BitDefender

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
BitDefender
Tip SRL
Fondată 2001
Oameni cheie Florin Talpeș
Industrie Software, Securitate
Slogan Proactive Protection
Website www.bitdefender.ro

BitDefender este o companie românească producătoare de software, în special antiviruși. Compania a fost fondată și este deținută de Florin Talpeș, unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori IT din România.[1] În noiembrie 2010, BitDefender controla circa 40% din vânzările de produse de securitate informatică din România.[1] Începând cu noiembrie 2011, există și o versiune gratuită, disponibilă numai pentru utilizatorii din România.[2][3][4]

Introducere[modificare | modificare sursă]

Logo-ul anterior

BitDefender este o companie de software de antivirus,înființată în Noiembrie 2001 de Florin Talpeș. Cu sediul central în Silicon Valley, SUA, are reprezentanțe în SUA, România, Germania, Spania.

Istoricul companiei[modificare | modificare sursă]

2001: AVX - AntiVirus eXpert devine BitDefender, ca urmare a unei campanii de rebranding, în noiembrie. "Antivirus is not enough; BitDefender: secure your every bit."[5]

2003: Ca urmare a tendinței de dezvoltare, BitDefender își deschide primele filiale în Spania și Germania

2003: BitDefender înregistrează peste 10 milioane USD din vânzari la nivel mondial

2004: Se deschide în SUA a treia filială externă a BitDefender. Peste 40.000.000 de utilizatori de Internet din lumea întreagă sunt protejați de tehnologiile BitDefender.

2005: BitDefender devine lider de piață pe segmentul de vânzări în magazine în Franța, cu o cotă de piață estimată la 30% Al 10-lea an consecutiv de creștere BitDefender, cu o rată medie anuală de peste 200%. Soluțiile BitDefender ocupă locul 6 la nivel mondial pe segmentul consumer.

2006: BitDefender are o creștere a vânzărilor de 70%, iar soluțiile sale sunt prezente în peste 5000 de mari magazine de pe cele 6 continente.

2007: Se produce separarea grupului BitDefender de SOFTWIN. Odată cu un nou an de crestere susținută, BitDefender vizează 2% din piața mondială de antivirus precum și listarea la una dintre marile burse internaționale în 2008-2009.

Istoricul produsului[modificare | modificare sursă]

1996-2001: Se lansează produsul românesc AVX, primul antivirus din lume care oferă actualizare inteligentă, fără intervenția utilizatorului, care integrează un browser intern, care scanează și monitorizează toate fișierele descărcate. AVX deține prima tehnologie de blocare a aplicațiilor pe bază de analiză comportamentală și este primul produs antivirus care include caracteristici de firewall personal. Produsul românesc deține, în premieră mondială, soluții pentru toate aplicațiile de mesagerie instant existente (ICQ, MSN, Messenger, Yahoo Messenger, Net meeting, mIRC), anticipând această tendință a noilor familii de viruși. Ajuns la cea de-a șasea generație AVX este primul produs antivirus care include un Firewall pentru aplicații precum și blocare comportamentală.

Noiembrie 2001: AVX se transformă în noua marcă de soluții antivirus, BitDefender, care patrunde pe piata internațională.

Martie 2002: BitDefender lanseaza prima soluție antivirus pentru MS SharePoint, la CeBIT 2002.

Februarie 2003: MIDAS (Sistem Avansat de Detectare a Intruziunilor) intră în etapa de dezvoltare a produsului. Această tehnologie proprietară, câștigătoare a premiului IST, promite să revoluționeze modul de proiectare a soluțiilor antivirus.

August 2003: A șaptea generație BitDefender - primul antivirus care include tehnologia anti-dialer.

Noiembrie 2003: Premieră mondială - BitDefender lansează primul antivirus comercial pentru versiunea de server Linux Samba 3.

Ianuarie 2004: Prima versiune a LinuxDefender Live CD este lansată la LinuxConf 2003. LinuxDefender este o distribuție Linux completă, disponibilă pe un CD de boot, care constituie cel mai bun kit antivirus de urgență.

Aprilie 2004: BitDefender lansează tehnologia proprietară antispam.

Iulie 2004: Este introdus serviciul update pushing. Acesta nu se mai bazează exclusiv pe actualizările programate, iar clienții care aleg acest serviciu primesc imediat cele mai recente actualizări, direct pe serverele lor astfel că pericolul reprezentant de noii viruși scade semnificativ.

Octombrie 2004: Andreas Marx (Av-Test.org) lansează topul timpilor de reacție al produselor antivirus. BitDefender este declarat produsul cel mai rapid, cu un timp de reacție sub 4 ore.

