Sari la conținut

Luisa de Guzman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Luisa de Guzmán

Portret atribuit lui José de Avelar Rebelo
Date personale
Nume la naștereLuisa María Francisca de Guzmán y Sandoval Modificați la Wikidata
Născută31 octombrie 1613(1613-10-31)
Sanlúcar de Barrameda, Spania
Decedată (52 de ani)
Lisabona, Regatul Portugaliei
ÎnmormântatăIgreja de São Vicente de Fora[*][[Igreja de São Vicente de Fora (church and monastery in Lisbon)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiJuan Manuel Pérez de Guzmán, Duce de Medina Sidonia
Juana Lorenza de Sandoval y Rojas
Frați și suroriAlonso Pérez de Guzmán y Gómez de Sandoval[*][[Alonso Pérez de Guzmán y Gómez de Sandoval |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuIoan al IV-lea al Portugaliei
CopiiTeodósio, Prinț al Braziliei
Ioana, Prințesă de Beira
Ecaterina, regină a Angliei
Afonso al VI-lea al Portugaliei
Petru al II-lea al Portugaliei
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă
limba portugheză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRainha de Portugal[*][[Rainha de Portugal (title of the female spouse of the monarch of Portugal)|​]]
ducesă[*]
Familie nobiliarăCasa de Medina Sidonia
Casa de Braganza
Regină consort a Portugaliei
Domnie1 decembrie 1640 – 6 noiembrie 1656
Semnătură

Luisa Maria Francisca de Guzman (portugheză Luísa Maria Francisca de Gusmão, spaniolă Luisa María Francisca de Guzmán;[1] (13 octombrie 161327 februarie 1666) a fost regină consort a Portugaliei. A fost soția regelui Ioan al IV-lea al Portugaliei, primul conducător din Casa de Braganza și mama a doi regi ai Portugaliei: Afonso al VI-lea și Petru al II-lea. A servit ca regentă a Portugaliei din 1656.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ea a aparținut de Casa de Medina-Sidónia ca fiică a lui Juan Manuel Pérez de Guzmán, al 8-lea Duce de Medina Sidonia și a soției acestuia, Juana Lorenza de Sandoval y Rojas. Familia tatălui ei provenea din Alfonso I al Portugaliei.

În acea perioadă Portugalia era sub dominație spaniolă. Coroana spaniolă urmărea să includă profund țara în Spania și să prevină orice revoltă portugheză împotriva dinastiei spaniole. Acest proiect a început cu domniile anterioare și a continuat cu Filip al IV-lea al Spaniei și necesita o căsătorie politică între cele două țări.

Din această perspectivă, căsătoria Luisei Maria de Guzman cu Ducele de Braganza părea în epocă o ocazie de a uni cele două case ducale spaniolă și portugheză. Căsătoria a avut loc în 1633 și Dona Luisa de Guzman și-a susținut soțul în răzvrătirea lui împotriva Spaniei, determinându-l să accepte coroana Portugaliei: Antes rainha um dia (în unele variante uma hora) que duquesa toda a vida. ("Mai bine regină pentru o zi decât ducesă toată viața.")

În 1640 Portugalia și-a câștigat independența. Familia regală s-a instalat la Lisabona. Regina și-a ajutat soțul în lupta lui pentru recunoașterea diplomatică a Portugaliei și a asigurat interimatul când regele a plecat la război pentru a proteja granițele țării.

În 1656, ea a fost numită regentă a regatului după decesul soțului ei și pe durata minoratului fiului ei Afonso al VI-lea. A continuat să ocupe funcția chiar și după ce Alfonso a devenit adult deoarece fiul ei era instabil mental. Regența ei a fost marcată de victoria portugheză în bătălia de la Linhas de Elvas la 14 ianuarie 1659. A fost ținta conspirației care a eșuat condusă de Luís de Vasconcelos e Sousa, conte de Castelo Melhor.

A apărat principiile libertății și independenței Portugaliei și a controlat guvernul cu o mână de fier. În principal Luisa a fost inițiatoarea succesului diplomatic al unei noi alianțe cu Anglia. Fiica ei Ecaterina s-a căsătorit cu Carol al II-lea al Angliei.

Note[modificare | modificare sursă]