Aleksandr Pușkin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aleksandr Sergheevici Pușkin

Portretul lui Aleksandr Sergheevici Pușkin de Vasili Tropinin (1827)
Date personale
Născut[1][4][2] Modificați la Wikidata
Moscova, Imperiul Rus[5][6][2][7] Modificați la Wikidata
Decedat (37 de ani)[1][4] Modificați la Wikidata
Sankt Petersburg, Imperiul Rus[5][6][8][9] Modificați la Wikidata
Înmormântatmănăstirea Sveatogorski[*][10] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiomor (plagă împușcată[*]) Modificați la Wikidata
PărințiSerghei Pușkin[*][2][11]
Nadejda Pușkina[*][11] Modificați la Wikidata
Frați și suroriOlga Pavlișceva[*]
Lev Sergheievici Pușkin[*][2][3]  Modificați la Wikidata
Căsătorit cuNatalia Goncearova ()[11] Modificați la Wikidata
CopiiMaria Pușkina[*]
Natalia Alexandrovna Pușkina[*][11]
Alexandr Alexandrovici Pușkin[*][12]
Grigori Alexandrovici Pușkin[*] Modificați la Wikidata
Naționalitaterusă Rusia
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet, dramaturg, prozator
Limbi vorbitelimba franceză
limba rusă[13] Modificați la Wikidata
PseudonimАлександр НКШП, Иван Петрович Белкин, Феофилакт Косичкин, P., Ст. Арз. (Старый Арзамасец), А. Б.  Modificați la Wikidata
StudiiLiceul din Țarskoie Selo[*] ()
Activitatea literară
Activ ca scriitor1814-1837
Limbilimba rusă
limba franceză  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literarRomantism
Specie literarăpoezie, teatru, proză
Operă de debutpoezia „Către un amic versificator”
Opere semnificativeEvgheni Oneghin
Fata căpitanului
Boris Godunov[*][[Boris Godunov |​]]
Ruslan și Liudmila[*]
Prorok[*][[Prorok |​]]
Skazka o pope i o rabotnike ego Balde[*][[Skazka o pope i o rabotnike ego Balde |​]]
Skazka o rîbake i rîbke[*][[Skazka o rîbake i rîbke |​]]
Basmul cu domnița moartă și cu cei șapte voinici[*]
Skazka o zolotom petușke[*][[Skazka o zolotom petușke |​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Aleksandr Sergheevici Pușkin (în rusă Александр Сергеевич Пушкин; pronunție rusă: Pronunție audio audio; n. , Moscova, Imperiul Rus – d. , Sankt Petersburg, Imperiul Rus) a fost un poet și dramaturg clasic rus din perioada romantică, considerat a fi cel mai mare poet rus și fondatorul literaturii ruse moderne. Pușkin a fost inițiatorul folosirii dialectului local în poeziile și piesele sale, creând un stil propriu de amestec al narațiunii cu teatrul, idila și satira — asociate cu literatura rusă și influențând major scriitorii ruși care i-au urmat.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Născut la Moscova, pe 6 iunie (26 mai, stil vechi) 1799, Pușkin se trăgea dintr-o familie de nobili de viță veche.[14] Tatăl lui Pușkin, Sergei Lvovici Pușkin (17671848), era descendentul unei distinse familii nobile rusești, cu strămoși din secolul al XII-lea. Mama lui Pușkin, Nadejda (Nadia) Ossipovna Hannibal (17751836) avea strămoși, pe linia bunicii paterne, din nobilimea germană și scandinavă. Ea a fost fiica lui Ossip Abramovici Gannibal (17441807) și a soției lui, Maria Alexeievna Pușkina, iar bunicul ei patern, adică străbunicul lui Pușkin, un paj ridicat în rang de către Petru cel Mare, a fost Abram Petrovici Gannibal, născut în Eritreea.

În octombrie 1811 viitorul poet s-a înscris la școala nou înființată la Țarskoe Selo[15], (azi orașul Pușkin) unde va studia până în 1817, când se stabilește la Petersburg și devine membru activ al cercului literar „Lampa verde”.[16] La vârsta de cincisprezece ani publică primul poem.