Martie 2005: BitDefender introduce tehnologia HiVE – euristică în mediu virtual, tehnolgie menită să reducă dependența față de semnăturile de viruși, oferind și posibilitatea de a detectare proactivă a noilor amenințări.

Aprilie 2005: BitDefender lansează sistemul de actualizări la fiecare oră.

August 2005: Testele Andreas Marx indică faptul că BitDefender are un timp de reactie de “zero secunde” împotriva tuturor amenințărilor majore. În cursul lunii august 2005, cu ajutorul tehnologiei HiVE, BitDefender detectează în mod proactiv toti noii viruși “in-the-wild”.

Septembrie 2005: BitDefender lansează cea de-a 9-a generație de produse. BitDefender Internet Security devine una dintre cele mai complete solutii de pe piață, care include module antivirus, antispyware, antispam, firewall, anti-dialer și de control parental.

Mai 2006: BitDefender introduce B-HAVE (analizator comportamental euristic în medii virtuale), tehnologie proprietară de detecție euristică.

Iunie 2006: Noile tehnologii euristice NeuNet sunt integrate în soluțiile BitDefender

August 2006: BitDefender lansează a 10-a generație de produse, care are la bază noi tehnologii: B-HAVE - Behavioral Heuristic Analyzer in Virtual Environments (detecție proactivă a noilor pericole informatice ale căror semnături nu au fost încă lansate) și SID - SPAM IMAGE DISTANCE (tehnologie antispam care asigură filtrarea mesajelor spam bazate pe imagini).

Decembrie 2006: BitDefender lansează noul Filtru de Imagini Spam, un pas important în contracararea noilor tehnici de spam.

Ianuarie 2007: BitDefender lansează soluțiile de desktop de 32 de biți compatibile cu Vista.

Februarie 2007: Se lansează BitDefender Mobile Security. Acest nou produs oferă protecție antivirus, în timp real, pentru dispozitivele mobile din categoria telefoanelor “inteligente” și a PDA-urilor.

Septembrie 2007: BitDefender lansează suita de soluții de securitate IT- BitDefender 2008, pentru desktop compatibilă Vista 64 de biți, care oferă protecție proactivă împotriva celor mai dăunători viruși, împotriva spyware, spam, a atacurilor de tip phishing și a altor amenințări informatice, precum și o sumă de noi funcționalități menite să ajute la îmbunătățirea performanței calculatorului.

Produse BitDefender[modificare | modificare sursă]

Home/Home Office Business ISP
BitDefender Total Security 2010 *Suite Security for Exchange
BitDefender Internet Security 2010 BitDefender Small Office Security Security for Mail Servers (Win SMTP, Linux, FreeBSD)
BitDefender Antivirus 2010 BitDefender Business Security
BitDefender Free Edition BitDefender SBS Security
BitDefender Mobile Security v5 BitDefender Corporate Security
*Workstation Security and Management
BitDefender Client Security
BitDefender Antivirus Scanner for Unices
*File Server Security
BitDefender Security for File Servers
BitDefender Security for Samba
BitDefender Security for SharePoint
*Mail Server Security
BitDefender Security for Exchange
BitDefender Security for Mail Servers
*Gateway Security
BitDefender Security for ISA Servers

Versiunea 2013 a fost lansată în 25 iunie 2012 [6]

Tehnologii Bitdefender[modificare | modificare sursă]

Bitdefender Antispam NeuNet[modificare | modificare sursă]

BitDefender Antispam NeuNet [7] sau pe scurt „Neural Network” este un filtru antispam pre-instruit de către Antispam BitDefender Lab, astfel încât acesta să recunoască spam-ul nou prin identificarea asemănărilor cu mesajele pe care le-a examinat deja.

B-HAVE[modificare | modificare sursă]

În mai 2006 [8] BitDefender a introdus o noua tehnologie, B-HAVE (acum patentată), pentru a reduce dependența de semnături de viruși, prin detecția interactivă a amenințărilor necunoscute. Această tehnologie se bazează pe analiza comportamentală într-un mediu virtualizat.

Pentru a determina dacă un program este rău intenționat sau nu, această tehnologie face uz de un PC virtual în care fișierele sunt executate și analizate.Virtual PC include un set de dispozitive hardware virtuale, pentru imitarea de configurare a unui PC tipic.

Controalele B-HAVE privind caracteristicile cunoscute a fi asociate cu malware.

Un program este fi considerat rău intenționat în cazul în care încearcă să modifice anumite fișiere, citi sau scrie de la o zonă sensibilă de memorie sau să creeze un fișier care este un produs de un virus cunoscut.

Când întâlnește un program de neîncredere, B-HAVE întârzie lansarea programului iar caracteristicile sunt analizate și catalogate în mediul virtual.

