Navă spațială

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Lansarea rachetei Proton pentru a transporta o navă spaţială pe orbită
Realizare artistică a navei spaţiale Phoenix coborând pe Marte.
Pioneer 10

O navă spațială este o navă, o sondă, un vehicul sau o mașinărie proiectată pentru zboruri spațiale.

Definiții[modificare | modificare sursă]

Nava spațială sub-orbitală este o navă spațială capabilă să zboare în spațiu și să se reîntoarcă pe Pământ. Pentru un zbor spațial orbital o navă spațială trece pe o orbită închisă în jurul corpului planetar. Navele spațiale utilizate pentru zbor spațial uman transportă oameni la bord, care pot fi membri ai echipajelor sau pasageri (turiști). Navele spațiale utilizate pentru misiuni spațiale robotizate operează fie cu roboți autonomi, fie cu roboți teleghidați. Navele spațiale robotizate pot lansa în imediata apropiere a unui corp planetar sonde spațiale de cercetare. Navele spațiale robotizate care rămân pe orbită în jurul unui corp ceresc se definesc ca fiind sateliți artificiali ai respectivului corp. Navele spațiale pot transporta astronauți în spațiul cosmic pentru a ajuta la repararea de sateliți deteriorați sau nefuncționali.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Primul satelit care s-a aflat pe o orbită în jurul Pământului a fost Sputnik 1, care a fost lansat 4 octombrie 1957 și a rămas pe orbită timp de câteva luni. În timp ce Sputnik 1 a fost prima navă care a orbitat în jurul Pământului, alte obiecte produse de om au ajuns anterior la o altitudine de 100 km, care este înălțimea minimă definită de Federația Internațională de Aeronautică la care are loc un zbor spațial. Această altitudine se numește linia Kármán. Astfel, în anii 1940 au avut loc mai multe lansări de rachete V-2, dintre care unele au depășit altitudinea de 100 km.

Zborul interstelar[modificare | modificare sursă]

Navele spațiale terestre construite pentru călătorii interstelare sunt doar un concept teoretic. Există doar câteva sonde ale căror traiectorii se pot categorisi ca interstelare, însă scopul lansării acestora a fost cercetarea unor obiecte cosmice din Sistemul Solar:

Referințe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Long March 2D launching VRSS-1.jpg

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 v  d  m 
Navete spațiale
Americane SUA Programul Space Shuttle Sovietice Sovietice Buran