Eveniment multisport

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un eveniment multi-sport este un eveniment sportiv organizat, deseori desfășurat pe parcursul mai multor zile, cu competiții în multe sporturi diferite între echipe organizate de sportivi din (în mare parte) state naționale. Primul eveniment major, modern, multi-sport de importanță internațională au fost Jocurile Olimpice, organizate pentru prima dată în timpurile moderne în 1896 la Atena, Grecia și inspirate de Jocurile Olimpice antice, unul dintre numeroasele astfel de evenimente organizate în antichitate. Majoritatea evenimentelor moderne multi-sport au aceeași structură de bază. Jocurile au loc pe parcursul mai multor zile în și în jurul unui „oraș gazdă”, care se schimbă pentru fiecare competiție. Țările trimit echipe naționale la fiecare competiție, formate din sportivi individuali și echipe care concurează într-o mare varietate de sporturi. Sportivii sau echipele primesc medalii de aur, argint sau bronz pentru primul, al doilea și respectiv al treilea. Fiecare joc are loc în general, la fiecare patru ani, deși unele sunt competiții anuale

Istoric[modificare | modificare sursă]

Jocurile Olimpice antice, desfășurate pentru prima dată în 776 î.Hr., au fost precursoarele Jocurilor Olimpice Moderne, deși prima ediție a prezentat doar o cursă pe jos, iar numărul de competiții sportive sa extins la edițiile ulterioare.

Au fost câteva alte „jocuri” ținute în Europa în epoca clasică :

  • Jocurile Panhelene:
  • Jocurile Pythian (fondate în 527 î.Hr.) au avut loc la Delphi la fiecare patru ani;
  • Jocurile Nemee(fondate în 516 î.Hr.) au avut loc în Argolid la fiecare doi ani;
  • Jocurile Istmice (fondate în 523 î.Hr.) desfășurate pe Istmul din Corint la fiecare doi ani;
  • Jocurile romane – Ieșind din rădăcini etrusce, mai degrabă decât pur grecești. Jocurile romane au subliniat cursele pe jos și aruncările. În schimb, sporturile grecești de curse cu care și lupte, precum și sportul etrusc al luptei cu gladiatori, au ocupat centrul atenției.

Public[modificare | modificare sursă]

De la înființarea Jocurilor Olimpice, majoritatea evenimentelor multi-sport în serie au fost organizate pentru anumite audiențe și țări sau comunități participante. Aceste afilieri includ:

Evenimente istorice[modificare | modificare sursă]

Jocurile Olimpice

Primul eveniment multisport modern organizat au fost Jocurile Olimpice, organizate de Comitetul Olimpic Internațional(CIO) (est. 1894) pentru prima dată în 1896 la Atena, Grecia. După unele sărbători(1900, 1904), Jocurile Olimpice au devenit foarte populare în zilele noastre. Numărul sporturilor, inițial au fost doar câteva, acestea sunt în continuare în creștere.

Jocurile Paralimpice

Jocurile Paralimpice sunt cel mai mare eveniment multisport care implică sportivi cu dizabilități fizice și sunt organizate de Comitetul Internațional Paralimpic(IPC). Aranjat pentru prima dată în 1960 la Roma, Italia. Numărul sporturilor, inițial au fost doar câteva, acestea sunt în continuare în creștere.

Lista competițiilor internaționale multi-sport[modificare | modificare sursă]

Evenimente la nivel mondial[modificare | modificare sursă]

Evenimente multisport pentru sporturi non-olimpice

World Mind Sports Games , desfășurate pentru prima dată în 2008 pentru jocuri de îndemânare (de exemplu, șah, go, etc.)

  • X Games și Winter X Games , care evidențiază sporturile de acțiune extremă.
  • Jocurile Mondiale Aeriene FAI, desfășurate pentru prima dată în 1997, care este principalul eveniment internațional multidisciplinar de sporturi aeriene.
După ocupație

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mental muscles flexed at Mind Sports Olympiad CNN, 24 August 1997,, retrieved 13 July 2012

Legături externe[modificare | modificare sursă]