Lando Norris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lando Norris

Norris în 2022
Date personale
Nume la naștereLando Norris Modificați la Wikidata
Născut (24 de ani) Modificați la Wikidata
Bristol, Anglia, Regatul Unit[1][2][3] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit[4]
 Belgia Modificați la Wikidata
Ocupațiepilot de curse automobilistice[*]
pilot de Formula 1 Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Cariera în Campionatul Mondial de Formula 1
Ani activi2019-prezent
Echipa actualăMcLaren
(2019-prezent)
Număr4
Curse109
Victorii0 (0%)
Pole-uri1 (0,92%)
Tururi rapide6 (5,5%)
Podiumuri15 (13,76%)
Puncte691
Prima cursăMP al Australiei din 2019
Cel mai bun rezultatLocul 2 în șapte curse
Ultima cursăMP al Chinei din 2024
Poziția în 2023Locul 6 (205 puncte)
actualizează datele statistice
Prezență online

Lando Norris (n. , Bristol, Anglia, Regatul Unit) este un pilot de curse britanic care concurează în Formula 1 pentru echipa McLaren. El a câștigat Campionatul European FIA Formula 3 în 2017, și a ieșit pe locul 2 în Formula 2 în 2018.

Norris și-a făcut debutul în Formula 1 la Marele Premiu al Australiei din 2019.[5] El a reușit primul său podium din Formula 1 la Marele Premiu al Austriei din 2020 după ce a terminat pe locul 3. La Marele Premiu al Rusiei din 2021, Norris a obținut primul său pole position din carieră. Cea mai bună clasare a sa într-o cursă o reprezintă locul 2 la Marele Premiu al Italiei din 2021.

Norris este contractat să rămână la McLaren cel puțin până la sfârșitul sezonul 2025.[6]

Cariera în Formula 1[modificare | modificare sursă]

McLaren (2019-prezent)[modificare | modificare sursă]

2019[modificare | modificare sursă]

Pe 4 septembrie, McLaren a anunțat că Lando Norris îl va înlocui pe pilotul belgian, Stoffel Vandoorne, pentru sezonul F1 2019.[7] Și-a început munca pe 27 noiembrie 2018 testând anvelopele Pirelli din 2019 pe circuitul Yas Marina, la 2 zile de la ultima cursă a sezonului 2018, în Abu Dhabi.

Norris în Marele Premiu al Austriei din 2019.

Lando Norris a avut un început foarte bun în primul său sezon în Formula 1. În prima sa cursă de la Melbourne s-a calificat pe locul 8, în fața coechipierului său, cu mult mai experimentat, Carlos Sainz Jr., care a început de pe locul 18. Nu a putut să-și țină poziția a 9-a în timpul cursei și a terminat pe 12. În a doua sa cursă la Bahrain, a pornit de pe poziția a noua și a reușit o cursă foarte puternică. El a terminat în puncte pentru prima dată și a trecut linia de sosire pe locul 6.[8] Cel mai bun rezultat al lui McLaren înainte de Bahrain a fost locul 5 al lui Fernando Alonso în Australia, cu un an înainte. După ieșirea puternică la Sakhir, a marcat puncte în una dintre următoarele cinci curse. Apoi, a avut o altă performanță bună în Franța, cu locul 9 și o altă poziție a 6-a în Austria, unde s-a luptat cu Lewis Hamilton pentru locul trei în primul tur al cursei. La Budapesta, el a adăugat alte puncte în palmaresul său, cu o clasare pe poziția a noua.

Prima jumătate a sezonului său de debut în F1 a fost eficientă și, în ciuda faptului că se afla cu 34 de puncte în urma lui Sainz în campionat, pilotul britanic a arătat viteză mare sâmbăta, învingându-l pe spaniol (8-4) în primele 12 curse. Norris a început a doua parte a sezonului cu o acțiune solidă în Marele Premiu al Belgiei din 2019 la Spa-Francorchamps, unde a ocupat a cincea poziție pe parcursul întregii curse, până când motorul său s-a oprit în timp ce a început ultimul tur al cursei.[9] El a marcat puncte în șase din ultimele nouă curse ale sezonului, punându-și totalul de puncte la 49 și terminând sezonul pe locul 11 în campionat.

