istoric al Bucureștiului.

RONOG 3[modificare | modificare sursă]

A treia ediție a RONOG a avut loc în data de 12 octombrie 2016[68]la hotelul Novotel din București[69], având un număr de 149 participanți[70] din 13 țări din Europa, Asia și America de Nord. Evenimentul a fost inclus în Luna Securității Cibernetice (ECSM), lansată oficial pe data de 30 septembrie 2016 de Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor (ENISA) și Comisia Europeană DG Connect, CERT-RO fiind coordonatorul național al campaniei ECSM în România[71][72].

Structura participanților:

Țară Participanți
Bulgaria Bulgaria 3
Cehia Cehia 1
Republica Populară Chineză China 1
Liban Liban 1
Regatul Unit Marea Britanie 1
Țările de Jos Olanda 3
Polonia Polonia 4
Papua Noua Guinee Papua Noua Guinee 1
Republica Moldova Republica Moldova 2
România România 127
Slovenia Slovenia 1
Spania Spania 1
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii 3

Structura panelurilor:

Introduction[modificare | modificare sursă]

Moderator: Cristian Copcea (Vicepreședinte, Asociația Interlan)

Sesiunea introductivă a fost deschisă de gazda evenimentului, urmată de o serie de date statistice de la ANCOM[73] privind furnizorii de servicii de acces la internet, care au relevat faptul că România ocupă un loc fruntaș în lume în privința calității serviciului de acces la internet și a vitezelor oferite[74], comparativ cu celelalte țări[75]. Varujan Pambuccian a vorbit despre domeniile de activitate ale viitorului[76] iar reprezentantul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale despre rețelele de generație următoare.

Vorbitori:

Plenary Session[modificare | modificare sursă]

Moderator: Jan Žorž (Operational and Engagement Programme Manager, Internet Society)

Sesiunea plenară a conținut prezentări despre pericolele care se ascund în conexiunile online[81], un studiu privind starea internetului în România, o viziune inedită asupra dezvoltării IPv6 de la IP Broker[82] și o prezentare a standardelor din cadrul legislativ care pot crește soluțiile de business.

Vorbitori:

  • Adam Obszynski (Infoblox) - Infoblox DNS Threat Insight & DNS Firewall. Time to control DNS – for You, for Your subscribers and Your users![83]
  • Akshay Agarwal (Tata Communications) - DDOS Attacks & Collateral Damage - What Can we do to avoid it?[84]
  • Mihnea Costin Grigore (RIPE NCC) - The State of the (Romanian) Internet, Interpreting RIPE NCC Data and Measurements[85]
  • Ciprian Nica (IP Broker) - De ce a dat chix IPv6? După 4 ani de la "epuizarea" IPv4[86]
  • Cornel Bărbuț (AFOR) - Cum putem crește în business cu ajutorul standardelor și cadrului legislativ?[87]

Internet ON - Session 1[modificare | modificare sursă]

Sesiunile Internet ON au fost organizate în colaborare cu Internet Society[88]. În prima sesiune s-a prezentat activitatea organizației Internet Society și programul Deploy360, apoi s-a discutat despre implementarea DNSSEC și soluții de certificare open source[89].

Vorbitori:

Internet ON - Session 2[modificare | modificare sursă]

În a doua parte a secțiunii Internet ON s-a abordat problematica IPv6 și s-a discutat despre ce se întâmplă la conferința mondială IETF. Tot în cadrul acestei sesiuni a avut loc o discuție la care au participat operatori din România în care s-au împărtășit experiențe legate de implementarea IPv6 în rețelele proprii[94].

Vorbitori:

Eveniment Social[modificare | modificare sursă]

În seara zilei de 12 octombrie a avut loc un eveniment social la clubul Beluga[99].

