Haas F1 Team

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Statele Unite ale Americii Haas-Ferrari
Denumire completăMoneyGram Haas F1 Team
SediuKannapolis, Carolina de Nord, SUA (principal)[1]
Banbury, Oxfordshire,
Regatul Unit (Europa)
Conducerea echipeiItalia Günther Steiner
Director tehnicItalia Simone Resta
Sezonul de Formula 1 din 2023
Piloți de curse20. Danemarca Kevin Magnussen
27. Germania Nico Hülkenberg
Piloți de testeBrazilia Pietro Fittipaldi[2]
ȘasiuriVF-23
MotorFerrari 066/10
PneuriPirelli
Evoluția în
Campionatul Mondial de Formula 1
Ani activi2016-prezent
Curse166
Victorii0 (0%)
Pole-uri1 (0,6%)
Tururi rapide2 (1,2%)
Podiumuri0 (0%)
Puncte249
Prima cursăMP al Australiei din 2016
Cel mai bun rezultatLocul 4 în MP al Austriei din 2018
Ultima cursăMP de la Abu Dhabi din 2023
Poziția în 2022Locul 8 (37 de puncte)
actualizează datele statistice
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
Instagram
canal YouTube

MoneyGram Haas F1 Team [3][4][5][6][7] este o echipă de Formula 1 creată de Gene Haas în aprilie 2014. Echipa intenționa inițial să-și facă debutul la începutul sezonului 2015,[6][8] dar a ales să amâne intrarea lor în Formula 1 pentru sezonul 2016.[9]

Echipa își are sediul central în Kannapolis, Carolina de Nord - la 50 km de Charlotte[1] - lângă echipa soră din NASCAR, Stewart-Haas Racing, deși cele două echipe sunt entități separate. Echipa are, de asemenea, un al doilea sediu în Banbury, Oxfordshire, pentru partea europeană a calendarului.[4]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primul constructor american în Formula 1 după 39 de ani (2016)[modificare | modificare sursă]

În urma colapsului echipei Marussia F1 în sezonul 2014 și a licitației activelor lor, Haas a achiziționat sediul echipei Banbury pentru a servi drept bază pentru operațiunile lor.

Nerestricționată prin reglementări de testare până la momentul în care echipa a intrat efectiv în Formula 1, Haas și-a arătat noua mașină în decembrie 2015, înainte de testarea oficială de pre-sezon la Barcelona la începutul anului 2016. Haas s-a apropiat de producătorul italian Dallara pentru a-și construi șasiul, cu o unitate electrică furnizată de Ferrari. Fostul director tehnic al echipei Jaguar Racing și Red Bull Racing, Guenther Steiner este directorul echipei. Haas a confirmat că noua sa mașină a trecut testele obligatorii de avarie FIA la 8 ianuarie 2016.

Echipa a anunțat pe 29 septembrie 2015 că Romain Grosjean va fi unul dintre piloții lor pentru 2016. La 30 octombrie 2015, în weekendul Marelui Premiu al Mexicului, a fost anunțat oficial că pilotul de teste Ferrari, Esteban Gutiérrez, se va alătura echipei pentru 2016.

Romain Grosjean în Marele Premiu al Malaeziei din 2016

În debutul echipei la Marele Premiu al Australiei, Grosjean a terminat pe locul 6, înscriind opt puncte pentru echipă, care a devenit primul constructor american care a câștigat puncte în prima sa cursă de Formula 1 și primul constructor în general, de la Toyota Racing în 2002, pentru a înregistra puncte în debutul său. În aceeași cursă, colegul său de echipă, Gutiérrez s-a izbit într-un incident care a distrus McLaren-ul fostului campion mondial Fernando Alonso și a făcut ca cursa să fie oprită temporar. A urmat o altă cursă impresionantă în Bahrain, unde Grosjean a terminat pe locul 5. Deși în restul sezonului, echipa a scăzut din ritm, doar marcând puncte în alte trei ocazii. Grosjean a fost cel care a strâns toate cele 29 de puncte ducând la locul 8 până în Campionatul Constructorilor.

La 11 noiembrie 2016, echipa a anunțat că Kevin Magnussen va conduce alături de Grosjean în 2017, în locul lui Gutiérrez. Echipa a terminat locul 8 în Campionatul Constructorilor pentru al doilea an consecutiv, după ce a fost depășită de echipa Renault Sport Formula One în cursele finale.

Performanțe bune, dar inconstante (2017-2018)[modificare | modificare sursă]

După o prezentare puternică în timpul testelor de iarnă, Haas s-a prezentat din nou în Australia cu o mașină competitivă; marcând cele mai bune poziții ale echipei care au început în grilă, cu Magnussen începând cu locul 5 și, respectiv, cu Grosjean. În timpul Marelui Premiu, aceștia au ocupat pozițiile a 4-a și a 5-a, ceea ce le-ar fi oferit cel mai bun rezultat și jumătate din punctele lor din 2017, dar ambele mașini s-au retras la un tur după ce s-au oprit la boxe, declanșând o mașină de siguranță virtuală care a afectat sfârșitul cursei. În cele din urmă, aceștia reușeșc un loc 4 și 5 în Austria, unde și-au depășit totalul punctelor din 2017, după doar nouă curse. La Marele Premiu al statului Singapore, Magnussen a primul cel mai rapid tur din cursă al echipei Haas. 2018 a fost cel mai bun sezon al echipei până în prezent, terminând pe locul cinci în Campionatul Constructorilor, cu un punct mai puțin decât să-și dubleze performanțele anului trecut.

Kevin Magnussen în Marele Premiu al Chinei din 2018

Echipa a preluat Rich Energy ca sponsor de titlu pentru anul 2019. Aceasta a făcut parte din activarea unui acord de sponsorizare pe mai mulți ani cu Rich Energy, o companie britanică de băuturi energetice, care anterior a fost legată de achiziția Force India. De asemenea, echipa și-a păstrat linia de șoferi din 2018 pentru 2019, formată din Romain Grosjean și Kevin Magnussen pentru al treilea an consecutiv.

La cursa de deschidere în Australia, Magnussen a terminat pe locul 6 în ceea ce în cele din urmă s-ar dovedi cel mai bun rezultat al echipei din sezon. Ritmul de calificare al echipei a fost evident în Austria, unde Magnussen a înregistrat al 5-lea cel mai rapid tur, dar a terminat cursa pe locul 19, iar Grosjean pe 16. Cu patru zile înainte de Marele Premiu al Marii Britanii, pe 10 iulie, contul de Twitter Rich Energy anunța că acordul de sponsorizare a fost reziliat, citând performanțe slabe. Acest lucru a fost ulterior refuzat atât de echipă, cât și de acționarii Rich Energy și a reiesit că tweet-ul a fost rezultatul unei persoane „năzdrăvane”. Pentru Marele Premiu al Marii Britanii, echipa a ales să inverseze upgrade-urile amplasate pe mașina lui Grosjean, folosind aceeași specificație rulată în Australia, pentru a determina cauzele ritmului slab al mașinii. Cu toate acestea, ambii șoferi s-au ciocnit între ei în primul tur, provocând o dublă retragere pentru echipă. Marele Premiu al Germaniei a oferit cel mai bun rezultat combinat al sezonului, fiind clasat pe locul 7 și 8 după penalizările de după cursă pentru alți șoferi.

Rich Energy, sponsorul titlului, s-a confruntat cu numeroase probleme legale în cursul anului, printre care se constata că a plagiat sigla producătorului de biciclete Whyte Bikes. Pe 9 septembrie 2019, o zi după Marele Premiu al Italiei, Rich Energy a anunțat încheierea acordului cu echipa Haas F1 cu efect imediat. Echipa terminase Marele Premiu al Italiei la Monza fără puncte, cu Romain Grosjean terminând doar pe locul 16 și Kevin Magnussen retrăgându-se. Haas a încheiat sezonul pe locul 9 în campionatul constructorilor cu 28 de puncte, cea mai proastă finalizare a echipei de la fondarea lor în 2016.

