Haas F1 Team

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Statele Unite ale Americii Haas F1 Team
Haas F1 Team logo.png
Numele oficial Haas F1 Team
Sediu Kannapolis, North Carolina,
SUA (principal)[1]
Banbury, Oxfordshire,
United Kingdom (Europa)
Manager Italia Günther Steiner
Director Tehnic Regatul Unit Rob Taylor
Piloți 8. Franța Romain Grosjean[2]
20. Danemarca Kevin Magnussen[2]
Piloți de teste Brazilia Piettro Fittipaldi
Elveția Louis Delétraz
Șasiu VF-20
Motor Ferrari 065
Pneuri Pirelli
Debut 2016
Starturi 94
Titluri la constructori 0
Titluri la piloți 0
Victorii 0
Pole positions 0
Tururi rapide 2
Puncte 200
Loc sezonul trecut 9 (2019)

Haas F1 Team[3][4][5][6][7] este o echipă de Formula 1 creată de Gene Haas în aprilie 2014. Echipa intenționa inițial să-și facă debutul la începutul sezonului 2015,[6][8] dar a ales să amâne intrarea lor în Formula 1 pentru sezonul 2016.[9]

Echipa își are sediul central în Kannapolis, Carolina de Nord - la 50 km de Charlotte[1] - lângă echipa soră din NASCAR, Stewart-Haas Racing, deși cele două echipe sunt entități separate. Echipa are, de asemenea, un al doilea sediu în Banbury, Oxfordshire, pentru partea europeană a calendarului.[4]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primul constructor american în Formula 1 (2016-2017)[modificare | modificare sursă]

În urma colapsului echipei Marussia F1 în sezonul 2014 și a licitației activelor lor, Haas a achiziționat sediul echipei Banbury pentru a servi drept bază pentru operațiunile lor.

Nerestricționat prin reglementări de testare până la momentul în care echipa a intrat efectiv în Formula 1, Haas și-a scuturat noua mașină în decembrie 2015, înainte de testarea oficială de pre-sezon la Barcelona la începutul anului 2016. Haas s-a apropiat de producătorul italian Dallara pentru a-și construi șasiul, cu o unitate electrică furnizat de Ferrari. Fostul director tehnic Jaguar Raing și Red Bull Racing, Guenther Steiner este directorul echipei. Haas a confirmat că noua sa mașină a trecut testele obligatorii de avarie FIA la 8 ianuarie 2016.

Echipa a anunțat pe 29 septembrie 2015 că Romain Grosjean va fi unul dintre șoferii lor pentru 2016. La 30 octombrie 2015 în weekendul Marelui Premiu al Mexicului, a fost anunțat oficial că pilotul de teste Ferrari, Esteban Gutiérrez, se va alătura echipei pentru 2016.

În debutul echipei la Marele Premiu al Australiei, Grosjean a terminat pe locul 6, înscriind opt puncte pentru echipă, care a devenit primul constructor american care a câștigat puncte în prima sa cursă de Formula 1 și primul constructor în general, de la Toyota Racing în 2002, pentru a înregistra puncte în debutul său. În aceeași cursă, colegul său de echipă, Gutiérrez s-a izbit într-un incident care a distrus McLaren-ul fostului campion mondial Fernando Alonso și a făcut ca cursa să fie oprită temporar. A urmat o altă cursă impresionantă în Bahrain, unde Grosjean a terminat pe locul 5. Deși în restul sezonului, echipa a scăzut din ritm, doar marcând puncte în alte trei ocazii. Grosjean a fost cel care a strâns toate cele 29 de puncte ducând la locul 8 până în Campionatul Constructorilor.

La 11 noiembrie 2016, echipa a anunțat că Kevin Magnussen va conduce alături de Grosjean în 2017, în locul lui Gutiérrez. Echipa a terminat locul 8 în Campionatul Constructorilor pentru al doilea an consecutiv, după ce a fost depășită de echipa Renault Sport Formula One în cursele finale.

Performanțe bune, dar inconstante (2018-prezent)[modificare | modificare sursă]

După o prezentare puternică în timpul testelor de iarnă, Haas s-a prezentat din nou în Australia cu o mașină competitivă; marcând cele mai bune poziții ale echipei care au început în grilă, cu Magnussen începând cu locul 5 și, respectiv, cu Grosjean. În timpul Marelui Premiu, aceștia au ocupat pozițiile a 4-a și a 5-a, ceea ce le-ar fi oferit cel mai bun rezultat și jumătate din punctele lor din 2017, dar ambele mașini s-au retras la un tur după ce s-au oprit la boxe, declanșând o mașină de siguranță virtuală care a afectat sfârșitul cursei. În cele din urmă, aceștia reușeșc un loc 4 și 5 în Austria, unde și-au depășit totalul punctelor din 2017, după doar nouă curse. La Marele Premiu al Republicii Singapore, Magnussen a primul cel mai rapid tur din cursă al echipei Haas. 2018 a fost cel mai bun sezon al echipei până în prezent, terminând pe locul cinci în Campionatul Constructorilor, cu un punct mai puțin decât să-și dubleze performanțele anului trecut.

