Comuna Slobozia, Argeș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Slobozia
—  Comună  —
Slobozia se află în România
Slobozia
Slobozia
Slobozia (România)
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 44°31′13″N 25°14′17″E / 44.52028°N 25.23806°E / 44.52028; 25.2380644°31′13″N 25°14′17″E / 44.52028°N 25.23806°E / 44.52028; 25.23806

Țară Flag of Romania.svg România
Județ Actual Arges county CoA.png Argeș

SIRUTA 18741

Reședință Slobozia
Componență Slobozia, Nigrișoara

Guvernare
 - Primar Petre Funie[*][3] (PSD, )

Populație (2011)[1][2]
 - Total 4619 locuitori
 - Recensământul anterior, 2002 5.124 locuitori

Fus orar UTC+2
Cod poștal 117660

Prezență online
GeoNames Modificați la Wikidata

Slobozia este o comună în județul Argeș, Muntenia, România, formată din satele Nigrișoara și Slobozia (reședința).

În Slobozia funcționează Școala Generală nr. 1 cu clasele I-VIII. Ziua localității se sărbătorește pe 21 mai.[necesită citare]

Demografie[modificare | modificare sursă]Circle frame.svg

Componența etnică a comunei Slobozia

     Români (96,08%)

     Romi (1,81%)

     Necunoscută (2,1%)

     Altă etnie (0%)
Circle frame.svg

Componența confesională a comunei Slobozia

     Ortodocși (97,44%)

     Necunoscută (2,1%)

     Altă religie (0,45%)

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Slobozia se ridică la 4.619 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 5.124 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (96,08%), cu o minoritate de romi (1,82%). Pentru 2,1% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,45%). Pentru 2,1% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[4]

Politică și administrație[modificare | modificare sursă]

Comuna Slobozia este administrată de un primar și un consiliu local compus din 13 consilieri. Primarul, Petre Funie[*], de la Partidul Social Democrat, a fost ales în . Începând cu alegerile locale din 2016, consiliul local are următoarea componență pe partide politice:[5]

    Partid Consilieri Componența Consiliului
Partidul Social Democrat 5          
Partidul Național Liberal 2          
Partidul Național Democrat 2          
Partidul pentru Argeș și Muscel 2          
Partidul Alianța Liberalilor și Democraților 2          

Note[modificare | modificare sursă]

Localitatea Slobozia din județul Argeș se prezintă sub actuala formă încă de la ultima împărțire administrativ–teritorială a țării noastre ce s-a realizat în anul 1968. În componența ei intră satele Slobozia și Negrișoara.

Până în  anul 1950 , satul Negrișoara nu constituia o așezare aparte, el fiind integrat satului Slobozia, comuna Slobozia , care făcea parte din județul Argeș, plasa Dâmbovnic.
Între anii 1950 și 1968 , comuna Slobozia cuprindea următoarele sate : Slobozia de Jos , Slobozia de Sus și Negrișoara . Ea făcea parte din raionul Găești , regiunea Argeș. Satele Slobozia de Jos și Slobozia de Sus de atunci formează satul Slobozia de astăzi. Cele două sate erau despărțite de râul Dâmbovnic , în partea de nord-est găsindu-se satul Slobozia de Sus , iar în sud-vest , Slobozia de Jos.

Comuna Slobozia apare pentru prima dată sub această denumire în harta rusă (1828-1832) . Actul său de naștere este mult mai vechi , el datând din vremea domnitorului Țării Românești , Constantin Brâncoveanu ( 1688-1714 ).

    Până la domnitorul Constantin Brâncoveanu această așezare era cunoscută sub numele de Neagra . În afară de Neagra , în imediata vecinătate , mai erau și alte grupuri de locuințe care aveau diferite denumiri  și care erau împrăștiate pe toată suprafața administrativă a actualei comunități. Acestea purtau numele de : Geru , Ciocănești , Țigănușa , etc. În timp, acestea s-au comasat , formând actuala așezare ce are o suprafață a teritoriului administrativ de aproximativ 62,3 km pătrați.

Comuna Slobozia face parte din punct de vedere administrativ-teritorial din județul Argeș , județ situat în partea central-nordică a Câmpiei Române, fiind situată în extremitatea sud-estică a județului. Localitatea aflată în studiu se găsește situată destul de aproape de meridianul de 25 grade longitudine estică , ce taie țara noastră aproximativ pe jumătate. Din punct de vedere matematic , comuna Slobozia este încadrată în următoarele coordonate : meridianele de 25 grade , 10 minute , 30 secunde și 25 grade , 18 minute, 30 secunde longitudine estică și paralelele de 44 grade , 28 minute , 30 secunde și 44 grade , 34 minute , 30 secunde latitudine nordică .

