Lev Landau

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Lev Davidovich Landau)
Salt la: Navigare, căutare
Lev Davidovici Landau
50 de ani de la moarte
Landau.jpg
Lev Davidovici Landau
Date personale
Născut 22 ianuarie 1908
Baku, Azerbaidjan, Rusia
Decedat 1 aprilie 1968
Moscova, URSS, la vârsta de 60 de ani
Înmormântat Cimitirul Novodevicii[*] Modificați la Wikidata
Părinți Q18786020[*] Modificați la Wikidata
Naționalitate Flag of Russia.svg Rus
Cetățenie Flag of Russia.svg Imperiul Rus
Flag of the Soviet Union (1955–1980).svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupație fizician
inventator
autor de non-ficțiune[*]
profesor
fizician teoretician[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Rezidență Uniunea Sovietică Uniunea Sovietică
Domeniu Fizică
Instituție Institutul de Probleme Fizice Moscova
Alma Mater Universitatea de Stat din Sankt Petersburg
Ioffe Institute[*]
Baku State University[*]  Modificați la Wikidata
Organizații Universitatea din Harkiv[*]
Kharkiv Institute of Physics and Technology[*]
Institute for Physical Problems[*]
Ioffe Institute[*]
Universitatea din Moscova
Moscow Institute of Physics and Technology[*]  Modificați la Wikidata
Doctoranzi Alexei Abrikosov
Evgeni Lifșiț
Lev Gorkov
Isaak Halatnikov
Cunoscut pentru Teoria Ginzburg-Landau
Amortizarea Landau
Metoda matricei densității
Premii Nobel prize medal.svg Premiul Nobel pentru Fizică 1962
Medalia Premiului Nobel

Lev Davidovici Landau (în limba rusă: Ле́в Дави́дович Ланда́у) (22 ianuarie 1908 Baku1 aprilie 1968) a fost un fizician sovietic rus, de origine evreu, care a adus contribuții fundamentale în numeroase domenii ale fizicii teoretice.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut într-o familie evreiască la Baku, în Azerbaidjan. Tatăl său era inginer petrolist, iar mama medic. De la o vârstă fragedă i-a fost recunoscută calitatea de copil minune în matematică, deși, mai târziu, omul de știință sovietic își aducea aminte că în tinerețe nu strălucea la analiză matematică. La 14 ani, (după o întârziere de un an, petrecut, la cererea părinților săi, la Școala Medie Economică din Baku), el a fost admis la Universitatea din Baku în 1922, unde a studiat simultan două specializări: fizico-matematica și chimia. În 1924 s-a transferat la Universitatea din Leningrad, facultatea de fizică, unde și-a susținut doctoratul în 1927.

Între 1932 - 1937 a fost șeful Departamentului Teoretic al Institutului fizico-tehnic din Harkov (Ucraina). A fost șeful Departamentului Teoretic al Institutului de probleme fizice din Moscova din 1937 până în 1962. Concomitent, între 1943 și 1947, precum și între 1955 și 1962 a fost profesor la facultatea de fizică a Universității din Moscova. În anul 1962, în urma unui accident rutier, a suferit leziuni care nu s-au vindecat tot restul vieții.

Cu trecerea anilor, Lev Landau a devenit mult mai reticent față de ideologia oficială din URSS, deziluzionat de aplicațiile militare la care a fost nevoit să conlucreze (este considerat unul dintre părinții bombei nucleare sovietice), dar și de cele câteva luni petrecute în închisoare în anul 1938, în legătură cu procesul Institutului Fizico-tehnic din Harkov, fiind suspectat că ar fi șeful unei organizații antistaliniste.

A murit în 1968 la Moscova și este înmormântat în cimitirul Novodevicii.

Creația științifică[modificare | modificare sursă]

Printre realizările sale se numără lucrări în domeniul cosmologiei și gravitației, influențate în mare măsură de Matvei Petrovici Bronștein și realizate în colaborare cu George Gamow și Dmitri Ivanenko, co-descoperirea metodei matricii densității în mecanica cuantică, descoperirea teoriei mecanic cuantice a diamagnetismului, a teoriei superfluidității, a teoriei tranzițiilor de fază de ordinul doi, a teoriei Ginzburg-Landau a superconductivității, teoria DLVO, explicarea amortizării Landau în fizica plasmei,a polului Landau în electrodinamica cuantică și teoria celor doi componenți ai neutrinilor. A primit Premiul Nobel pentru Fizică pentru lucrările sale în domeniul superfluidității în 1962. În plus fața de realizările teoretice, Landau a fost fondatorul principal al marii tradiții a fizicii teoretice în Uniunea Sovietică, deseori numită "școala Landau ". Între 1929 - 1931 a lucrat în străinătate, în Germania, Elveția, Anglia și în special în Danemarca, sub conducerea lui Niels Bohr. Este autorul binecunoscutului curs de fizică teoretică în multe volume, care a fost reeditat în multe rânduri în URSS și peste hotare, în colaborare cu discipolul, prietenul și coautoprul său Evgheni Lifșiț.

Discipoli[modificare | modificare sursă]

Cărți de Lev Landau editate în România[modificare | modificare sursă]

  • [1]
  • Fizica teoretică, în 10 vol. (coautori: Evgheni Lifșiț, Lev Pitaevskii, Vladimir Berestețkii)

Cărți despre Landau[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]