Sari la conținut

Rezervația naturală Baziaș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Baziaș
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Baziaș
Harta locului unde se află Baziaș
Localizarea rezervației pe harta țării
Pozițiajudețul Caraș-Severin
 România
Cel mai apropiat orașMoldova Nouă
Coordonate44°47′31″N 21°25′39″E () / 44.79194°N 21.42750°E[1]
Suprafață170,90 ha
Înființare1994, declarat în 2000
Cod CDDA184068[2]  Modificați la Wikidata

Baziaș este o arie naturală protejată (de interes național) ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip mixt), situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Socol.

Localizare[modificare | modificare sursă]

Aria naturală întinsă pe o suprafață de 170,90 hectare[3] se află în extremitatea sud-vestică a județului Caraș-Severin, în partea sudică a Munților Locvei ce aparțin Munților Banatului (subdiviziune a Carpaților Occidentali), în apropierea drumului național DN57A care leagă satul Pojejena de localitatea Socol[4].

Descriere[modificare | modificare sursă]

Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României, Nr.152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate)[5] și este inclusă în Parcul Natural Porțile de Fier.

Bujor bănățean (Paeonia officinalis)

Aria naturală reprezintă o zonă muntoasă (de altitudine mică) străbătută de valea Ribișului (afluent al Dunării) ce adăpostește floră și faună specifică Occidentalilor.

     Arbori și arbuști

Rezervația a fost creată cu scopul de a proteja arbori și arbusti din specii de: cer (Quercus cerris), stejar pufos (Quercus pubescens), mojdrean (Fraxinus ornus), tei argintiu (Tilia tomentosa) sau corn (Cornus mas)[6].

     Specii ierboase

La nivelul ierburilor sunt întâlnite specii floristice (unele foarte rare sau endemice pentru această zonă) de: bujor bănățean ( cu specii de Paeonia officinalis ssp. banatica și Paeonia mascula)[7], stânjenelul de stâncă (Iris reichenbachii) sau gladiolă sălbatică (Gladiolus illyricus)[8].

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

ro Parcul Natural Porțile de Fier - Website

Note[modificare | modificare sursă]