Comuna Budeasa, Argeș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Budeasa
—  comună  —
Stemă
Stemă
Budeasa se află în România
Budeasa
Budeasa
Budeasa (România)
Poziția geografică
Coordonate: 44°56′42″N 24°48′08″E / 44.94500°N 24.80222°E

ȚarăFlag of Romania.svg România
JudețActual Arges county CoA.png Argeș

SIRUTA14851

ReședințăBudeasa Mare
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Budeasa[*]Nicolae Mihail Rachieru[*][3] ( PSD, )

Altitudine461 m.d.m.

Populație (2011)[1][2]
 - Total 4004 locuitori

Fus orarUTC+2

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Budeasa (în trecut, Budesile) este o comună în județul Argeș, Muntenia, România, formată din satele Budeasa Mare (reședința), Budeasa Mică, Calotești, Gălășești, Rogojina și Valea Mărului.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se află în centrul județului, pe malul stâng al râului Argeș, acolo unde acesta formează lacul de acumulare Budeasa, în aval de gura de vărsare a afluentului Vâlsan. Este străbătută de șoseaua județeană DJ703K, care o leagă spre nord-vest de Merișani și spre sud-est de Mărăcineni (unde se termină în DN73).[4]

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Budeasa

     Români (95,42%)

     Romi (2,04%)

     Necunoscut (2,47%)

     Altă etnie (0,04%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Budeasa

     Ortodocși (97,02%)

     Necunoscută (2,47%)

     Altă religie (0,49%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Budeasa se ridică la 4.004 locuitori, în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.838 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (95,43%), cu o minoritate de romi (2,05%). Pentru 2,47% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,03%). Pentru 2,47% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Budeasa este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Nicolae Mihail Rachieru[*], de la Partidul Social Democrat, este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Partidul Social Democrat10          
Partidul Național Liberal2          
Partidul Mișcarea Populară1          

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Budesile, făcea parte din plasa Pitești a județului Argeș și era formată din satele Budeasa Mare, Budeasa Mică, Rogojina și Redioasa, având în total 809 locuitori ce trăiau în 210 case. În comună existau o biserică și o școală rurală mixtă.[7] La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei mai funcționau în aceeași plasă și comunele Gălășești și Valea Mărului. Comuna Gălășești, formată din satele Albeasca, Anița, Berendei, Croitori, Lenculești și Popești, avea 448 de locuitori, o biserică și o școală primară rurală.[8] Comuna Valea Mărului era formată din satele Calotești, Ciobotea, Valea lui Neagu și Zisu, populația ei fiind de 836 de locuitori.[9]

Anuarul Socec din 1925 consemnează comunele în plasa Bascov a aceluiași județ. Comuna Budeasa (noul nume al comunei Budesile) avea 972 de locuitori în satele Budeasa Mare, Budeasa Mică, Rogojina și Deana;[10] comuna Gălășești fusese desființată, satele ei trecând la comuna Valea Mărului, care avea 1435 de locuitori în satele Berindei, Calotești, Ciubotea, Croitori, Linia Zisului, Popești, Valea Neagului și Albeasca.[11] În 1931 și această comună a fost desființată, satele ei trecând la comuna Budeasa, care avea în compunere așezările Berindei, Budeasa Mare, Budeasa Mică, Calotești, Croitori, Linia Zisului, Popești, Rogojina și Valea Neagului.[12]

În 1950, comuna a fost transferată raionului Pitești din regiunea Argeș. În 1968, a revenit în componența actuală la județul Argeș, reînființat.[13][14]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

În comuna Budeasa se află patru monumente istorice de arhitectură de interes național: ansamblul casei Hagi Tudorache (dinainte de 1762; ansamblu cuprinzând casa propriu-zisă și zidul de incintă); curtea boierilor Budișteanu (secolele al XVI-lea–al XIX-lea), cuprinzând conacul Budișteanu (1762, refăcut la 1870), ruinele conacului vechi (1598), parcul și anexele (ambele din secolul al XIX-lea); ansamblul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” (1796), cu biserica propriu-zisă, două porți, zidul de incintă și mormintele Budiștenilor (secolele al XVIII-lea–al XX-lea, clasificat ca monument memorial sau funerar), ultimele trei aflându-se în satul Budeasa Mare; și biserica „Sfântul Nicolae” (1751) din Gălășești. În comună mai există și două cruci de piatră clasificate ca monumente memoriale sau funerare de interes național: una datând din 1647 și aflată în cimitirul din Budeasa Mare; și alta datând din 1676 și aflată în incinta bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din același sat.

În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monumente de interes local: biserica „Adormirea Maicii Domnului” (1819) din satul Calotești; și conacul Tabacovici (1930) din satul Valea Mărului.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Recensământul Populației și al Locuințelor 2002 - populația unităților administrative pe etnii”. Kulturális Innovációs Alapítvány (KIA.hu - Fundația Culturală pentru Inovație). Accesat în . 
 2. ^ a b Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 3. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central[*] 
 4. ^ Google Maps – Comuna Budeasa, Argeș (Map). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
 5. ^ Rezultatele finale ale Recensământului din 2011: „Tab13. Populația stabilă după religie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
 6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
 7. ^ Lahovari, George Ioan (). „Budesile”. Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 2. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 43. 
 8. ^ Lahovari, George Ioan (). „Gălășești, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 3. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 481. 
 9. ^ Lahovari, George Ioan (). „Valea-Mărului, com. rur.” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 5. București: Stab. grafic J. V. Socecu. pp. 712–713. 
 10. ^ „Comuna Budeasa în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 11. ^ „Comuna Valea Mărului în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
 12. ^ Tablou de regruparea comunelor rurale întocmit conform legii privind modificarea unor dispozițiuni din legea pentru organizarea administrațiunii locale”. Monitorul oficial și imprimeriile statului (161): 20. . 
 13. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege5.ro. Accesat în . 
 14. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .