Comuna Poienarii de Argeș, Argeș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Poienarii de Argeș
—  comună  —

Stemă
Stemă
Map
Poienarii de Argeș (România)
Poziția geografică în România
Coordonate: 45°03′53″N 24°32′42″E ({{PAGENAME}}) / 45.064679°N 24.545002°E

Țară România
Județ Argeș


ReședințăPoienari
Componență

Guvernare
 - primar al comunei Poienarii de Argeș[*]Dragoș-Nicolae Boncea[*][1] (ANȚ[*], )

Populație (2021)
 - Total923 locuitori

Fus orarUTC+2
Cod poștal117575

Prezență online

Poziția localității Poienarii de Argeș
Poziția localității Poienarii de Argeș
Poziția localității Poienarii de Argeș

Poienarii de Argeș (în trecut, Alimănești-Poenari și Poenari) este o comună în județul Argeș, Muntenia, România, formată din satele Ceaurești, Ioanicești, Poienari (reședința) și Tomulești.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Comuna se află la marginea vestică a județului, la limita cu județul Vâlcea, pe malurile Topologului. Este străbătută de șoseaua județeană DJ678A, care o leagă spre nord de Ciofrângeni (unde se intersectează cu DN73C), Tigveni, Cepari și Șuici, spre sud de Morărești, și spre sud-vest în județul Vâlcea la Milcoiu (unde se intersectează cu DN7), Nicolae Bălcescu și Galicea. Din acest drum, lângă Ceaurești se ramifică șoseaua județeană DJ704F, care duce spre est la Băiculești (unde se termină în DN7C).[2]

Demografie[modificare | modificare sursă]
Componența etnică a comunei Poienarii de Argeș

     Români (95,67%)

     Alte etnii (0%)

     Necunoscută (4,33%)
Componența confesională a comunei Poienarii de Argeș

     Ortodocși (94,26%)

     Alte religii (1,19%)

     Necunoscută (4,55%)

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Poienarii de Argeș se ridică la 923 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 1.117 locuitori.[3] Majoritatea locuitorilor sunt români (95,67%), iar pentru 4,33% nu se cunoaște apartenența etnică.[4] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,26%), iar pentru 4,55% nu se cunoaște apartenența confesională.[5]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Poienarii de Argeș este administrată de un primar și un consiliu local compus din 9 consilieri. Primarul, Dragoș-Nicolae Boncea[*], de la Alianța Național Țărănistă[*], este în funcție din . Începând cu alegerile locale din 2020, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[6]

   PartidConsilieriComponența Consiliului
Alianța Național Țărănistă7       
Partidul Național Liberal1       
Partidul Social Democrat1       

Istorie[modificare | modificare sursă]

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta denumirea de Alimănești-Poenari, făcea parte din plasa Topologul a județului Argeș și era formată din satele Ceaurești, Găbrieni, Ionești, Poenari și Tomulești, având în total 1239 de locuitori. În comună funcționau patru biserici și două școli primare rurale.[7] Anuarul Socec din 1925 o consemnează cu denumirea de Poenari, având 1673 de locuitori în satele Ceaurești, Ionicești și Poenari.[8]

În 1950, comuna a fost transferată raionului Curtea de Argeș din regiunea Argeș. În 1968, a revenit la județul Argeș, reînființat; pentru a fi însă deosebită de o altă comună cu același nume, provenită din fostul raion Muscel al vechii regiuni, ea a primit atunci denumirea de Poienarii de Argeș.[9][10]

Monumente istorice[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn „Sfinții Voievozi”-Gabrieni din satul Ioanicești, monument istoric

În comuna Poienarii de Argeș se află biserica de lemn „Sfinții Voievozi”-Gabrieni, monument istoric de arhitectură de interes național, datând de la 1849.

În rest, alte două obiective din comună sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Argeș ca monumente de interes local, ambele clasificate ca monumente de arhitectură: biserica „Sfântul Dumitru” (1801) din Ceaurești; și biserica cu hramurile „Sfântul Nicolae” și „Înălțarea Domnului” (1874).

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rezultatele alegerilor locale din 2016, Biroul Electoral Central 
  2. ^ Google Maps – Comuna Poienarii de Argeș, Argeș (Hartă). Cartografie realizată de Google, Inc. Google Inc. Accesat în . 
  3. ^ „Rezultatele recensământului din 2011: Tab8. Populația stabilă după etnie – județe, municipii, orașe, comune”. Institutul Național de Statistică din România. iulie 2013. Accesat în . 
  4. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după etnie (Etnii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  5. ^ „Rezultatele recensământului din 2021: Populația rezidentă după religie (Religii, Macroregiuni, Regiuni de dezvoltare, Județe, Municipii, orașe și comune*)”. Institutul Național de Statistică din România. iunie 2023. Accesat în . 
  6. ^ „Rezultatele finale ale alegerilor locale din 2020” (Json). Autoritatea Electorală Permanentă. Accesat în . 
  7. ^ Lahovari, George Ioan (). „Alimănești-Poenari” (PDF). Marele Dicționar Geografic al Romîniei. 1. București: Stab. grafic J. V. Socecu. p. 57. 
  8. ^ „Comuna Poenari în Anuarul Socec al României-mari”. Biblioteca Congresului SUA. Accesat în . 
  9. ^ „Legea nr. 3/1968”. Lege5.ro. Accesat în . 
  10. ^ „Legea nr. 2/1968”. Monitoruljuridic.ro. Accesat în .