Declinul (2019-prezent)[modificare | modificare sursă]

Pe 19 septembrie 2019, Haas a anunțat că va păstra o formație neschimbată cu Grosjean și Magnussen ca șoferi ai lor pentru sezonul 2020. Echipa a suferit cel mai prost sezon de la intrarea în Formula 1 în 2016. Echipa a terminat în puncte doar de două ori. Punctul culminant pentru echipă a fost însă o tragedie. Grosjean a suferit un accident în Marele Premiu al Bahrainului unde mașina sa s-a izbit de parapet și s-a rupt în două, partea frontală rămânând prinsă în barieră și în același timp izbucnind în flăcări. După câteva zeci de secunde, Grosjean a ieșit singur din mașină cu câteva arsuri și a fost transportat la spital. El a ratat restul sezonului și a fost înlocuit de Piettro Fittipaldi. Echipa a terminat sezonul pe locul 9 cu 3 puncte acumulate.

Atât Magnussen, cât și Grosjean au părăsit echipa la sfârșitul sezonului 2020.[10] Au fost înlocuiți de rusul Nikita Mazepin,[11] și de câștigătorul campionatului de Formula 2 din 2020, Mick Schumacher,[12] fiul septuplului campion mondial de Formula 1, Michael Schumacher. Pentru a supraviețui financiar, echipa a optat să oprească dezvoltarea mașinii din 2021, concentrându-și în schimb resursele pe mașina din 2022. Ei au semnat, de asemenea, cu Uralkali, un producător rus de îngrășăminte cu potasiu, al cărui acționar cheie este tatăl lui Nikita, Dmitri Mazepin, ca sponsor principal al echipei.[13][14] În timpul primei curse, Mazepin a ieșit în decor în primul tur, în timp ce Schumacher a terminat pe locul 16 la debutul său, ultima dintre toate mașinile care au rulat la sfârșitul Marelui Premiu. În ultima cursă a sezonului, Mazepin a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și a fost exclus din cursă. Haas nu a putut să trimită un pilot înlocuitor în locul său, deoarece niciun pilot nu a îndeplinit cerința de a fi concurat într-o sesiune de antrenamente pentru echipă.

Kevin Magnussen a obținut primul pole position din palmaresul echipei la Marele Premiu de la São Paulo din 2022.

După invazia rusă a Ucrainei, Haas a eliminat de pe mașinile sale marca sponsorului rus Uralkali și culorile drapelului rus. Pe 5 martie, echipa a anunțat imediat că și-a reziliat contractul de sponsorizare cu Uralkali și contractul de pilot cu Mazepin. Kevin Magnussen, care a condus anterior pentru echipă din 2017 până în 2020, a fost anunțat drept înlocuitorul său.[15] Haas a marcat în cele două curse de deschidere a sezonului din Bahrain și Arabia Saudită cu Magnussen. După o secetă de puncte, Haas a terminat cu puncte duble în Marele Premiu al Marii Britanii din 2022, Magnussen clasându-se pe locul 10 și Schumacher pe locul 8; primele sale puncte în Formula 1 și primul punctaj dublu pentru Haas după trei ani. Elanul a fost urmat de Magnussen care a terminat pe locul 8 și Schumacher pe 6 în cursa următoare din Austria. Echipa a obținut primul pole position la Marele Premiu de la São Paulo, Magnussen terminând calificările pe primul loc într-o sesiune cu condiții schimbătoare. Magnussen s-a retras după o coliziune cu Daniel Ricciardo de la McLaren în începutul cursei. Schumacher va pleca de la Haas la sfârșitul sezonului,[16] el urmând să fie înlocuit de Nico Hülkenberg.[17]

Palmares în Formula 1[modificare | modificare sursă]