În 1820 vede lumina tiparului primul său poem, Ruslan și Ludmila.[17] Poetul devine incomod din pricina popularității și scrierilor lui antidespotice - manuscrisul Odă a Libertății. Ca urmare, în același an (1820), pentru a evita deportarea în Siberia, se mută la Chișinău unde va locui până în 1823[18].

După o călătorie de vară în Caucaz și în Crimeea, scrie două poeme foarte aclamate: Prizonierul din Caucaz și Fântâna din Bahcisarai.[19]

În 1823 se mută la Odessa, unde intră din nou în conflict cu guvernul care-l trimite în exil în nordul Rusiei, unde va sta din 1824 până în 1826. Cu ajutorul anumitor autorități, reușește să-i facă o vizită Țarului Nikolai I pentru o petiție cu privire la eliberarea lui, pe care o și obține. Tot atunci (1823), începe să lucreze la marele său roman în versuri, Evgheni Oneghin care va aduce triumful realismului în literatura rusă.[20]

În revolta din decembrie 1825 la Sankt Petersburg sunt găsite în mâinile unor insurgenți o serie de poeme politice timpurii ale poetului; ca urmare Pușkin intră imediat sub strictul control al cenzurii guvernului, fiindu-i interzis să călătorească sau să publice. În acest timp scrie drama Boris Godunov, pe care însă nu reușește să o publice decât cinci ani mai târziu.

În 1831 se căsătorește cu Natalia Goncearova. Împreună încep să frecventeze cercurile din înalta societate, poetul devenind un apropiat al curții. Soția lui era o femeie foarte admirată, inclusiv de țar, care pentru a-l umili îi oferă cel mai neînsemnat titlul de la curte.[21]

În 1837, înglodat în datorii și în mijlocul zvonurilor despre relația amoroasă a soției lui cu aventurierul francez d’Anthes, pe 27 ianuarie Pușkin îl provoacă pe presupusul iubit la duel. În urma duelului, amândoi bărbații sunt răniți, dar Pușkin mortal. Două zile mai târziu, Rusia îl pierdea pe cel mai important poet și dramaturg romantic al secolului al XIX-lea. Guvernul, temându-se de o eventuală demonstrație politică, a mutat desfășurarea funeraliilor într-un loc mai ferit, permițând participarea unui grup foarte restrâns de rude și prieteni apropiați.[22]

Pușkin a avut patru copii cu Natalia: Maria (născută în 1832, care este considerată un prototip pentru Anna Karenina), Aleksandr (născut în 1833), Grigori (născut în 1835) și Natalia (născută în 1836), cea din urmă s-a căsătorit, morganatic, cu un membru al familiei regale din Nassau, anume cu Nikolaus Wilhelm de Nassau și a devenit Contesă de Merenberg[23].

Opera literară [24][modificare | modificare sursă]

Poeme[modificare | modificare sursă]

Basme[modificare | modificare sursă]

Teatru[modificare | modificare sursă]

Romane în versuri[modificare | modificare sursă]

Proze (romane, nuvele și povestiri)[modificare | modificare sursă]

Traduceri și ediții bilingve[modificare | modificare sursă]

  • Versuri, Ediție bilingvă, Editura pentru literatură, București, 1964, 547 pp.

Aprecieri[modificare | modificare sursă]