2020[modificare | modificare sursă]

Sezonul din 2020 a început excelent pentru el. În prima cursă, Marele Premiu al Austriei din 2020, el a terminat pe locul 3 (reușind astfel primul său podium din carieră), dar a stabilit și cel mai rapid tur al cursei, de asemenea, primul din carieră.[10][11] Restul sezonul a fost la fel ca cel precedent: clasări constante în puncte, însă mai mereu în urma coechipierului său. El a terminat sezonul pe locul 9 cu 97 de puncte acumulate.

2021[modificare | modificare sursă]

Semnând prelungirea contractului cu McLaren în 2019, pentru a continua cu echipa până la sfârșitul sezonului 2022, Norris a început sezonul din 2021 tot cu echipa din Woking.[12] Carlos Sainz Jr. a plecat de la McLaren pentru a se alătura echipei Ferrari, iar în locul său a venit australianul Daniel Ricciardo de la Renault.[13]

Norris după calificările pentru Marele Premiu al Austriei din 2021.

Norris s-a calificat pe locul șapte în cursa de deschidere a sezonului din Bahrain și a terminat duminică pe locul patru.[14][15][16] Norris a egalat cea mai bună clasare în calificări la Marele Premiu al Stiriei, începând cursa de pe locul 3 după ce Bottas a primit o penalizare pe grilă.[17] El a terminat Marele Premiu pe locul cinci pentru a treia cursă consecutivă.[18] El și-a îmbunătățit poziția în calificări la Marele Premiu al Austriei din weekendul următor, începând cursa de pe locul doi după ce a stabilit un timp cu 0,048 de secunde în spatele pole-sitter-ului Max Verstappen.[19] Norris a primit o penalizare în timpul cursei după ce a fost judecat că l-a forțat pe Sergio Pérez în afara pistei. A terminat cursa pe locul trei pentru a-și revendica al treilea podium al sezonului.[20] El a stabilit al șaselea cel mai rapid timp în calificările de vineri de la Marele Premiu al Marii Britanii, înainte de a termina pe locul cinci în noul format de calificări sprint, și pe locul 4 în Marele Premiu. Acest rezultat l-a mutat pe locul trei în campionatul piloților.[21] La Marele Premiu al Italiei din 2021, Norris a terminat pe locul patru în calificarea sprint, care a devenit locul trei pe grilă pentru cursă, deoarece Bottas a suferit o penalizare din cauza schimbării motorului. Norris a terminat cursa pe locul doi în spatele coechipierului Ricciardo, marcând al patrulea podium al sezonului și asigurând prima clasare 1-2 pentru McLaren de la Marele Premiu al Canadei din 2010.[22]

Norris a luat primul său pole position din Formula 1 în condiții meteorologice schimbătoare din calificările pentru Marele Premiu al Rusiei. A pierdut conducerea în fața lui Carlos Sainz în primul tur înainte de a o recâștiga în turul 13. Norris a continuat să aibă conducerea cursei, cu Lewis Hamilton aproape în urmă, până când ploaia a început să cadă în ultimele tururi. Norris a decis să rămână pe circuit cu anvelopele pentru vreme uscată, în timp ce Hamilton s-a oprit pentru anvelope intermediare. Ploaia s-a înrăutățit curând, permițându-i lui Hamilton să-l depășească pe Norris, forțându-l pe acesta să facă o oprire la boxe pentru pneurile intermediare. Norris a terminat pe locul șapte, înregistrând cel mai rapid tur al cursei. În urma acelei curse, Norris nu a reușit să termine niciuna dintre cele șapte curse rămase ale sezonului într-o poziție mai înaltă decât locul 7, deși a reușit să înscrie puncte în fiecare dintre ele. A terminat sezonul pe locul șase în clasament, cu 160 de puncte acumulate și cu 4,5 puncte în spatele fostului coechipier Sainz.

2022[modificare | modificare sursă]

Norris a obținut doar un podium în sezonul din 2022, în Marele Premiu al Emiliei-Romagna.