Echipa a preluat Rich Energy ca sponsor de titlu pentru anul 2019. Aceasta a făcut parte din activarea unui acord de sponsorizare pe mai mulți ani cu Rich Energy, o companie britanică de băuturi energetice, care anterior a fost legată de achiziția Force India. De asemenea, echipa și-a păstrat linia de șoferi din 2018 pentru 2019, formată din Romain Grosjean și Kevin Magnussen pentru al treilea an consecutiv.

La cursa de deschidere în Australia, Magnussen a terminat pe locul 6 în ceea ce în cele din urmă s-ar dovedi cel mai bun rezultat al echipei din sezon. Ritmul de calificare al echipei a fost evident în Austria, unde Magnussen a înregistrat al 5-lea cel mai rapid tur, dar a terminat cursa pe locul 19, iar Grosjean pe 16. Cu patru zile înainte de Marele Premiu al Marii Britanii, pe 10 iulie, contul de Twitter Rich Energy anunța că acordul de sponsorizare a fost reziliat, citând performanțe slabe. Acest lucru a fost ulterior refuzat atât de echipă, cât și de acționarii Rich Energy și a reiesit că tweet-ul a fost rezultatul unei persoane „năzdrăvane”. Pentru Marele Premiu al Marii Britanii, echipa a ales să inverseze upgrade-urile amplasate pe mașina lui Grosjean, folosind aceeași specificație rulată în Australia, pentru a determina cauzele ritmului slab al mașinii. Cu toate acestea, ambii șoferi s-au ciocnit între ei în primul tur, provocând o dublă retragere pentru echipă. Marele Premiu al Germaniei a oferit cel mai bun rezultat combinat al sezonului, fiind clasat pe locul 7 și 8 după penalizările de după cursă pentru alți șoferi.

Rich Energy, sponsorul titlului, s-a confruntat cu numeroase probleme legale în cursul anului, printre care se constata că a plagiat sigla producătorului de biciclete Whyte Bikes. Pe 9 septembrie 2019, o zi după Marele Premiu al Italiei, Rich Energy a anunțat încheierea acordului cu echipa Haas F1 cu efect imediat. Echipa terminase Marele Premiu al Italiei la Monza fără puncte, cu Romain Grosjean terminând doar pe locul 16 și Kevin Magnussen retrăgându-se. Haas a încheiat sezonul pe locul 9 în campionatul constructorilor cu 28 de puncte, cea mai proastă finalizare a echipei de la fondarea lor în 2016.

Pe 19 septembrie 2019, Haas a anunțat că va păstra o formație neschimbată cu Grosjean și Magnussen ca șoferi ai lor pentru sezonul 2020.

Palmares în Formula 1[modificare | modificare sursă]

Sezon Piloți Șasiu Motor Puncte Loc
2019 Danemarca Kevin Magnussen (toate)
Franța Romain Grosjean (toate)
VF-19 Ferrari 064 28 9
2018 Danemarca Kevin Magnussen (toate)
Franța Romain Grosjean (toate)
VF-18 Ferrari 062 EVO 93 5
2017 Danemarca Kevin Magnussen (toate)
Franța Romain Grosjean (toate)
VF-17 Ferrari 062 47 8
2016 Danemarca Kevin Magnussen (toate)
Mexic Esteban Gutiérrez (toate)
VF-16 Ferrari 061 29 8

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Doolittle, Dave (). „Kurt Busch: NASCAR team co-owner Gene Haas 'serious' about F1 team”. Austin American-Statesman. Cox Media Group, Inc. Accesat în . 
  2. ^ a b „Romain Grosjean and Kevin Magnussen Return to American Formula One Team”. Haas F1 Team. . 
  3. ^ „Haas Formula LLC”. opencorporates.com. Accesat în . 
  4. ^ a b Anderson, Ben (). „Gene Haas eyes Dallara chassis tie-up for F1 entry”. Autosport.com. Haymarket Publication. Accesat în . 
  5. ^ Gluck, Jeff (). „Gene Haas: No reason U.S.-based Formula One team can't succeed”. USA Today. Concord, North Carolina: Gannett Company. Accesat în . 
  6. ^ a b „FIA WMSC statement, Marrakech, 11 April 2014”. FIA.com. Fédération Internationale de l'Automobile. . Accesat în . 
  7. ^ Rencken, Dieter; Noble, Jonathan (). „NASCAR team boss Gene Haas plans new Formula 1 squad for 2015”. Autosport.com. Haymarket Publications. Accesat în . 
  8. ^ Noble, Jonathan (). „Formula 1 could have two new teams in 2015 – Bernie Ecclestone”. Autosport.com. Haymarket Publications. Accesat în . They will be accepted," he said about the Haas entry. "We have also accepted another team as well. 
  9. ^ „Haas confirms debut will be in 2016”. ESPN.com. ESPN Internet Ventures. . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]