Hadrian

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hadrian
Bust Hadrian Musei Capitolini MC817.jpg
Hadrian
Date personale
Nume la naștere Publius Aelius Hadrianus
Născut 24 ianuarie 76 e.n.
Italica[*], Spania
Decedat 10 iulie 138 e.n. (62 de ani)
Baiae[*], Italia
Părinți Publius Aelius Hadrianus Afer[*]
Paulina[*]
Căsătorit cu Vibia Sabina
Copii Lucius Aelius[*]
Cetățenie Roma Antică
Spania
Ocupație Suveran[*]
om politic
Activitate
Partener(ă) Antinous
Bustul lui Publius Aelius Traianus Hadrianus, în armură, la Muzeul de arheologie din Sevilla, din Spania

Publius Aelius Traianus Hadrianus (24 ianuarie 7610 iulie 138), cunoscut ca Hadrian, a fost Împărat Roman (117-138). Hadrian a fost al treilea dintre așa-zișii „cei cinci împărați buni ai Imperiului Roman”.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Hadrian
portret realizat de Valeriu Pantazi 2013

Originar din provincia Baetica din Hispania, ca și Traian, care îi este rudă și tutore și cu a cărui nepoată, Vibia Sabina, se va căsători, Hadrian își începe cariera în rândurile armatei. Guvernator al Siriei (din 116/117), Hadrian este adoptat de către Traian și, la insistențele Plotinei, soția acestuia, desemnat pe patul de moarte, succesor (8 august 117).

Începutul domniei lui Hadrian este marcat de „conspirația celor patru consulari”, soldată cu executarea lor. Spirit neliniștit, sensibil, de o neobosită curiozitate, Hadrian a străbătut, în lungi călătorii, toate provinciile imperiului, în care a petrecut mai mult timp decât la Roma.

A inițiat o serie de reforme în armată și justiție; arta și arhitectura au înflorit în timpul domniei lui. În capitală este restaurat Panteonul, se construiește Mausoleul sau viitorul Castel Sant'Angelo – mormântul împăraților romani până la Caracalla. Hadrian a acordat o deosebită atenție promovării filosofiei și literaturii, manifestând o pronunțată înclinare pentru cultura greacă.

El însuși era filosof și scriitor, fiind autorul unor poezii în greacă și latină, discursuri, scrieri filologice și enciclopedice.

Pe plan extern, Hadrian încheie pacea cu parții și renunță la ultimele cuceriri ale lui Traian din provinciile Armenia, Asiria și Mesopotamia, fixând granița orientală pe Eufrat.

Legate de vizitele împăratului în Dacia, au loc două reorganizări administrative ale provinciei, împărțită în 119 în Dacia Superior și Dacia Inferior, iar în 123 în Dacia Porolissensis, Dacia Superior și Dacia Inferior.

În Britannia, Hadrian a construit zidul defensiv ce îi va purta numele, și care trasa granița de nord a Imperiului Roman.

În anul 132, intenția lui Hadrian de a înălța un templu al lui Jupiter la Ierusalim a declanșat ultima mare răscoală a iudeilor, condusă de Bar Kohba și reprimată în 135.

Hadrian rămâne una dintre cele mai originale personalități din galeria principatului.

Predecesor:
Traian
Împărat Roman
117 - 138

Succesor:
Antoninus PiusGalerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Inscriptions:

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Hadrian