În februarie 2022, Norris a semnat o prelungire a contractului cu McLaren, care îl va vedea la echipă cel puțin până în 2025.[23] Norris a finalizat toate cele trei zile ale testelor oficiale de presezon din Bahrain după ce Ricciardo a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și nu a putut participa.[24] Odată cu noile reglementări aduse în Formula 1 pentru sezonul 2022, mașina McLaren a avut dificultăți în prima cursă a anului, Marele Premiu al Bahrainului din 2022, astfel că Norris a terminat pe locul 15, cu o poziție în spatele lui Ricciardo. Echipa și-a revenit iar Norris a marcat puncte în următoarea cursă din Arabia Saudită, clasându-se pe locul 7. În Marele Premiu al Emiliei-Romagna din 2022, el s-a calificat pe locul 3 pentru cursa de sprint, încheind-o pe aceasta pe locul 5. În cursa de duminică, el a terminat pe locul 3, în spatele mașinilor Red Bull, obținând astfel primul și singurul podium al său din sezon.

Norris a fost unul dintre cei mai constanți piloți ai sezonului 2022, acumulând puncte în 17 din cele 22 de curse. De asemenea, el a fost caracterizat ca fiind cel mai bun după piloții echipelor de top.[25] În ciuda acestui fapt, el a declarat că se simte „dezamăgit” de performanța mașinii din 2022.[26] A terminat sezonul pe locul 7 în campionatul piloților, cu 122 de puncte acumulate.

2023[modificare | modificare sursă]

Norris a rămas cu McLaren pentru 2023, în parteneriat cu debutantul Oscar Piastri, care l-a înlocuit pe Daniel Ricciardo.[27] La prima cursă a sezonului, cea din Bahrain, ambele mașini McLaren au avut probleme de fiabilitate.[28] Norris a făcut șase opriri la boxe pentru a gestiona problema și s-a clasat pe locul 17 și ultimul dintre piloții care au terminat.[29] El a fost eliminat în prima sesiune de calificări (Q1) la Marele Premiu al Arabiei Saudite după ce a lovit peretele, pentru prima dată din 2019 încoace.[30] A suferit daune în primul tur și a terminat din nou pe locul 17.[31] La Marele Premiu al Australiei, norocul s-a îmbunătățit pentru McLaren, ambii piloți marcând primele puncte ale sezonului; Piastri a terminat pe locul opt, iar Norris pe locul șase. O altă eliminare în Q1 la Marele Premiu de la Miami și un contact cu Nyck de Vries la start au dus la o altă clasare în afara punctelor. S-a calificat pe locul al treilea pentru Marele Premiu al Spaniei, dar un contact din primul tur cu Lewis Hamilton l-a lăsat în spatele grilei. El a fost retrogradat de pe poziția a zecea la Marele Premiu al Canadei din cauza unei penalizări pentru „comportament nesportiv” după ce a încetinit excesiv în timp ce a intrat pe linia boxelor pentru a crea un decalaj față de Piastri.

Norris în Marele Premiu al Austriei din 2023.

McLaren a adus actualizări mașinii MCL60 pentru Marele Premiu al Austriei;[32] directorul echipei Andrea Stella a comentat că „aproape întreaga mașină” a fost reproiectată.[33] Norris s-a calificat locul patru pentru cursă, locul trei pentru sprint și a terminat al patrulea în cursă. Mai mult succes a venit la Marele Premiu al Marii Britanii, unde Norris și Piastri s-au calificat pe locul al doilea și, respectiv, pe al treilea,[34] un rezultat descris de Norris drept „nebun”.[35] A trecut de Max Verstappen în primul viraj și a condus cursa timp de patru tururi înainte ca Verstappen să-și recapete locul. În fazele ulterioare ale cursei, Norris s-a apărat de Lewis Hamilton pentru a termina al doilea,[36] devenind primul pilot McLaren care a terminat pe podium la circuitul Silverstone de la Hamilton în 2010.[37] Apoi, s-a calificat pe locul al treilea și s-a apărat de Sergio Pérez pentru a termina pe locul al doilea la Marele Premiu al Ungariei, primele podiumuri consecutive din cariera sa în Formula 1. A început de pe locul al doilea la Marele Premiu al Țărilor de Jos, dar a criticat decizia echipei sale de a nu schimba cauciucurile în timpul ploii; a terminat în cele din urmă pe locul șapte.[38]

