Sari la conținut

Cheile Globului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cheile Globului
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cheile Globului
Harta locului unde se află Cheile Globului
Localizarea rezervației pe harta țării
PozițiaJudețul Caraș-Severin
 România
Cel mai apropiat orașBăile Herculane
Coordonate44°59′33″N 22°15′11″E () / 44.99250°N 22.25306°E
Suprafață225 ha
Înființare1994, declarat în 2000

Cheile Globului alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în Banat, pe teritoriul județului Caraș-Severin[1].

Aria naturală se află în sud-estul județului Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Iablanița, în partea vestică a satului Globu Craiovei și este străbătută de apele văii Craiova.

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[2] și este întinsă pe o suprafață de 225 ha. Aceasta reprezintă o zonă colinară de deal, cu cheiuri, stâncării, abrupturi calcaroase, grohotișuri, pajiști și tufărișuri[3].

Biodiversitate

[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală fost înființată în scopul protejării biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei și faunei sălbatice aflate în sud-vestul țării, în Dealurile Banatului.

Flora lemnoasă are în componență arbori și arbusti cu specii de: cărpiniță (Carpinus orientalis), mojdrean (Fraxinus ornus), sânger (Cornus sanguinea), alun (Corylus avellana), corn (Cornus mas). La nivelul ierburilor vegetează mai multe specii floristice; printre care: păiușul-de-livadă (Festuca pratensis), iarba vântului (Nardus stricta), firuță (Poa pratensis), crețușcă (Filipendula ulmaria), golomăț (Dactylis glomerata), etc.[4]

Cinteză (Frigilla coelebs)

Fauna este reprezentată de o gamă diversă de specii; dintre care unele protejate la nivel european[5] sau aflate pe lista roșie a IUCN.

Specii de mamifere: cerb (Cervus elaphus)[6], căprioară (Capreolus capreolus)[7], mistreț (Sus scrofa)[8], nevăstuică (Mustela nivalis), jder (Martes martes), pisică sălbatică (Felis silvestris)[9], veveriță (Sciurus carolinensis), iepure de câmp (Lepus europaeus)[10]

Păsări: ciocănitoarea de grădină (Dendrocopos syriacus), pițigoi (Parus major), cuc (Cuculus canorus), bufniță (Bubo bubo), cinteză (Fringilla coelebs), ciuf de pădure (Asio otus), mierlă neagră (Turdus merula), pietrar bănățean (Oenanthe hispanica);

Reptile: șarpele de alun (Coronella austriaca), șarpele de apă (Natrix tessellata), șarpele de casă (Natrix natrix), șopârla de pădure (Lacerta praticola), șopârla de ziduri (Podarcis muralis), șopârla de camp (Podarcis taurica)[11].

Căi de acces

[modificare | modificare sursă]

Monumente și atracții turistice

[modificare | modificare sursă]

În vecinătatea ariei naturale se află câteva obiective de interes istoric, cultural și turistic; astfel:

Legături externe

[modificare | modificare sursă]