Alpine F1 Team

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Franța Alpine-Renault
BWT Alpine F1 Team Logo.svg
Denumire completăBWT Alpine F1 Team
SediuEnstone, Regatul Unit
Conducerea echipeiRomânia Otmar Szafnauer
Director tehnicRegatul Unit Pat Fry
Denumire anterioarăRenault
Sezonul de Formula 1 din 2023
Piloți de curse10. Franța Pierre Gasly[1]
31. Franța Esteban Ocon[2]
Piloți de testeAustralia Jack Doohan
ȘasiuriA523[3]
MotorRenault
PneuriPirelli
Evoluția în
Campionatul Mondial de Formula 1
Ani activi2021-prezent
Titluri la constructori0
Titluri la piloți0
Starturi47
Victorii1 (2.13%)
Pole-uri0 (0%)
Tururi rapide0 (0%)
Podiumuri2 (4.26%)
Puncte336
Prima cursăMP al Bahrainului din 2021
Singura victorieMP al Ungariei din 2021
Poziția în 2022Locul 4 (173 de puncte)
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube
LinkedIn

BWT Alpine F1 Team este o echipă participantă în Formula 1 care reprezintă constructorul francez de mașini sport Alpine.

Fost numită Renault F1 Team și deținută de compania franceză de automobile Groupe Renault, echipa a fost redenumită pentru 2021 pentru a promova marca de mașini sport a Renault, Alpine, și continuă să servească drept echipă de lucru a Renault.[4] Partea managerială și de șasiu a echipei are sediul în Enstone, Oxfordshire, Anglia, iar partea de motor a echipei se află în Viry-Châtillon, o suburbie a Parisului, Franța.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Sezonul 2021[modificare | modificare sursă]

Alpine F1 Team l-a semnat de dublul campion mondial, Fernando Alonso,[5] pentru a-l înlocui pe Daniel Ricciardo,[6] iar Esteban Ocon a fost păstrat din echipa Renault 2020.[7] Mașina Alpine folosește motoare Renault. Șeful echipei Renault, Cyril Abiteboul, a anunțat că va pleca pe măsură ce Renault va tranziționa către Alpine.[8] Abiteboul a fost înlocuit de Davide Brivio, care a lucrat anterior pentru Suzuki în MotoGP.[9]

Prima cursă a echipei s-a încheiat cu Alonso forțat să se retragă, după ce niște resturi i-au provocat supraîncălzirea mașinii.[10] Ocon a fost lovit de pilotul de la Aston Martin, Sebastian Vettel.[11] În ciuda unui început dezamăgitor, Alpine a terminat în puncte în următoarele cincisprezece curse,[12] inclusiv o victorie pentru Ocon la Marele Premiu al Ungariei din 2021.[13] A marcat prima victorie pentru un pilot francez care conduce o mașină franceză propulsată de un motor francez, de la triumful lui Alain Prost la Marele Premiu al Austriei din 1983, care conducerea o mașină Renault.[14] Alonso a marcat și un podium în Marele Premiu al Qatarului, după ce s-a calificat pe locul cinci, dar a început pe locul al treilea din cauza penalizărilor pe care Max Verstappen și Valtteri Bottas le-au suferit pe grilă.

Sezonul 2022[modificare | modificare sursă]

În ianuarie 2022, atât directorul echipei, Marcin Budkowski,[15][16] cât și directorul non-executiv, Alain Prost, și-au părăsit rolurile.[17] Otmar Szafnauer, fostul principal al echipei Aston Martin F1, a fost anunțat ca noul director de echipă în aceeași lună.[18] Fostul secretar general adjunct pentru sport la FIA, Bruno Famin, a fost recrutat ca director executiv al Alpine la Viry-Châtillon, responsabil pentru dezvoltarea unităților de putere.[19] Famin a condus anterior, de asemenea, Peugeot către trei victorii consecutive în Raliul Dakar ca șef al diviziei sale sportive din 2016 până în 2018 și un triumf în Cursa de 24 de ore de la Le Mans din 2009 ca șef tehnic al programului său de anduranță.[20] Oscar Piastri l-a înlocuit pe Daniil Kvyat ca pilot de testare.[21][22] În februarie 2022, BWT a devenit sponsorul principal al echipei, într-o afacere care vizează promovarea sustenabilității.[23][24]

Alonso s-a calificat pe locul doi pentru Marele Premiu al Canadei, doar în spatele lui Verstappen.[25] Aceasta a fost cea mai bună clasare a sa în calificări de la Marele Premiu al Germaniei din 2012 încoace,[26] deși a suferit o problemă în cursă și a terminat pe locul 9.[27] Echipa nu a mai obținut niciun podium față de sezonul precedent, locul 4 în Marele Premiu al Japoniei din 2022 fiind cea mai bună clasare într-o cursă. Alpine a încheiat sezonul pe locul 4 în campionatul constructorilor, acumulând în total 173 de puncte.