În cazul în care nu sunt acțiuni de malware detectate, B-HAVE, pornește programul în mod normal, în cazul în care un comportament suspect este prezent, B-HAVE carantinează sau șterge în mod automat aplicația suspectă [9]

Active Virus Control[modificare | modificare sursă]

În august 2009, BitDefender 2010 a introdus o altă tehnologie, Active Virus Control, în august 2009 [10]

Aceasta monitorizează continuu fiecare program [11] (procese specifice), care rulează pe PC în timp real și reacționează la orice malware.

Spre deosebire de tehnologiile euristice, care verifica fișierele executabile atunci când sunt accesate sau inceput, Active Virus Control monitorizează aplicațiile tot ce face, atâta timp cât acestea sunt active. Datorită acestei abordări, Active Virus Control este considerat un al treilea strat de apărare.

Teste[modificare | modificare sursă]

Performanța tehnologiei BitDefender a fost măsurată folosind rata de detecție a virușilor noi și necunoscuți într-un test realizat de testare Anti Malware [12]

Acesta a obținut, de asemenea, o certificare avansată de la AV Comparatives pentru scanarea la cerere ,[13] și certificare la nivel standard pentru capturarea virușilor necunoscuți, deși acesta a fost criticat pentru viteza de scanare mai lentă[14].

În alt test efectuat de AV Comparatives în luna august 2009 [15] pentru a determina software-ul antivirus, cu rate de detecție ridicată și cel mai mic rating de fals pozitive, BitDefender a primit o certificare Advanced +.

Într-un test efectuat de PCMag, BitDefender 2010 "a detectat 97% din toate amenințările și a blocat complet instalarea cele mai multe dintre ele" [16]

La 20 martie 2010, computerele care rulează BitDefender sub 64 de versiuni de biți de Windows au fost afectate de o actualizare a unui defect care clasifică fiecare program executabil, precum și dll ca fiind infectate.

Aceste fișiere au fost toate marcate ca "Trojan.FakeAlert.5" și au fost mutate în carantină.

Această acțiune a condus la disfunctionalități software și sisteme care utilizatorii afectați din întreaga lume. BitDefender a eliminat defectul de actualizare și a găsit o soluție pentru utilizatorii afectați, cu excepția celor care folosesc versiunea 2008.[17]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b BitDefender a lansat un produs gratuit pentru IMM-uri și clienți individuali, 18 Noiembrie 2010, wall-stret.ro, accesat la 12 decembrie 2010
 2. ^ Antivirus Gratuit - Download Bitdefender Antivirus Free Edition”. Bitdefender. http://www.bitdefender.ro/solutions/free.html. Accesat la 19 ianuarie 2015. 
 3. ^ http://www.agora.ro/stire/bitdefender-antivirus-free-edition-s-a-lansat-romania/ Bitdefender Antivirus Free Edition s-a lansat în România, agora.ro
 4. ^ Corina Cailean, Antivirus gratuit, doar pentru utilizatorii din România, chip.ro, 16.11.2011
 5. ^ BitDefender bate Symantec și McAfee, Gabriela Malcinschi, 15 Septembrie 2005, wall-stret.ro, accesat la 21 septembrie 2011
 6. ^ Ionut Ilascu. „BitDefender Total Security 2011”. softpedia. http://www.softpedia.com/reviews/windows/BitDefender-Total-Security-2011-Review-152224.shtml. Accesat la 19 ianuarie 2015. 
 7. ^ ZDNet Downtime. http://www.zdnet.com.au/whitepaper/. Accesat la 19 ianuarie 2015. 
 8. ^ http://www.bitdefender.com/site/Main/view/product-history.html
 9. ^ http://www.security-int.com/categories /anti-malware-technology/bhave-the-road-to-success.asp
 10. ^ news.softpedia.com/news/Download-BitDefender-2010-for-Windows-7-119431.shtml
 11. ^ Security for Everyone - Reviewing BitDefender Internet Security 2010. http://www.7tutorials.com/security-everyone-reviewing-bitdefender-internet-security-2010. Accesat la 19 ianuarie 2015. 
 12. ^ http://www.anti-malware-test.com/?q=node/39
 13. ^ http://www.av-comparatives.org/seiten/ergebnisse_2007_02.php
 14. ^ http://www.pcworld.com/article/id
 15. ^ http://www.av-comparatives.org/images/stories/test/ondret/avc_report23.pdf
 16. ^ http://www.pcmag.com/article2/0
 17. ^ news.bitdefender.com/NW1431-en-Trojan FakeAlert.5-Update-issue.html

Legături externe[modificare | modificare sursă]