RIPE Training Days[modificare | modificare sursă]

În zilele de 13 și 14 octombrie au fost organizate cursuri RIPE NCC[100]. Structura acestora a fost următoarea:

RONOG 4[modificare | modificare sursă]

A patra ediție a RONOG va avea loc în data de 31 octombrie 2017[103] la hotelul Radisson Blu din București[104].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ actmedia.eu - RONOG 2014, the first international conference of internet and telecommunications operators organized in Romania, accesat pe 01-07-2017
  2. ^ www.dailybusiness.ro - RONOG 2014, prima conferință internațională a operatorilor de telecomunicații din România, accesat pe 05-12-2016
  3. ^ Business Avenue - Perspectivele și provocările operatorilor de telecomunicații din România, discutate la RONOG 2014. Evenimentul s-a bucurat de un larg succes, accesat pe 30-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ www.cotidianul.ro - Soluții inovative în premieră la RONOG, accesat pe 05-12-2016
  5. ^ www.itcmedia.ro - RONOG 2, a doua întâlnire a operatorilor de telecomunicații din România, accesat pe 05-12-2016
  6. ^ Cybersecuritymonth.eu - RONOG 3 Meeting in Bucharest, accesat pe 01-07-2017[nefuncțională]
  7. ^ www.internetsociety.org - ION Bucharest / RONOG 3: The Case for DNSSEC & IPv6, accesat pe 05-12-2016
  8. ^ wireside.com - Wireside goes worldwide with ISOC's ION 2012-2016 Conference Series, accesat pe 01-07-2017
  9. ^ agora.ro - RONOG 2014, prima conferință internațională a operatorilor de internet și telecomunicații din România, accesat pe 29-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Business Avenue - RONOG 2014, prima conferință internațională a operatorilor de internet și telecomunicații din România, accesat pe 30-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Agerpres: RONOG 2014, prima conferință internațională a operatorilor de internet și telecomunicații din România, accesat pe 29-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ ronog.ro - RONOG 1 Attendee List, accesat pe 29-06-2017
  13. ^ aipr.ro - Noi trenduri și tehnologii pe piața IT&C, la RONOG 2014!, accesat pe 29-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Capital.ro - Micii furnizori de Internet: Autoritățile sunt pasive la cererile noastre, accesat pe 30-06-2017
  15. ^ Florin Dragomir - Calitate și securitate pentru rețelele de comunicații din România. Perspectiva ANCOM, accesat pe 29-06-2017]
  16. ^ Cornel Bărbuț - Current issues and opportunities in Romanian telecom market for small operators, accesat pe 29-06-2017
  17. ^ Cotidianul - Prima conferință internațională a operatorilor de internet și telecomunicații din România, accesat pe 30-06-2017
  18. ^ Bijal Sanghani - IXP Scene Around the World, accesat pe 29-06-2017]
  19. ^ Emile Aben - Internet Measurements and Statistics, accesat pe 29-06-2017
  20. ^ Maarit Palovirta - Boosting Local Content and the Internet Economy, accesat pe 26-06-2017
  21. ^ Cristian Copcea - InterLAN Internet Exchange, accesat pe 29-06-2017
  22. ^ Radu Ghidiceanu - Growing up issues, accesat pe 29-06-2017
  23. ^ Ziare.com - Prima conferință internațională a operatorilor de Internet și telecomunicații din România, accesat pe 30-06-2017
  24. ^ Dragoș Enescu - , accesat pe 26-06-2017
  25. ^ Levente Csenteri - Wavelength on Demand? – Innovation in capacity business, accesat pe 29-06-2017
  26. ^ nxdata.ro - NXDATA at RONOG#1, accesat pe 29-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  27. ^ Agerpres - Soluții inovative în premieră la RONOG, accesat pe 30-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  28. ^ Radu Basca - Soluții de monitorizare și control pentru industria telecom, accesat pe 29-06-2017
  29. ^ Greg Hankins - Evolution of Ethernet Speeds, accesat pe 29-06-2017]
  30. ^ Mihai Săftoiu - Reduced Costs & Better ROI by using the Right Equipment, accesat pe 29-06-2017