Au urmat patru podiumuri consecutive începând cu Marele Premiu al statului Singapore, unde s-a apărat de duo-ul Mercedes format din Hamilton și George Russell și a terminat la mai puțin de o secundă în spatele câștigătorului cursei Carlos Sainz Jr., fostul său coechipier. A terminat din nou pe locul 2 în Japonia, pe locul 3 în Qatar și pe locul 2 în Statele Unite. Norris nu a reușit să stabilească un timp competițional de calificare la Marele Premiu de la Ciudad de México, pornind pe locul 17, dar și-a revenit pentru a termina cursa pe locul cinci. La Marele Premiu de la São Paulo, el a revendicat pole position în cursa de sprint, dar a fost depășit de Verstappen în primul viraj și a terminat pe locul al doilea. De asemenea, a terminat pe locul al doilea în cursa principală, după ce a început de pe locul șase și a câștigat patru locuri la start. Singurul său abandon din sezon a venit în penultima rundă, Marele Premiu al Las Vegasului.[39]

Norris a marcat 205 puncte în total, față de cele 97 ale coechipierului Piastri, și s-a clasat pe locul șase în Campionatul piloților, egalându-și rezultatul din 2021. A terminat la doar un punct în spatele locului al patrulea, întrucât Fernando Alonso și Charles Leclerc au acumuluat același număr de puncte, 206.

Statistici[modificare | modificare sursă]

Înainte de Formula 1[modificare | modificare sursă]

Sezon[40] Echipă Competiție Puncte Loc clasament general
2014 Regatul Unit HHC Motorsport KICK Start Energy Ginetta Junior Championship 432 3
2015 Regatul Unit Carlin MSA Formula Certified by FIA Powered by Ford EcoBoost 413 1
2016 Germania Josef Kaufmann Racing Formula Renault 2.0 Eurocup 253 1
Germania M2 Competition Toyota Racing Series New Zealand 924 1
2017 Regatul Unit Carlin FIA Formula 3 European Championship 441 1
2018 Regatul Unit Carlin FIA Formula 2 Championship 219 2

În Formula 1[modificare | modificare sursă]

Sezon Echipă Puncte Poz.
2023 Regatul Unit McLaren-Mercedes 205 6
2022 Regatul Unit McLaren-Mercedes 122 7
2021 Regatul Unit McLaren-Mercedes 160 6
2020 Regatul Unit McLaren-Renault 97 9
2019 Regatul Unit McLaren-Renault 49 11