Sezon Piloți Șasiu Motor Puncte Loc
2022 Germania Mick Schumacher (toate)
Danemarca Kevin Magnussen (toate)
VF-22 Ferrari 066/7 37 8
2021 Nikita Mazepin[a] (toate)
Germania Mick Schumacher (toate)
VF-21 Ferrari 065/6 0 10
2020 Danemarca Kevin Magnussen (toate)
Franța Romain Grosjean (15 curse)
Brazilia Piettro Fittipaldi (2 curse)
VF-20 Ferrari 065 3 9
2019 Danemarca Kevin Magnussen (toate)
Franța Romain Grosjean (toate)
VF-19 Ferrari 064 28 9
2018 Danemarca Kevin Magnussen (toate)
Franța Romain Grosjean (toate)
VF-18 Ferrari 062 EVO 93 5
2017 Danemarca Kevin Magnussen (toate)
Franța Romain Grosjean (toate)
VF-17 Ferrari 062 47 8
2016 Franța Romain Grosjean (toate)
Mexic Esteban Gutiérrez (toate)
VF-16 Ferrari 061 29 8

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Nikita Mazepin este rus, dar a concurat sub un steag neutru, deoarece Curtea de Arbitraj Sportiv a confirmat interdicția Rusiei de a concura la Campionatele Mondiale. Interdicția a fost pusă în aplicare de Agenția Mondială Antidoping ca răspuns la programul de dopaj sponsorizat de stat al sportivilor ruși.[18]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Doolittle, Dave (). „Kurt Busch: NASCAR team co-owner Gene Haas 'serious' about F1 team”. Austin American-Statesman. Cox Media Group, Inc. Arhivat din original la . Accesat în . 
 2. ^ „Pietro Fittipaldi continues as Official Test and Reserve Driver of MoneyGram Haas F1 Team | Haas F1 Team”. www.haasf1team.com (în engleză). Accesat în . 
 3. ^ „Haas Formula LLC”. opencorporates.com. Accesat în . 
 4. ^ a b Anderson, Ben (). „Gene Haas eyes Dallara chassis tie-up for F1 entry”. Autosport.com. Haymarket Publication. Accesat în . 
 5. ^ Gluck, Jeff (). „Gene Haas: No reason U.S.-based Formula One team can't succeed”. USA Today. Concord, North Carolina: Gannett Company. Accesat în . 
 6. ^ a b „FIA WMSC statement, Marrakech, 11 April 2014”. FIA.com. Fédération Internationale de l'Automobile. . Accesat în . 
 7. ^ Rencken, Dieter; Noble, Jonathan (). „NASCAR team boss Gene Haas plans new Formula 1 squad for 2015”. Autosport.com. Haymarket Publications. Accesat în . 
 8. ^ Noble, Jonathan (). „Formula 1 could have two new teams in 2015 – Bernie Ecclestone”. Autosport.com. Haymarket Publications. Accesat în . They will be accepted," he said about the Haas entry. "We have also accepted another team as well. 
 9. ^ „Haas confirms debut will be in 2016”. ESPN.com. ESPN Internet Ventures. . Accesat în . 
 10. ^ „Grosjean and Magnussen announce they are to leave Haas at the end of 2020”. Formula1.com. . Accesat în . 
 11. ^ „Haas sign F2 racer Nikita Mazepin for 2021 on multi-year deal”. Liberty Media. . 
 12. ^ „Mick Schumacher confirmed at Haas for 2021”. Formula One. . Accesat în . 
 13. ^ „Uralkali Announced as Haas F1 Team Title Partner”. www.haasf1team.com (în engleză). . Accesat în . 
 14. ^ „Haas adopts Russian livery with Uralkali title sponsorship”. RACER (în engleză). . Accesat în . 
 15. ^ „Kevin Magnussen to make sensational F1 return with Haas in 2022”. Formula1.com. . Accesat în . 
 16. ^ „Schumacher and Haas to part ways at the end of 2022”. Formula 1 (în engleză). . Accesat în . 
 17. ^ „Nico Hulkenberg to make full-time racing return to Formula 1 with Haas in 2023”. formula1.com. . Accesat în . 
 18. ^ Luke Smith (). „Mazepin set to race under neutral flag after CAS ruling extends to F1”. Motorsport.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]