Pușkin la șaisprezece ani, recitând un poem
„Sunt copleșit de versurile lui Pușkin, izvor de apă vie.”
Mihai Eminescu - poet, prozator și ziarist[25]
„Poezia lui Pușkin este ca un soare. Luminează întreaga lume.”
„Fără îndoială, Pușkin este acela care a creat limba noastră poetică, limba noastră literară, iar nouă și urmașilor noștri nu ne rămâne decât să mergem pe drumul trasat de geniul lui.”
Ivan Turgheniev - scriitor
„Poezia lui Pușkin este uimitor de fidelă realității ruse, fie că descrie natura rusă, fie că zugrăvește caracterele ruse; acesta este motivul pentru care Pușkin a fost proclamat în unanimitate poetul cu adevărat național al Rusiei, poet popular.”
Vissarion Belinski - critic literar
„Cu cât inspirația este mai puternică, cu atât este nevoie de mai multă migală pentru a-i da glas. Îl citim pe Pușkin și versurile lui sunt atât de curgătoare, atât de simple, încât avem impresia că ele s-au rânduit într-o astfel de formă, așa, de la sine, fără nicio greutate. Nu ne dăm seama însă câtă muncă a cheltuit poetul pentru ca totul să iasă atât de simplu și de curgător.”
Lev Tolstoi - scriitor
„Suntem niște pigmei în comparație cu Pușkin. Nu mai există printre noi un asemenea geniu. Ce frumusețe, ce vigoare are fantezia lui! Am recitit de curând Dama de pică. Ce fantezie!... Cu o analiză subtilă el a urmărit toate mișcările lui Hermann, toate chinurile lui, toate speranțele și, în sfârșit, neașteptata și îngrozitoarea lui cădere.”
Feodor Dostoievski - scriitor
„Când se pronunță numele lui Pușkin te gândești imediat la poetul național rus. Și într-adevăr, niciunul din poeții noștri nu e mai mare și nu poate fi numit cu mai multă dreptate național. În el, ca într-un lexicon, se află bogăția, puterea și flexibilitatea limbii noastre. Mai mult decât oricare altul, el i-a deschis granițele și a indicat imensitatea spațiului său. Pușkin este un fenomen excepțional, poate unic, al spiritului rus: el e omul rus în dezvoltarea sa finită, așa cum va apare poate peste două sute de ani.”
Nikolai Gogol - scriitor

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Aleksandr Pușkin”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d e IeSBE / Pușkin, Aleksandr Sergheevici[*][[IeSBE / Pușkin, Aleksandr Sergheevici (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ RBS / Pușkin, Lev Sergheevici[*][[RBS / Pușkin, Lev Sergheevici (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ a b c d Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ a b Пушкин Александр Сергеевич, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  6. ^ a b „Aleksandr Pușkin”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ Archivio Storico Ricordi, accesat în  
  8. ^ https://muse.jhu.edu/journals/pushkin_review/v014/14.1.lachmann.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ http://www.jstor.org/stable/40922230  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ Пушкин, Александр Сергеевич, Dicționarul Enciclopedic Brockhaus și Efron[*], p. 826-851 
  11. ^ a b c d Kindred Britain 
  12. ^ Q23825849, p. 23, сноска 2 
  13. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  14. ^ Gane, Tamara, Pușchin - creator de epocă literară, p. 14
  15. ^ Gane, Tamara, Pușchin - creator de epocă literară, p. 15
  16. ^ Gane, Tamara, Pușchin - creator de epocă literară, p. 17
  17. ^ Gane, Tamara, Pușchin - creator de epocă literară, p. 18
  18. ^ Boris Trubețkoi, Pușkin v Moldavii. Monograficeskoie issledovanije, Chișinău, Ed. Literatura artistică, 1990
  19. ^ Gane, Tamara, Pușchin - creator de epocă literară, pp. 19-20
  20. ^ Gane, Tamara, Pușchin - creator de epocă literară, p. 22
  21. ^ Gane, Tamara, Pușchin - creator de epocă literară, p. 28
  22. ^ Gane, Tamara, Pușchin - creator de epocă literară, p. 29
  23. ^ Calendar Național, Ed. Biblioteca Națională a Moldovei, 2007, pp. 63-65
  24. ^ Enciclopedia Universală Britannica, Ed. Litera, Chișinău-București,2010
  25. ^ Gane, Tamara, Pușchin - creator de epocă literară, p. 7

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Gane, Tamara: Pușchin - creator de epocă literară în A.S.Pușchin, Opere alese, volumul 1, Editura Cartea Rusă, București, 1954
  • Bezviconi, Gh., Calimachi Scarlat: Pușkin în exil: 1837 - 10 februarie - 1947, București, 1847
  • Veresaev, V.: Viața lui Pușkin, Editura pentru Literatură și Artă a Uniunii Scriitorilor din R.P.R., București, 1949
  • Toma, A.: Puskin, făclie peste vremuri, Editura Academiei R.P.R., București, 1949
  • Nicolesco, Tatiana: Pușkin în amintirea contemporanilor, Editura Cartea Rusă, București, 1960
  • Soptereanu, Virgil: A. S. Puskin în contextul cultural românesc, volum editat de Universitatea din București, 1984

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikisursă
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Autor:Aleksandr Pușkin