    În cadrul unității fizico-geografice , teritoriul comunei face parte din Câmpia Găvanu Burdea , câmpie cu un relief ușor vălurit , străbătută de apele domoale ale Dâmbovnicului și ale afluenților acestuia : Glavaciocul , Negrișoara , Jirnovul Mare , etc. Vatra satului Slobozia se află de o parte și de alta a Dâmbovnicului , iar a satului Negrișoara , pe partea dreaptă a pârâului Negrișoara , afluent al râului Dâmbovnic.

Hipsometric , cea mai mare parte a teritoriului studiat se află situat între izohipsele de 155 m și 170 m. O mică parte din suprafața comunei se află situată la altitudini sub 155 m sau peste 170 m. Cote sub 155m se întâlnesc în luncile Dâmbovnicului și Negrișorii , în estul comunei , iar peste 170 m , în nord și vest . Așezarea comunei în zona de câmpie se răsfrânge și asupra celorlalți factori fizico-geografici. Ca urmare , climatul este temperat continental , cu veri călduroase , exprimat prin următorii parametri termici : valori medii anuale de 10-11 grade C , aprox. 23 grade C – temperatura medie a verii și - 4 grade C - temperatura medie a iernii. În această zonă are loc convergența maselor de aer care vin din nord-estul țării cu cele din sud-vest. Condițiile climatice au fost propice desfășurării unor intense activități umane , încă din secolele trecute. Din punct de vedere pedologic , comuna este așezată în zona solurilor argiloiluviale podzolite pseudogleizate și pseudogleice , brun-roșcate , soluri gleice și amfigleice , frecvent podzolite . Astăzi , locul codrilor de altădată este luat de terenurile arabile , localitatea găsindu-se situată în zona de silvostepă. Convergența tuturor componentelor de ordin fizico și economico-geografic din această zonă schițează și mai mult pitoreasca așezare a comunei Slobozia , aflată în plină zonă de câmpie.

  Până în secolul al XIX-lea pe raza comunei trecea un drum numit ,, al Basarabilor “ , ce a fost desființat pe la 1884. Din acesta pornea  un alt drum spre Mânăstirea Glavacioc , ce a fost curte  domnească  și loc de popas pentru caii domnești în trecut , fiind parte componentă a localității vecine , Ștefan cel Mare. Din drumul ,,Basarabilor “ se mai păstrează și astăzi o porțiune numită ,, drumul vacilor “.
  Astăzi , pe teritoriul localității trec două șosele de importanță strategică pentru aceasta : Pitești - Videle - Alexandria ( DJ 659 ) , modernizat în totalitate , și Găești – Giurgiu , modernizat doar parțial .
     Distanța dintre Slobozia și Pitești ( reședința județului Argeș ) este de aproximativ 50 Km, iar cel mai apropiat oraș  este Găești , la  aproximativ  25 – 30 Km , din județul vecin în partea estică , Dâmbovița . Acest oraș atrage un număr important de muncitori din localitatea aflată în studiu , fiind un centru industrial recunoscut în țară și peste hotare pentru industria constructoare de mașini  (frigidere, aragaze, mașini de spălat , aspiratoare) , ce se produc în cadrul renumitelor uzine ,, Arctic “.

Cea mai apropiată stație feroviară ( gară ) se află la 25 – 30 Km , tot în orașul Găești . Satul Negrișoara se află situat la o distanță de aproximativ 2 – 3 Km față de satul de reședință al comunei , iar faptul că este mult mai nou se observă foarte clar din planul așezării .

 Legăturile între aceste două sate se  realizează prin intermediul unei șosele care a fost modernizată în ultimii  ani .
   Comuna  Slobozia  se  învecinează  cu  localități  aparținând  a  trei  județe . Astfel , în partea  de nord-vest se învecinează cu localitatea Mozăceni , la vest cu Izvoru , la sud-vest cu Popești  și la est cu Ștefan cel Mare , toate acestea din județul Argeș , iar la nord-est cu Vișina și Șelaru , județul Dâmbovița și la sud  cu localitatea Tătărăștii de Sus , din  județul  Teleorman . Amplasată în plină zonă de câmpie , comuna Slobozia , își desfășoară teritoriul în cadrul Câmpiei Găvanu Burdea , parte componentă a Câmpiei Române . Structura sa geologică , amintită  se reflectă din plin în aspectul reliefului , fiind exprimată prin aspecte tabulare , cu interfluvii lungi și relativ înguste , având un număr relativ redus de terase , dispus pe roci sedimentare în care orizonturile de suprafață sunt alcătuite din depozite loessoide.


