Baseball

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Baseball
Wrigley field 720.jpg
Terenul de baseball din Wrigley Field, Chicago
Caracteristici
Membri ai echipei 9
Categorizare Sport de echipă, Sport cu minge
Echipament Minge de baseball, mănuși de baseball, bâtă de baseball, cască
Loc de întâlnire Terenul de baseball
Olimpic 1992–2008
Vedere a unui teren de joc, Busch Stadium în St. Louis, Missouri.

Baseball este un joc sportiv de echipă, asemănător oinei de la noi. Baseballul se aseamănă în unele privințe cu multe alte sporturi cu mingea și care folosesc bastonul, cum sunt cricketul, „rounders” sau „pesapallo”, jucate în diferite regiuni ale lumii.

O minge cam de mărimea unei mingi de tenis este aruncată de un jucător defensiv numit "pitcher" către un prinzător (engleză:catcher) iar un jucător ofensiv batter încearcă să o lovească cu o bâtă rotundă, netedă, numită bat înainte ca prinzătorul să o poată prinde. Mingea se numește și ea tot baseball. Scorul se realizează de către batter care fuge și atinge o serie de patru semne situate pe sol, numite baze. În engleză, baseball mai este uneori numit hardball pentru a-l diferenția de softball, cu care este înrudit îndeaproape, și de alte jocuri similare.

Baseball-ul este popular pe continentul american și în Asia de est. În Japonia, Puerto Rico, Republica Dominicană, Cuba, Venezuela, Panama, Coreea de Sud, Taiwan și în alte câteva țări și regiuni, este unul dintre cele mai populare sporturi. În Statele Unite ale Americii, baseball-ul a fost mult timp privit, neoficial, ca distracția națională; totalul spectatorilor la jocurile din Liga de baseball fiind aproximativ egal cu cel al tuturor sporturilor profesioniste de echipe, luate la un loc. Totuși, în rândul telespectatorilor americani, baseball-ul a fost depășit ca popularitate (la audiență tv) de fotbalul american și de cursele automobilistice.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Coloniștii englezi au adus jocul în Lumea Nouă unde a purtat mai multe denumiri printre care „town ball”, sau „Massachusetts game”. Prima mențiune a termenului baseball este din anul 1744 în Anglia, într-o descriere în care apăreau un grup de băieți ce-l jucau.

Alexander Cartwright, părintele baseball-ului modern

O primă listă a regulilor oficiale de joc a fost publicată de către Alexander Cartwright în 1845, care a început să organizeze jocul pentru a deveni un sport. Aceste reguli deși au fost modernizate, sunt în principiu, aceleași și în prezent.

Cartwright a înființat „Knickerbocker Base Ball Club of New York” în 1845, primul club exclusiv pentru baseball, iar primul joc desfășurat după noile reguli, a avut loc în Hoboken, New Jersey, anul următor, partidă în care echipa New York Nine a învins echipa celor de la Knickerbocker Club cu scorul de 23-1 în patru reprize.

În 1869 Cincinnati Red Stockings devine prima echipă profesionistă de baseball. Au urmat la scurt timp și altele, ducând la formarea National League (NL) în 1876. American League (AL) a luat ființă în 1900 și a început o a doua competiție Major League Baseball în 1901. În 1903 câștigătorii celor două competiții Boston Red Sox respectiv Pittsburg Pirates, s-au întâlnit să dispute un set de șapte jocuri pentru a determina un unic câștigător.

În secolul al XX-lea, baseball-ul s-a modernizat considerabil, devenind dintr-un sport mai mult defensiv, unul din ce în ce mai ofensiv, scopul jucătorilor fiind de a lovi mingea cu cât mai multă putere.

Deși este un sport specific american, el a devenit popular și în alte țări. Încă din anii 1920 și 1930, au apărut ligi de baseball profesioniste în foarte multe țări din Europa, Asia sau Africa.

Federația Internațională de Baseball a luat ființă în anul 1938, și până în 2004, Federația număra nu mai puțin de 112 state membre.

Baseball-ul și-a făcut debutul oficial la Jocurile Olimpice de vară în 1992, la Barcelona.

