Invazia Cehoslovaciei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Invazia Cehoslovaciei în 1968
Parte din Războiul Rece

Informații generale
Perioadă Modificați la Wikidata
LocRepublica Socialistă Cehoslovacia

Invazia Cehoslovaciei, oficial Operațiunea Dunărea, a fost ocuparea Republicii Socialiste Cehoslovace de către forțe armate din cinci state membre în Pactul de la Varșovia - Uniunea Sovietică, R.P. Bulgaria, R.P. Ungară, RDG și R.P. Polonă – în noaptea de 2021 august 1968.[1] Aproximativ 250.000 de soldați au ocupat atunci Cehoslovacia.[2] Două state membre ale Pactului de la Varșovia, anume Albania și România, au refuzat să participe. Forțele est-germane nu au participat nici ele la invazie, cu excepția câtorva specialiști, după ce Moscova le-a ordonat cu doar câteva ore înaintea invaziei să nu treacă granița cu Cehoslovacia. 137 de civili cehoslovaci au fost uciși[3] și 500 au fost grav răniți în timpul ocupației.[4]

Invazia Cehoslovaciei a pus capăt reformelor inițiate de Alexander Dubček în Primăvara de la Praga. Politica externă a Uniunii Sovietice în această perioadă a fost denumită „Doctrina Brejnev”.[5]

Urmări[modificare | modificare sursă]

A urmat o perioadă numită normalizarea Cehoslovaciei, de consolidare a comunismului.

Gertruda Sekaninová-Čakrtová, František Kriegel, František Vodsloň și Božena Fuková au fost singurii deputați ai Adunării Naționale care au votat împotriva acordului privind șederea temporară a trupelor sovietice în Cehoslovacia și care au sugerat retragerea completă de pe teritoriul cehoslovac.[6] Din cauza acestor atitudini, mai mulți membri rebeli ai Adunării Naționale au fost lipsiți de mandatul lor și expulzați din rândurile Partidului Comunist Cehoslovac.[7]

Cariera multor intelectuali, oameni de cultură, a fost puternic afectată de evenimentele politice din Cehoslovacia. De exemplu, regizorului de film slovac Juraj Jakubisko nu i s-a mai dat voie să realizeze filme importante, doar documentare.[8]

Fostul stat centralist a fost împărțit în două entități: Republica Socialistă Cehă și Republica Socialistă Slovacă. Legea a fost adoptată la data de 28 octombrie 1968 și a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 1969. Au fost înființate două noi parlamente naționale — Consiliul Național Ceh și Consiliul Național Slovac, iar parlamentul cehoslovac a fost redenumit din Adunarea Națională în Adunarea Federală și împărțit în două camere: Casa Poporului (cehă Sněmovna lidu, slovacă Snemovňa ľudu) și Casa Națiunilor (Sněmovna národů, Snemovňa národov).

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ globalsecurity.org (). „Global Security, Soviet occupation of Czechoslovakia”. GlobalSecurity.org. Accesat în . 
  2. ^ A Look Back … The Prague Spring & the Soviet Invasion of Czechoslovakia Arhivat în , la Wayback Machine.. Central Intelligence Agency. Retrieved on 11 June 2016.
  3. ^ Kropáčková, Renata (). „Dnešní Plus. Českoslovenští politici si sovětskou intervenci objednali a spolupracovali na ní, říká historik”. rozhlas.cz (în cehă). Accesat în . 
  4. ^ „August 1968 – Victims of the Occupation”. ustrcr.cz. Ústav pro studium totalitních režimů. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Chafetz, Glenn (). Gorbachev, Reform, and the Brezhnev Doctrine: Soviet Policy Toward Eastern Europe, 1985–1990. Praeger Publishers. ISBN 0-275-94484-0. Accesat în . 
  6. ^ Horák, Ondřej (). „Ostrůvek v moři komunismu”. Lidové noviny (în cehă). lidovky.cz. Accesat în . 
  7. ^ „Syn političky Sekaninové-Čakrtové má nárok na její majetek, rozhodl soud” (în cehă). novinky.cz (originally ČTK). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Juraj Jakubisko, Ceska Televize. Accesat în 15 februarie 2018.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Invazia Cehoslovaciei

Vezi și[modificare | modificare sursă]