Războiul Civil Angolez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Războiul Civil Angolez
Parte din Războiului Rece
Angola
Informații generale
Perioadă 1975 – august 2002
Loc Angola
Rezultat Victorie a MPLA
Beligeranți
Flag of MPLA.svg MPLA
Flag of Cuba.svg Cuba
Flag of Angola.svg AAF
Flag of the Soviet Union.svg Uniunea Sovietică
Flag of UNITA.svg UNITA
Bandeira da FNLA.svg FNLA
Flag of South Africa (1928–1994).svg Africa de Sud
Flag of Zaire (1971–1997).svg Zaire
Flag of the United States.svg Statele Unite
Conducători
Flag of MPLA.svg Agostinho Neto
Flag of MPLA.svg José Eduardo dos Santos
Flag of Cuba.svg Fidel Castro
Flag of UNITA.svg Jonas Savimbi
Bandeira da FNLA.svg Holden Roberto
Pierderi
500,000 militanți[1] și sute de mii de civili

Războiul Civil Angolez a început în Angola după sfârșitul războiului de independență împotriva Portugaliei, în 1975. Războiul a fost prin intermediari (țările rivale fiind SUA, URSS-ul, Iugoslavia, Cuba, Franța și Africa de Sud ș.a.) și s-a iscat între două facțiuni angoleze, foste mișcări anticoloniale de gherilă: comuniștii de la MPLA și anti-comuniștii UNITA. Războiul a durat 27 de ani, din noiembrie 1975 până în august 2002.

Republica Socialistă a României, alături de alte țări cu orientare bolșevică din lume, a venit în ajutorul celor de la MPLA, dând sprijin logistic. Începând cu 1979, România a antrenat gherilele angoleze, până la 1981. La fiecare 3-4 luni, România a trimis două avioane în Angola, fiecare transportând 166 de recruți. Aceștia au fost duși înapoi în Angola după ce și-au încheiat pregătirea paramilitară. Pe lângă pregătirea de gherilă, România a instruit și tineri angolezi ca piloți. În 1979, sub comanda generalului-maior Aurel Niculescu, România a fondat o academie a forțelor aeriane în Angola. În această academie erau în jur de 100 de instructori români, cu aproximativ 500 de soldați români care păzeau baza, care a adăpostit 50 de avioane folosite pentru antrenarea piloților angolezi. Modelele de aeronave utilizate au fost: IAR 826, IAR 836, EL-29, MiG-15 și AN-24. [2] [3] Școala Națională de Aviație Militară "Comandant Bula” din Angola a fost înființată la 11 februarie 1981, la Negage. Unitatea a instruit viitori piloți aerieni, ingineri și ofițeri de Stat Major al forțelor aeriene angoleze. Corpul didactic român a fost înlocuit treptat de angolezi. [4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Madsen, Wayne (). „Report Alleges US Role in Angola Arms-for-Oil Scandal”. CorpWatch. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ United States Congress, Senate, Committee on Finance, Subcommittee on International Trade (). Continuing Presidential Authority to Waive Freedom of Emigration Provisions. U.S. Government Printing Office. p. 372. 
  3. ^ American-African Affairs Association (). Spotlight on Africa, Volumes 16-17. 
  4. ^ Angola Information (). Bulletin, Issues 1-30. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Războiul Civil Angolez