Regulament[modificare | modificare sursă]

Un teren de baseball

Normele jocului de baseball diferă ușor de la o ligă la alta, dar, în general sunt aceleași reguli de bază. Baseball-ul este jucat între două echipe a nouă jucători fiecare pe un teren de baseball, sub autoritatea unuia sau mai multor oficiali, numiți arbitri. De obicei sunt patru arbitri la jocurile din campionatele importante nord-americane, dar pot fi și șase arbitri în funcție de ligă și de importanța jocului. Așa cum se vede în figura alăturată există patru baze. Numerotate în sens invers acelor de ceasornic, prima, a doua și a treia bază sunt perne (uneori numite saci) în formă de pătrate cu latura de 38 cm (15 in), care se află la mică înălțime deasupra solului; împreună cu a patra bază (home plate) formează un pătrat cu laturile de 27.4 m (90 picioare), numit diamant. A patra bază (home base, eng.) este o dală pentagonală de cauciuc cunoscută ca home plate. Terenul este împărțit în două mari zone: terenul interior (infield, eng.) conține cele patru baze, iar dincolo de cele două laturi adiacente ale „diamantului” se găsește terenul exterior (outfield, eng.).

Baseball-ul se joacă de către două echipe compuse din câte nouă jucători pe un teren de baseball, de obicei sub supravegherea unuia sau mai multor oficiali numiți arbitri (umpires, eng.). În jocurile din liga principală sunt de obicei patru arbitri; până la șase (minim unul) pot oficia întâlnirile, în funcție de ligă și de importanța meciului. Există patru baze. Numerotate în sens invers acelor de ceasornic, prima, a doua și a treia bază sunt perne (uneori numite saci) în formă de pătrate cu latura de 38 cm (15 in), care se află la mică înălțime deasupra solului; împreună cu a patra bază (home plate) formează un pătrat cu laturile de 27.4 m (90 picioare), numit diamant. A patra bază (home base, eng.) este o dală pentagonală de cauciuc cunoscută ca home plate. Terenul este împărțit în două mari zone: terenul interior (infield, eng.) conține cele patru baze, iar dincolo de cele două laturi adiacente ale „diamantului” se găsește terenul exterior (outfield, eng.).

Baseball în România[modificare | modificare sursă]

Federația Română de Baseball a fost înființată în 1990, iar în 1992, România participa pentru prima oară, la o competiție internațională oficială.[1]

În București sunt trei echipe de baseball: Dinamo (seniori), echipa Clubului Sportiv Școlar 6, tot din cadrul CS Dinamo, și echipa Universității București.[2]

In prezent, federatia este condusa de Andrei Mirescu.

Jackie Robinson Day in Romania[modificare | modificare sursă]

Federația Română de Baseball și Softball, împreună cu Ambasada Statelor Unite ale Americii organizeaza, incepand din 2017, anual, pe 15 aprilie, un meci-eveniment de baseball, pentru a marca momentul in care legendarul Jackie Robinson, primul sportiv profesionist american de culoare, a intrat pe teren, spărgând barierele discriminărilor rasiale. 

Federația Română de Baseball și Softball a realizat un parteneriat cu Ambasada SUA în România pentru organizarea, la începutul sezonului de baseball, un meci eveniment pentru a celebra acest moment istoric. 

Cele două selecționate sunt importante simbolic – echipa națională de seniori a României și echipa militarilor americani staționați în România. 

Evenimentul face parte dintr-un parteneriat mai larg între federația românească și Ambasada SUA în România, de a promova semnificația socială a celor 70 de ani de la debutul lui Jackie Robinson în liga profesionistă americană de baseball (MLB). Jackie Robinson a devenit un nume de referință pentru lupta pentru egalitate, pentru combaterea discriminărilor rasiale, dar și pentru promovarea diversității și a toleranței în general. 

Numărul 42 – cel purtat de Jackie Robinson – a devenit un număr simbol, fiind retras de la toate echipele profesioniste americane în semn de omagiu. În fiecare an, în SUA, cu ocazia zilei de 15 Aprilie, se marchează acest moment de referință. 

Parteneriatul româno-american are în vedere promovarea baseball-ului în România, în condițiile în care acest sport există deja în țară noastră de peste 20 de ani. Astăzi, sunt organizate peste 20 de cluburi în țară, iar aproape 1000 de sportivi practică baseballul în prezent. De anul trecut, baseballul a redevenit sport olimpic.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Istoria baseball-ului în România
  2. ^ Baseball-softball.ro - Cluburi cu secții de baseball
  3. ^ Jackie Robinson Day in Romania. http://baseball-softball.ro/stiri/jackie-robinson-project-2017/. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Format:Http://baseball-softball.ro/stiri/introducere-in-baseball-reguli-pentru-incepatori/

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Cristian Costescu: Manual de baseball, Editura Universității din București, 2009