Cursa Spațială

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cursa Spațială

Programul Test Apollo-Soyuz
Informații generale
Perioadă4 octombrie 1957 - 24 iulie 1975
LocSpațiul cosmic
RezultatVictoria sovietică
Beligeranți
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
NASA
URSS
Conducători
James E. Webb
Robert R. Gilruth
Wernher Von Braun
Christopher Kraft
George Low
Thomas O. Paine
Samuel C. Phillips
Serghei Koroliov
Vladimir Celomei
Vasili Mișin
Nikolai Kamanin
Valentin Glușko

Cursa Spațială (în engleză Space Race, în rusă Космическая гонка) a fost o competiție de la mijlocul-sfârșitul secolului al XX-lea între Uniunea Sovietică (URSS) și Statele Unite ale Americii (SUA), pentru supremație în explorarea spațiului cosmic. Cursa a fost atât ideologică cât și tehnologică și a implicat eforturi de pionierat de a lansa sateliți artificiali, zboruri spațiale umane sub-orbitale și orbitale în jurul Pământului și călătorii cu echipaj uman pe Lună.

Evenimente semnificative pentru Cursa spațială[modificare | modificare sursă]

Lansarea satelitului artificial Sputnik 1[modificare | modificare sursă]

Sputnik 1 a fost primul obiect creat de om care a ajuns pe orbita Pământului (la 4 octombrie 1957), în cadrul Programului spațial Sputnik desfășurat de Uniunea Sovietică.

Sputnik 1 a fost primul satelit artifical al Pământului. Avea dimensiunile unei mingi, cântărea peste 80 kg și a orbitat Pământul mai mult de două luni.

Lansarea pe orbită a cățelei Laika[modificare | modificare sursă]

Laika a fost un câine folosit de Uniunea Sovietică în unul din programele sale spațiale, unul din primele animale care au ajuns în spațiul cosmic, dar cel mai mediatizat. Deși nu a supraviețuit zborului, Laika a demonstrat că un organism viu poate supraviețui lansării pe orbită și a furnizat date importante specialiștilor despre modul cum funcționează organismele vii în imponderabilitate.

Lansarea pe orbită a cosmonautului Yuri Gagarin[modificare | modificare sursă]

Yuri Gagarin a fost un cosmonaut sovietic, primul om care a ajuns în spațiul cosmic (pe 12 aprilie 1961).

Aselenizarea lui Neil Armstrong[modificare | modificare sursă]

Neil Armstrong este un fost astronaut American, primul om care a pășit pe Lună pe data 20 iulie 1969, în timpul misiunii Apollo 11. Cu ocazia coborârii pe suprafața Lunii, Armstrong a rostit "Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire", citat devenit ulterior celebru. La aselenizare a participat și astronautul Buzz Aldrin. Evenimentul a fost urmărit de milioane de oameni din întreaga lume. Misiunea a fost una reușită, în ciuda scepticismului multora (chiar Neil Armstrong a declarat ulterior că înainte de misiune considera că există 50% șanse să revină pe Pământ de pe suprafața lunară).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]