 Densitatea fragmentării este dată de numărul de râuri și torenți care brăzdează teritoriul localității , iar pentru determinarea valorilor acesteia s-a folosit metoda pătratelor module în care s-au înscris valorile absolute ale densității pe kilometrul pătrat , grupându-se prin sistemul de hașuri , diferitele categorii de valori ale densității fragmentării reliefului . Aceste valori sunt grupate pe categorii de mărimi astfel alese, încât să scoată în evidență terenurile agricole greu practicabile datorită fragmentării intense , terenuri cu fragmentare medie mare sau medie mică , și terenuri cu fragmentare foarte redusă, pe care se pot desfășura lucrări agricole mecanizate cu randament maxim . 

Datorită densității reduse a văilor, valorile adâncimii fragmentării reliefului au tendința de creștere , mai ales către zonele de confluență . Valorile acesteia în aceste zone oscilează între 0 și 10 m / Kmp . Importanța practică a studierii adâncimii fragmentării reliefului este dată de dispunerea terenurilor de cultură fie în lunci , fie pe câmpuri . Pantele au în general valori reduse , predominând terenurile cu suprafețe netede , ușor înclinate , caracteristice pentru interfluvii și lunci. Terenurile înclinate au o extensiune în general redusă , corespunzând versanților văilor Dâmbovnicului și Negrișorii. Analiza pantelor are o importanță deosebită în stabilirea principalelor moduri de folosință a terenurilor agricole , ca urmare a limitelor ce există în cadrul lucrărilor mecanizate . Hipsometria teritoriului comunei aflate în studiu este redată prin curbele de nivel de 155 și 165 m . Din dispunerea acestora se poate observa că cea mai mare parte a comunei se află situată la o altitudine de peste 155 m. Cele mai joase zone sunt dispuse pe văile Dâmbovnicului , Negrișoarei și Jirnovului Mare , iar cele mai înalte sunt întâlnite sunt dispuse în vestul și nordul comunei , având valori de 175,1 m , respectiv 174,7 m .

COMPONENȚA ȘI STRUCTURA VEGETAȚIEI DIN ZONĂ

   Prin însăși poziția sa cu caracter de tranziție între pădure și stepă , zona de silvostepă , în care se încadrează și localitatea aflată în studiu cuprinde , atât arbori din primele etaje forestiere , cât și specii stepice .
a) - dintre arbori amintim : stejarul pedunculat , stejarul brumăriu , cerul , gârnița , frasinul , jugastrul , ulmul , carpenul , etc .
b) - etajul arbuștilor este reprezentat prin : păducel , sânger , corn , mărul pădureț , părul pădureț , gheorghinarul , măceșul , porumbarul , etc.
c) - vegetației ierboase îi sunt caracteristice specii xerofile cum ar fi :  gramineele (firuța , păiușul , colilia , pelinul , negara , spinul vântului ) , mohorul , trifoiul , pirul gras , laptele cucului , etc.

Se întâlnesc și plante care în zona studiată sunt mai rare , cum ar fi : măzărichea ( vicia cracca ) și oreșnița ( lathirus tuberosus ).

COMPONENȚA ȘI STRUCTURA FAUNEI DIN ZONĂ

  Contrastele mari din punct de vedere climatic dintre iarnă și vară , ariditatea accentuată , lipsa de adăpost și vegetația mai puțin bogată sunt elemente care contribuie la restrângerea faunei . Ca urmare , în arealul aflat în discuție , posibilitățile cele mai bune de dezvoltare dintre mamifere , le au rozătoarele . Dintre acestea amintim: hârciogul , popândăul , șoarecii de câmp și iepurele de câmp .
 Alte animale care sunt prezente în teritoriul respectiv și-l populează mai sunt :  dihorul , vulpea și viezurele . În păduri se  pot întâlni din ce în ce mai multe căprioare, care s-au aclimatizat perfect în această zonă . Acest lucru îl deducem și din faptul că s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani . De asemenea , din loc în loc pot fi văzuți și porcii mistreți , care populează pădurile , iar primăvara se pot zări în număr considerabil în lanurile de porumb din apropiere.

Dintre păsările existente în zonă amintim : prepelița , ciocârlia de câmp , pajura de stepă , vrăbiile , ciorile , potârnichea , graurul , iar în păduri este întâlnit fazanul . Dropia ( Otis tarda ) , care până acum câteva decenii era răspândită prin lanurile de grâu , a dispărut cu desăvârșire. Printre alte specii care au dispărut se numără și rațele sălbatice cărora li se adaugă berzele , care se reduc vizibil , de la an la an. Guguștiucii ( streptopelia decoacta ) au apărut în această zonă cu aproximativ cinci - șase decenii în urmă , înmulțindu-se rapid , în momentul actual fiind cele mai numeroase păsări care populează zona .

   În apele Dâmbovnicului și-au reluat ciclul de viață , după aproximativ trei decenii de întrerupere în urma intensei poluări ce s-a realizat de către combinatul Arpechim din Pitești , câteva specii de pești dintre care putem enumera : cleanul , crapul , roșioara.

