Teatrul Național din Cluj

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Teatrul Național din Cluj
Cluj-Napoca Romanian Opera.jpg
Vedere din față
Informații despre clădire
Localitate Cluj-Napoca
Țară România
Arhitect Ferdinand Fellner și Hermann Helmer
Cod LMI CJ-II-m-A-07355
Beneficiar Orașul Liber Regal Cluj
Stil Neobaroc
Pagină Web [1] [2]

Clădirea Teatrului Național din Cluj este sediul companiei Teatrul Național „Lucian Blaga“ și al companiei Opera Română din Cluj.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Vechiul teatru maghiar de pe Uliţa Lupilor (Farkasutca), azi str. M. Kogălniceanu (pe acest loc se găseşte astăzi Casa Universitarilor)

Primul teatru orășenesc (de limbă maghiară) din Cluj datează din 1821, fiind așezat pe locul actualei clădiri denumite „Casa Universitarilor” (str. M. Kogălniceanu). La începutul secolului al XX-lea s-a proiectat ridicarea unei noi clădiri care să adăpostească această instituție, vechea clădire fiind necorespunzătoare. În 1904 a început construcția noii clădiri în actuala Piața Ștefan cel Mare, pe locul fostei piețe de lemne a orașului. Lucrările, finalizate în 1906, au fost executate de celebra firmă constructoare de teatre Helmer și Fellner.[1] Clădirea fost inaugurată în ziua de 8 septembrie 1906 cu o reprezentație a Teatrului Maghiar, al cărui director era Jenő Janovics. Construit în stil baroc-rococo, edificiul are o capacitate de 1000 de locuri și trei rânduri de logie.

La îndemnul lui Tiberiu Brediceanu, clădirea a trecut în patrimoniul Consiliului Dirigent Român la data de 14 mai 1919, când a fost preluată de Onisifor Ghibu. La acea vreme Onisifor Ghibu ocupa funcția de secretar general pentru resortul Instrucțiunii și Artelor din cadrul Consiliului Dirigent Român. În același timp, Teatrul Maghiar a fost mutat în clădirea de pe strada Emil Isac, aproape de Parcul Central și râul Someș, în care funcționează și în prezent.

Prima reprezentație în limba română în clădirea Teatrului Național din Cluj a avut loc la 14 mai 1919,[2] iar primul spectacol al companiei de limba română din Cluj a avut loc 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire.

Clădirea adăpostește atât compania Teatrului Național, cât și Opera Română.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Jenő Janovics, A Hunyadi téri színház („Teatrul din piața Huniade”), Kolozsvár [Cluj], 1942;
  • Justin Ceuca, Constantin Cubleșan, Roxana Manilici, Victor Nicolae: Teatrul Național Cluj-Napoca (1919-1994). Teatrul românesc din Transilvania - 240 de ani, studiu monografic, Cluj-Napoca, 1994.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dorin Alicu et all, p. 27.
  2. ^ Spectacolele Poemul Unirii de Zaharia Bârsan și Răzvan și Vidra de B.P. Hasdeu ale acestei prime reprezentații au fost puse în scenă de artiștii Teatrului Național din București.