  31. ^ Mikrotik Academy - Reduced Costs & Better ROI by using the Right Equipment, accesat pe 01-07-2017” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  32. ^ Cosmin Vrânceanu - Start Bit Communications, accesat pe 29-06-2017
  33. ^ „Agora.ro - Soluții inovative în premieră la RONOG 2014, accesat pe 30-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  34. ^ Petru Fuiorea - Customer Own Content Development & Application Tools as Added Value for Retention, accesat pe 29-06-2017
  35. ^ Sebastian Petrescu - Destructive Data Loss and why should avoid it, accesat pe 29-06-2017
  36. ^ Bursa.ro - Comunicat de presă RONOG, accesat pe 30-06-2017
  37. ^ Silviu Sofronie - Botnet behavior and detection, accesat pe 29-06-2017
  38. ^ Dan Tofan - State of cyber security in RO, accesat pe 29-06-2017
  39. ^ Costin Pecingină - Current Threats Analyzed by G Data Security Labs, accesat pe 29-06-2017
  40. ^ ronog.ro - RONOG 1 Social Event, accesat pe 30-06-2017
  41. ^ ITC Media - RONOG 2 – A doua intalnire la nivel international a operatorilor de internet si telecomunicatii din Romania, accesat pe 29-06-2017
  42. ^ Amos News - RONOG 2, cea mai mare conferință internațională a operatorilor de internet și telecomunicații, accesat pe 29-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  43. ^ Revista Biz - Specialiștii din telecomunicații se întâlnesc la RONOG, accesat pe 29-06-2017
  44. ^ succeseventmedia.ro - RONOG 2: 29 octombrie 2015 Hotel Novotel București, accesat pe 01-07-2017[nefuncțională]
  45. ^ ronog.ro - RONOG 2 Attendee List, accesat pe 29-06-2017]
  46. ^ Mediafax - Furnizorii de internet sunt obligați să blocheze accesul jucătorilor la site-urile neautorizate, accesat pe 30-06-2017
  47. ^ Capital - România este pe locul 3 în lume în ce privește raportul performanță/preț în comunicații, accesat pe 30-06-2017
  48. ^ agir.ro - România, pe locul 3 în lume în privința raportului performanță-preț în comunicații, accesat pe 01-07-2017
  49. ^ Eric Băleanu - InterLAN and the Operators Community, accesat pe 29-06-2017
  50. ^ Eduard Lovin - Netograf.ro - calitatea serviciului de internet, accesat pe 29-06-2017
  51. ^ economica.net - Furnizorii de internet sunt obligați să blocheze accesul pe site-urile de pariuri de pe lista neagră - ONJN, accesat pe 29-06-2017
  52. ^ infolegal.ro - Oficiul National de Jocuri de Noroc: Exista o lista neagra a site-urilor de jocuri de noroc care pot fi accesate din Romania, accesat pe 29-06-2017
  53. ^ alba24.ro - România, pe locul trei în lume în privința raportului performanță – preț în comunicații. Despre conexiunea la internet și site-urile ilegale, accesat pe 01-07-2017
  54. ^ Agerpres - România, pe locul 3 în lume în privința raportului performanță-preț în comunicații , accesat pe 29-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  55. ^ ziarulfaclia.ro - România – pe podiumul țărilor cu comunicații performante, accesat pe 01-07-2017]
  56. ^ Sabin Potîrcă & Alexandru Bălan - Bitdefender Serenity Technology, accesat pe 29-06-2017
  57. ^ Cătălin Pătrașcu - CERT cooperation with ISP’s on Cybersecurity, accesat pe 29-06-2017
  58. ^ Dan Gârlașu - Cyber Security Trends, accesat pe 29-06-2017
  59. ^ Adam Obszynski - DNS Security with AntiDDoS and AntiMalware for YOUR subscribers, accesat pe 29-06-2017
  60. ^ Martin Levy - A review of CloudFlare DNSSEC Development and Deployment, accesat pe 29-06-2017
  61. ^ Nathalie Kunneke-Trenaman - RIPE NCC Update: Latest news about IPv4 & IPv6, accesat pe 29-06-2017
  62. ^ Petru Fuiorea - On infrastructure - nowadays challenges, accesat pe 29-06-2017
  63. ^ Lorian Vintilă - ZTE Smart City Solution, accesat pe 29-06-2017
  64. ^ Dr. Hans-Werner Wilk - New developments in Duct Solutions and Cable Deployment Techniques , accesat pe 29-06-2017