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.bristolpost.co.uk/sport/other-sport/who-mclarens-f1-lando-norris-1967437  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ https://www.record.pt/modalidades/motores/formula-1/detalhe/lando-norris-vive-um-sonho-bem-real  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ https://www.formula1.com/en/drivers/lando-norris.html, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  4. ^ Companies House, accesat în  
  5. ^ „Lando Norris info & statistics”. Accesat în . 
  6. ^ „Norris agrees major contract extension to stay at McLaren until 2025”. formula1.com. . Accesat în . 
  7. ^ „Lando Norris to drive for McLaren in 2019”. McLaren. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Slater, Luke (). „Lando Norris's impressive Bahrain Grand Prix hints at a McLaren revival”. The Telegraph (în engleză). ISSN 0307-1235. Arhivat din originalNecesită abonament cu plată la . Accesat în . 
  9. ^ Grounds, Ben (). „Lando Norris left frustrated by final-lap mechanical failure at Belgian GP”. Sky Sports (în engleză). Accesat în . 
  10. ^ Matthey, James (). „Lando Norris was the highlight of the Austrian GP after snatching a podium finish”. News.com.au — Australia's Leading News Site (în engleză). Accesat în . [nefuncțională]
  11. ^ Duncan, Phil; Slater, Luke (). „Valtteri Bottas wins chaotic Austrian Grand Prix as brilliant Lando Norris takes maiden podium for McLaren”. The Telegraph. Arhivat din originalNecesită abonament cu plată la . 
  12. ^ Richards, Giles (). „Lando Norris signs new McLaren contract after superb start to F1 career”. The Guardian. Accesat în . 
  13. ^ „Daniel Ricciardo/Lando Norris will be the most exciting driver line up in 2021, says McLaren boss Zak Brown”. formula1.com. . Accesat în . 
  14. ^ Noble, Jonathan (). „McLaren insists it has no disappointment with Bahrain GP qualifying form”. www.autosport.com (în engleză). Accesat în . 
  15. ^ „Qualifying Standings - Bahrain”. Formula 1. Accesat în . 
  16. ^ „McLaren's Lando Norris had 'flashbacks' to maiden podium as he charged to P4 in Bahrain”. formula1.com. . Accesat în . 
  17. ^ „Bottas Handed Three-place Grid Penalty”. Formula1. Accesat în . 
  18. ^ McDonagh, Connor (). „F1 2021 Styrian Grand Prix”. Crash. Crash.net. Accesat în . 
  19. ^ „2021 Austrian Grand Prix Qualifying Report”. Formula1.com. Accesat în . 
  20. ^ Benson, Andrew. „Austrian GP Race Report”. BBC. Accesat în . 
  21. ^ 'I wanted a little bit more' - Lando Norris on British GP”. Formula1.com. Accesat în . 
  22. ^ „2021 Italian Grand Prix race report and highlights: Ricciardo leads stunning McLaren 1-2 at Monza after Verstappen and Hamilton collide again”. formula1. Accesat în . 
  23. ^ „Lando Norris agrees major contract extension to stay at McLaren until 2025”. www.formula1.com (în engleză). Accesat în . 
  24. ^ „McLaren driver Daniel Ricciardo tests positive for covid 19”. www.formula1.com (în engleză). Accesat în . 
  25. ^ Mcluskie, Toby (). „Lando Norris finishes best of the rest as he hails 'perfect' conclusion to 2022 F1 season”. somersetlive.co.uk. 
  26. ^ „Norris dissatisfied with solitary podium finish: "One isn't enough". racefans.net. . 
  27. ^ „McLaren Racing - 2021 FIA F2 champion Oscar Piastri to join McLaren Racing in 2023”. Mclaren.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  28. ^ Kew, Matt; Cleeren, Filip; Cooper, Adam (). „McLaren reveals Norris and Piastri reliability issues in Bahrain GP”. Autosport (în engleză). London: Motorsport Network. Arhivat din originalAcces gratuit pentru testarea serviciului, necesită altfel abonament la . Accesat în . 
  29. ^ „2023 Bahrain Grand Prix race report and highlights: Verstappen leads 1-2 in Bahrain season opener as Leclerc retires and Alonso takes final podium place in style”. formula1.com (în engleză). . Accesat în . 
  30. ^ „FACTS AND STATS: Perez matches Alesi, as Alonso grabs best Aston Martin start since the 1950s | Formula 1®”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  31. ^ Cooper, Adam (). „McLaren's Piastri "surprised" by Gasly contact damage in Saudi Arabian GP”. Autosport (în engleză). Motorsport Network. Accesat în . 
  32. ^ Coch, Mat (). „No McLaren upgrades for Piastri in Austria”. speedcafe.com. Accesat în . 
  33. ^ Parkes, Ian (). „McLaren admit 'entire car' has been redesigned”. speedcafe.com. Accesat în . 
  34. ^ Boxall-Legge, Jake (). „F1 British GP: Verstappen on pole as McLaren drivers star”. www.motorsport.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  35. ^ White, Megan (). „Norris: "Pretty insane" to be two tenths off F1 British GP pole”. Motorsport.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  36. ^ „McLaren and rivals 'surprised' by Lando Norris' pace in second-place finish at British Grand Prix”. Sky Sports. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  37. ^ Kelly, Sean (). „FACTS AND STATS: Red Bull match McLaren's all-time record of 11 straight wins”. Formula 1. Arhivat din original la . Accesat în . 
  38. ^ „Lando Norris: McLaren driver admits to looking 'like an idiot' for radio rant during Dutch Grand Prix”. skysports.com. . Accesat în . 
  39. ^ „Lando Norris: How McLaren driver suffered huge accident at Las Vegas GP after first DNF of 2023 F1 season”. Sky Sports (în engleză). . Accesat în . 
  40. ^ „Lando Norris Driver Database”. Accesat în .