Palmares în Formula 1[modificare | modificare sursă]

Sezon Piloți Șasiu Motor Puncte Loc
2022 Franța Esteban Ocon (toate)
Spania Fernando Alonso (toate)
A522 Renault E-Tech RE22 173 4
2021 Franța Esteban Ocon (toate)
Spania Fernando Alonso (toate)
A521 Renault E-Tech 20B 155 5

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Gasly to race for Alpine alongside Ocon in 2023”. Formula1.com. . Accesat în . 
  2. ^ „Esteban Ocon signs bumper three-year contract extension with Alpine”. Formula1.com (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Alpine to launch their 2023 F1 car in London on 16th February” (în engleză). racefans.net. . Accesat în . 
  4. ^ Smith, Luke; Noble, Jonathan (). „Renault to be rebranded as Alpine for 2021 F1 season”. motorsport.com. Accesat în . 
  5. ^ „Fernando Alonso Joins Renault For 2021 Formula 1 Season”. Eurosport. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Daniel Ricciardo Leaves Renault for McLaren”. The Checkered Flag. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Ocon would welcome Alonso as Renault F1 team-mate in 2021”. Autosport. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „F1 team principal Cyril Abiteboul leaves Renault ahead of rebranding as Alpine”. Wide World of Sports. . Accesat în . 
  9. ^ „Alpine F1 sign ex-MotoGP boss Davide Brivio as new racing director”. Sky Sports (în engleză). Accesat în . 
  10. ^ Butler, Jasmine (). „Alpine F1 Team left empty handed following the Bahrain Grand Prix”. The Checkered Flag (în engleză). Accesat în . 
  11. ^ „2021 Bahrain Grand Prix: Vettel crashes into the back of Ocon”. Formula 1® - The Official F1® Website (în engleză). Accesat în . 
  12. ^ „Alpine (Sky Sports)”. SkySports (în engleză). Accesat în . 
  13. ^ „2021 Hungarian Grand Prix race report & highlights: Ocon claims shock maiden victory in action-packed Hungarian Grand Prix as Vettel disqualified from P2”. www.formula1.com (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Kelly, Sean (). „Hungarian GP Facts & Stats: Ocon secures first French triple since Prost – and there's a new record for Alonso”. Formula One website. Liberty Media. Accesat în . 
  15. ^ „Alpine: Executive director Marcin Budkowski leaves team in latest F1 management shake-up”. Sky Sports. . 
  16. ^ „Marcin Budkowski: Alpine director to leave team immediately”. BBC Sport. . 
  17. ^ „Alpine part ways with Non-Executive Director and four-time world champion Alain Prost”. Formula 1. . 
  18. ^ „Szafnauer named Alpine Team Principal as Rossi confirms new structure”. Formula 1. . 
  19. ^ „Otmar Szafnauer joins Alpine as team principal in restructure”. BBC Sport. . 
  20. ^ „Alpine appoint ex Aston Martin boss Otmar Szafnauer as team principal”. ESPN. . 
  21. ^ „Kvyat announces next career move after year as F1 reserve”. RacingNews365 (în engleză). Accesat în . 
  22. ^ „Meet Oscar Piastri, Alpine's new reserve driver looking to go one better than Leclerc and Russell | Formula 1®”. Formula 1 (în engleză). Accesat în . 
  23. ^ „BWT And Alpine F1 Team combine forces in strategic partnership aimed at sustainability drive”. BWT (în engleză). Accesat în . 
  24. ^ „Alpine set for blue and pink livery as BWT becomes title sponsor”. motorsport.com (în engleză). . 
  25. ^ McKenzie, Mikael (). „Canadian Grand Prix qualifying results: Verstappen and Alonso on front row as Hamilton 4th”. Express.co.uk (în engleză). Accesat în . 
  26. ^ „FACTS AND STATS: Alonso grabs his first front row start in a decade | Formula 1®”. Formula 1 (în engleză). Accesat în . 
  27. ^ Foster, Michelle (). „Fernando Alonso went 'kamikaze' after engine issue arose”. PlanetF1 (în engleză). Accesat în .