  65. ^ Nick Cole - Network Testing should Drive Value, accesat pe 29-06-2017
  66. ^ Martin Strbačka - Open router for small networks, accesat pe 29-06-2017
  67. ^ ronog.ro - RONOG 2 Social Event, accesat pe 29-06-2017
  68. ^ umblat.ro - Workshop București RONOG 3 Meeting, accesat pe 01-07-2017
  69. ^ allevents.in - RONOG 3 Meeting at Novotel Bucharest City Centre, accesat pe 29-06-2017[nefuncțională]
  70. ^ ronog.ro - RONOG4 Attendees, accesat pe 29-06-2017
  71. ^ cert.ro - CERT-RO vă invită să urmăriți pe parcursul lunii Octombrie activitățile din cadrul Lunii Securității Cibernetice (ECSM) 2016, accesat pe 01-07-2017[nefuncționalăarhivă]
  72. ^ criminalitate.info - ECSM 2016 - Luna plina in peisajul securitatii cibernetice, accesat pe 01-07-2017
  73. ^ technoreport.ro - ANCOM: Avem un internet foarte bun în România și am ajuns vestiți și în alte țări, accesat pe 01-07-2017
  74. ^ 9 AM - În România, majoritatea operatorilor oferă viteze de acces în internet de până la 1 Gbps, accesat pe 01-07-2017
  75. ^ Amos News - ANCOM: Avem un internet foarte bun în România și am ajuns vestiți și în alte țări, accesat pe 30-06-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  76. ^ Revistapresei.eu - Trebuie să pregătim copiii pentru domenii și feluri noi de a gândi, accesat pe 30-06-2017[nefuncțională]
  77. ^ Cristian Copcea - Interlan & the Operators Community, accesat pe 29-06-2017
  78. ^ ancom.org.ro - ANCOM participă la RONOG III, accesat pe 29-06-2017
  79. ^ Florin Dragomir - Rețele de comunicații electronice: date și statistici 2016, accesat pe 29-06-2017
  80. ^ Evenimentul Zilei - Trebuie să pregătim copiii pentru domenii și feluri noi de a gândi, accesat pe 29-06-2017
  81. ^ ITC Media - RONOG 3: Pericolele care se ascund în conexiunile online, accesat pe 30-06-2017
  82. ^ Bizlawyer.ro - Românii sunt cei mai mari vânzători de adrese IP din regiunea RIPE, accesat pe 30-06-2017
  83. ^ Adam Obszynski - Infoblox DNS Threat Insight & DNS Firewall, accesat pe 29-06-2017
  84. ^ Akshay Agarwal - DDOS Attacks & Collateral Damage - What Can we do to avoid it?, accesat pe 29-06-2017
  85. ^ Mihnea Costin Grigore - The State of the (Romanian) Internet, accesat pe 29-06-2017
  86. ^ Ciprian Nica - De ce a dat chix IPv6?, accesat pe 29-06-2017
  87. ^ Cornel Bărbuț - Cum putem crește în business cu ajutorul standardelor și cadrului legislativ?, accesat pe 29-06-2017
  88. ^ Internet Society - ION Bucharest / RONOG 3: The Case for DNSSEC & IPv6, accesat pe 30-06-2017
  89. ^ ISOC-NY Notice Board - Webcast today: ION Bucharest 2016, accesat pe 01-07-2017
  90. ^ Kevin Meynell - Introduction to Internet Society (ISOC) and Deploy360, accesat pe 29-06-2017
  91. ^ Dan York - Deploying DNSSEC, accesat pe 29-06-2017
  92. ^ Cătălin Leancă - DNSSEC Implementation, accesat pe 29-06-2017
  93. ^ Jan Žorž - Let's Encrypt & DANE, accesat pe 29-06-2017
  94. ^ ipv6.net - Draft Agenda for ION Bucharest on 12 October, accesat pe 01-07-2017”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  95. ^ Kevin Meynell - Mind Your MANRS & the Routing Resilience Manifesto, accesat pe 29-06-2017
  96. ^ Alvaro Vives - Update on the Why and How of IPv6 Deployment, accesat pe 29-06-2017
  97. ^ slideshare.net - Update on the Why and How of IPv6 Deployment, accesat pe 01-07-2017
  98. ^ Kevin Meynell - IETF Update: Making the Internet Work Better, accesat pe 29-06-2017
  99. ^ ronog.ro - Party Beluga Club, accesat pe 29-06-2017
  100. ^ ripe.net - RIPE NCC Training Courses, accesat pe 02-07-2017
  101. ^ ripe.net - LIR and RIPE Database Training Course Outline, accesat pe 02-07-2017
  102. ^ ripe.net - Basic IPv6 Training Course Outline, accesat pe 02-07-2017
  103. ^ ripe.net - Upcoming Events, accesat pe 30-06-2017
  104. ^ ronog.ro - Contact & Event Location, accesat pe 08-07-2017

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]