Maria Pia de Savoia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maria Pia de Savoia
33- Rainha D. Maria Pia - O Anjo da Caridade.jpg
Maria Pia de Savoia
Date personale
Născută 14 februarie 1847
Palatul Regal din Torino, Regatul Sardiniei
Decedată (64 de ani)
Palazzina di caccia di Stupinigi, Regatul Italiei
Înmormântată Basilica of Superga[*] Modificați la Wikidata
Părinți Victor Emanuel al II-lea al Italiei
Maria Adelaide de Austria Modificați la Wikidata
Frați și surori Prințesa Maria Clotilde a Savoiei
Amadeo al Spaniei
Umberto I al Italiei
Oddone de Savoia Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Luís I al Portugaliei
Copii Carlos I al Portugaliei
Afonso, Prinț Regal al Portugaliei
Cetățenie Regatul Italiei Modificați la Wikidata
Religie Biserica Romano-Catolică Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Savoia
Casa de Bragança-Saxa-Coburg și Gotha (prin căsătorie)
Regină a Portugaliei
Domnie 6 octombrie 1862 - 19 octombrie 1889

Maria Pia de Savoia (14 februarie 1847 - 5 iulie 1911) a fost regină a Portugaliei ca soție a regelui Luís I al Portugaliei. În ziua botezului ei, Papa Pius al IX-lea, nașul ei, i-a dăruit Trandafirul Roșu.

A fost fiica lui Victor Emmanuel al II-lea, primul rege al Italiei și a soției lui care îi era și verișiară primară, Adelaide a Austriei. Sora ei, Maria Clotilde, a fost prințesă Napoléon iar frații ei au fost: rege al Italiei și al Spaniei.

Regină[modificare | modificare sursă]

Regina Maria Pia a Portugaliei, de Emile Auguste Carolus-Duran, 1880.

La 6 octombrie 1862 Maria Pia s-a căsătorit cu regele Luís I al Portugaliei. Nu au avut o căsnicie fericită în mare parte din cauza personalităților diferite.
Ca regină, Maria Pia a devenit cunoscută atât pentru extravaganța ei cât și pentru munca sa de caritate. Avea gust pentru lux, petreceri, baluri, baluri mascate și modă. La balul mascat din 1865 și-a schimbat costumul de trei ori. Când parlamentul portughez a discutat despre cheltuielile mari ale reginei, Maria Pia a spus: "dacă vreți o regină, trebuie să plătiți pentru ea".

Maria Pia de Savoia era de asemenea cunoscută în Portugalia ca "înger al carității" sau "mamă a celor săraci" pentru compasiunea și munca ei pentru cauze sociale.

Nu s-a implicat în politică, dar într-un conflict cu João Carlos Saldanha de Oliveira Daun, Duce de Saldanha în 1870, a declarat: "Dacă aș fi fost rege l-aș fi împușcat!"

Podul de pe râul Duero construit de Gustave Eiffel a fost numit "Maria Pia" în onoarea ei.

Maria Pia și Luís au avut doi copii:

  • Carlos I al Portugaliei (1863-1908), i-a succedat lui Luís ca rege și a fost ucis în 1908 de Carbonária, o mișcare revoluționată pro-republică.
  • Afonso, Prinț Regal al Portugaliei (1865-1920), Infante al Portugaliei, Duce de Porto, Vicerege al Indiei, iar după 1908 Prinț Regal.

Regina mama[modificare | modificare sursă]

Luís a murit la 19 octombrie 1889 iar Maria Pia a devenit regina mamă. A fost foarte activă și și-a continuat proiectele sociale și a deținut o poziție dominantă la curte. A fost regentă în timpul absențelor regelui și reginei.

A fost devastată de asasinarea fiului ei, regele Carlos I al Portugaliei și a nepotului ei Luís Filipe, Duce de Braganza la 1 februarie 1908. În timpul ultimilor ei ani în Portugalia, dădea semne de senilitate și era văzută rareori în public.

A fost profund supărată de detronarea nepotului ei Manuel al II-lea al Portugaliei de către revoluția din 5 octombrie 1910 și de instaurarea primei republici portugheze. Maria Pia a părăsit Portugalia împreună cu restul familiei sale în exil în 1910. S-a întors în Italia natală unde a murit la 5 iulie 1911.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]