Maria I a Portugaliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Maria I
Date personale
Nume la naștereMaria Francisca Isabel Josefa Antónia Gertrudes Rita Joana de Bragança
Născută17 decembrie 1734(1734-12-17)
Palatul Ribeira, Lisabona, Portugalia
Decedată (81 de ani)
Rio de Janeiro, Brazilia
ÎnmormântatăIgreja de São Vicente de Fora[*][[Igreja de São Vicente de Fora (church and monastery in Lisbon)|​]]
Basílica da Estrela[*][[Basílica da Estrela (church building in Lisbon, Lisbon District, Portugal)|​]] Modificați la Wikidata
PărințiIosif I al Portugaliei
Mariana Victoria a Spaniei
Frați și suroriMaria Francisca Benedita de Bragança[*][[Maria Francisca Benedita de Bragança (Portuguese infanta)|​]]
Maria Francisca Doroteia de Bragança[*][[Maria Francisca Doroteia de Bragança (Portuguese infanta)|​]]
Maria Ana Francisca Josefa de Bragança[*][[Maria Ana Francisca Josefa de Bragança (Portuguese infanta)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuPedro al III-lea al Portugaliei
CopiiJosé, Prinț de Beira
Ioan al VI-lea al Portugaliei
Infanta Mariana Vitória
Cetățenie Regatul Portugaliei Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriducesă[*]
Rei de Portugal e dos Algarves[*][[Rei de Portugal e dos Algarves (portuguese noble title of the monarch of Portugal)|​]]
Rei do Reino Unido de Portugal, Brasil e Algarves[*][[Rei do Reino Unido de Portugal, Brasil e Algarves |​]]
Familie nobiliarăCasa de Bragança
Regină a Portugaliei, Brazilei și Algarves
Domnie24 februarie 1777 – 20 martie 1816
PredecesorIosif I
SuccesorIoan al VI-la
Semnătură

Maria I (17 decembrie 173420 martie 1816) a fost regină a Portugaliei și de Algarve din 1777 până la moartea sa. Cunoscută ca Maria I cea Pioasă (în Portugalia) sau Maria Nebuna (în Brazilia), a fost prima regină nedisputată a Portugaliei. A fost cea mai mare din cele patru fiice ale regelui Iosif I al Portugaliei și a Marianei Victoria a Spaniei.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Maria s-a născut la Palatul Ribeira din Lisabona. A fost botezată Maria Francisca Isabel Josefa Antónia Gertrudes Rita Joana. La o zi după nașterea ei, bunicul ei, regele João al V-lea al Portugaliei, a numit-o Prințesă de Beira. A fost cea mai mare dintre surorile ei.

Când tatăl ei a urcat pe tron în 1750 ca José I, Maria a devenit moștenitoare prezumptivă și a primit titlul tradițional de Prințesă a Braziliei și Ducesă de Bragança.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

Maria s-a căsătorit cu unchiul ei, Pedro, Infante al Portugaliei, la 6 iunie 1760. La momentul căsătoriei, Maria avea 25 de ani iar Pedro 42. În ciuda diferenței de vârstă, cei doi au avut o căsnicie fericită. Pedro a devenit în mod automat co-monarh (ca Pedro al III-lea al Portugaliei), atunci când Maria a urcat pe tron​​, deoarece deja se născuse un copil din căsătoria lor. Cuplul a avut șase copii:

Name Birth Death Notes
José, Prinț de Beira 20 august 1761 11 septembrie 1788 José Francisco Xavier de Paula Domingos António Agostinho Anastácio căsătorit cu Infanta Benedita a Portugaliei, fără copii. Moartea lui la vârsta de 27 de ani l-a făcut moștenitor aparent pe fratele lui mai mic care mai târziu a ajuns rege.
João de Bragança 20 octombrie 1762 20 octombrie 1762 João s-a născut mort la Palatul Ajuda National.
João Francisco de Bragança 16 septembrie 1763 10 octombrie 1763 João Francisco de Paula Domingos António Carlos Cipriano s-a născut la Palatul Ajuda National.
João al VI-lea 13 mai 1767 10 martie 1826 João Maria José Francisco Xavier de Paula Luís António Domingos Rafael căsătorit cu Carlota Joaquina a Spaniei și a avut copii. A fost rege al Portugaliei și împărat al Braziliei.
Mariana Victoria de Bragança 15 decembrie 1768 2 noiembrie 1788 Maria Ana Vitória Josefa Francisca Xavier de Paula Antonieta Joana Domingas Gabriela căsătorită cu Infantele Gabriel al Spaniei fără copii.
Maria Clementina de Bragança 9 iunie 1774 27 iunie 1776 Maria Clementina Francisca Xavier de Paula Ana Josefa Antónia Domingas Feliciana Joana Michaela Julia de Bragança s-a născut la Palatul Queluz National.
Maria Isabel de Bragança 12 decembrie 1776 14 ianuarie 1777 Maria Isabel s-a născut la Palatul Queluz National..

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Maria I a Portugaliei la Wikimedia Commons