Tranzitul lui Venus

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tranzitul lui Venus din 2004
Maximilian Hell, Observatio transitus Veneris ante discum Solis, 1770

Tranzitul lui Venus reprezintă intervalul de timp în care planeta Venus se interpune între Pământ și Soare, obturând o mică parte a discului solar. Acest tranzit astronomic este similar cu o eclipsă solară, cu deosebirea că, deși diametrul lui Venus este de 4 ori mai mare decât cel al Lunii, proiecția planetei Venus este mult mai mică întrucât se află la o distanță mai mare de Terra. Înainte de era spațială observarea tranzitului lui Venus i-a ajutat pe cercetători să calculeze distanța dintre Soare și Terra cu ajutorul principiului paralaxei.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Tranzitul lui Venus este unul dintre fenomenele previzibile cele mai rare; el se repetă în cicluri de câte aproximativ 243 de ani, fiecare ciclu cuprinzând 4 tranzituri, grupate în două perechi de tranzituri. Între cele 2 tranzituri ale oricărei perechi se scurg câte opt ani. La rândul lor perechile sunt separate între ele în mod alternativ de 105,5 sau 121,5 ani. Această periodicitate reflectă faptul că perioadele orbitale ale Terrei și ale lui Venus sunt aproape în rezonanță, cu valori de 8:13 și 243:395.

În secolul trecut nu a avut loc niciun tranzit al lui Venus. În secolul al XXI-lea primul tranzit din prima pereche a avut loc la 8 iunie 2004, iar al doilea la 5 și 6 iunie 2012. După 2012 următoarea pereche de tranzituri ale planetei Venus vor fi abia în decembrie 2117 și decembrie 2125.[1][2]

Importanță[modificare | modificare sursă]

Pe baza observării celor două tranzituri ale lui Venus, din 1761 și 1769, astronomul iezuit Maximilian Hell a calculat distanța de la Pământ la Soare cu o marjă de eroare îmbunătățită de-abia în secolul al XX-lea. În anul 1771 Hell a devenit membru al Academiei Regale Suedeze de Științe.

Observarea[modificare | modificare sursă]

Colaj de imagini secvențiale reprezentând diferite etape ale tranzitului lui Venus prin fața Soarelui în 2012
Ochelarii de eclipsă nu pot fi folosiți pentru observarea tranzitului.

Venus apare ca un mic punct negru pe fundalul Soarelui, pe care îl traversează pe o traiectorie aproape dreaptă în decurs de câteva ore (în funcție de traiectorie). În mod normal tranzitul poate fi văzut și cu ochiul liber, dar pentru siguranță trebuie respectate aceleași reguli de pavăză ca și în cazul tuturor eclipselor solare (ochelari fumurii).

Observarea discului solar fără protecție poate provoca daune permanente ochilor sau chiar orbire.

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ John E. Westfall (noiembrie 2003). „June 8, 2004: The Transit of Venus”. Există o versiune arhivată la 8 august 2007. http://www.lpl.arizona.edu/~rhill/alpo/transitstuff/transit2004.html. Accesat la 10 noiembrie 2010. 
  2. ^ Westfall, John E.. „June 8, 2004: The Transit of Venus”. alpo-astronomy.org. http://www.alpo-astronomy.org/transit/transit2004.html. Accesat la 10 noiembrie 2010. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tranzitul lui Venus

Vezi și[modificare | modificare sursă]