Sari la conținut

Glasnost

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mihail Gorbaciov

Glasnost (în rusă гласность, în traducere literală Deschiderea) a fost un concept de transparență (socială) introdus de secretarul general Mihail Gorbaciov în cea de-a doua jumătate a anilor 1980 în instituțiile guvernamentale și în viața civilă din Uniunea Sovietică.[1]

Glasnost se folosește asociat cu Perestroika (literal: Restructurare), o altă reformă implementată de Gorbaciov în același timp. Cuvântul "glasnost" a fost folosit în limba rusă de prin secolul al XVIII-lea. [2] Cuvântul a fost folosit frecvent de către Gorbaciov pentru a denumi politicile care el credea că ar putea ajuta la reducerea corupției din conducerea de vârf a Partidului Comunist și a guvernului sovietic, și să modereze abuzul de putere în administrație, în Comitetul Central.

  1. ^ Milestones in Glasnost and Perestroyka: Politics and People. Brookings Institution Press. . ISBN 0-8157-3623-1. 
  2. ^ Словарь Академии Российской. Часть II (în Russian). СПб.: Императорская Академия Наук. . p. 72. 
Wikţionar
Wikţionar
Caută „Glasnost” în Wikționar, dicționarul liber.
  • en Cohen, Stephen F.; Katrina Vanden Heuvel (). Voices of Glasnost: Interviews With Gorbachev's Reformers. W. W. Norton & Company. ISBN 0-393-30735-2. 
  • en Gibbs, Joseph (). Gorbachev's Glasnost: The Soviet Media in the First Phase of Perestroika. Texas A&M University Press. ISBN 0-89096-892-6.