DATE DE GEOGRAFIE ISTORICĂ

Localitatea Slobozia este situată în partea de est a Câmpiei Găvanu – Burdea , zonă în care urmele vieții materiale au vechi rădăcini în istoria poporului român. Acoperită de păduri , străbătută de valea Dâmbovnicului , câmpia a oferit de-a lungul timpului prilej pentru dezvoltarea așezărilor umane. Așa cum se arată într-o veche monografie istorică a localității , apariția și dezvoltarea așezărilor omenești a fost facilitată și de existența sursei de apă , a peștelui , a vânatului pădurilor ,a pășunilor întinse și a ogoarelor mănoase. În același timp, cadrul natural îi ferea pe locuitori de privirile dușmanilor sau îi ocrotea , oferindu-le loc de refugiu în timpul incursiunilor sau invaziilor armate făcute de unele popoare , mai ales de turci .

Încă din perioada neoliticului este cunoscută în această zonă cultura materială numită ,,Cultura Gumelnița“, cu o largă răspândire în Câmpia Română. Geto – dacii au populat intens această câmpie , lucru ce este argumentat de izvoarele istorice , aici constituindu-se una dintre cele mai importante uniuni de triburi , condusă de Dromichete . Săpăturile arheologice au scos la iveală o mare cetate dacică în Câmpia Română la Popești de Argeș , la o distanță de aproximativ 8 Km de localitatea aflată în studiu. Cetatea s-a numit Argedava și a fost , cel mai probabil , una dintre reședințele regelui dac Burebista .

În cadrul teritoriului aflat în studiu nu s-au făcut descoperiri arheologice , dar ținând cont de descoperirile făcute pe teritoriul comunei vecine și de evenimentele istorice , putem considera că , valea Dâmbovnicului a constituit un loc prielnic întemeierii și dezvoltării așezărilor omenești timpurii , căutând să reziste , asemeni poporului român , tuturor intemperiilor , mergând cu fruntea sus prin istorie. Comuna Slobozia apare pentru prima dată sub această denumire în harta rusă , întocmită între anii 1828 – 1832. Actul său oficial de naștere datează însă din vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu , care a domnit între anii 1688 – 1714. Această presupunere se bazează pe următoarele argumente : a) o lungă perioadă de timp această așezare a fost cunoscută sub denumirea de ,,Slobozia Brâncoveanu”, pentru a fi deosebită de o altă așezare ce se află la aproximativ 15 Km sud-vest și poartă numele de Slobozia Trăznitu.

b) pe raza comunei există un dig foarte mare ( aproximativ 1 Km lungime , 10 m înălțime și 8 m lățime ) , care unește cele două coline , din stânga și din dreapta râului Dâmbovnic , fiind cunoscut și astăzi sub denumirea de ,, Digul Brâncoveanu“. Acesta a fost construit pentru a putea fi amenajată o moară pe apă la extremitatea răsăriteană , pe unde curge apa râului și pentru a apăra vatra satului de eventualele viituri ale râului . Se presupune că , numai un domnitor gospodar cum a fost Constantin Brâncoveanu putea să clădească așa ceva , antrenând în această activitate , un numări impresionant de brațe de muncă .

Înainte de Brâncoveanu , așezarea purta numele de ,, Neagra “. Atunci , locuințele erau împrăștiate în grupuri mici pe întreaga moșie a comunei și erau denumita astfel : Geru ( pe valea Găvenii ), Nigrișoara ( pe valea Negrișorii ), Ciocănești , Țigănușa și altele . Aceste așetări erau locuite de moșneni , care s-au vândut cu loturi lui Brâncoveanu la 1688 , fiind scutiți de bir și dijmă și primind în schimb , locuri pentru pășuni și fânețe , necesare pentru animale , mai ales pentru oi . Atrași probabil de condițiile de existență mai bune și de suprafețele mari pentru pășunat , pe teritoriul localității s-au adunat moșneni și clăcași , veniți din diverse regiuni ale țării , mulți dintre ei ca păstori . Cei mai mulți păstori însă , au venit în timpul domnitorului Știrbei Vodă ( 1849 – 1856 ), printre aceștia numărându-se ,, oltenii “, care au venit comuna Butoiești , județul Mehedinți ,,, jienii “, ce au venit de pe malurile râului Jiu , din județul Gorj , iar ,, ungurenii “ sunt păstori , proveniți de prin părțile Sibiului.

În vremea domnitorului Brâncoveanu exista la Slobozia și un conac pentru popasul domnesc , ce a fost refăcut de Știrbei Vodă , acesta moștenindu-l împreună cu ținuturile din jur . Mai târziu , acesta a fost moștenit de unul dintre descendenții nobilei familii moldovene Sturdza , pe nume Costache , prin căsătoria sa cu Irina Câmpineanu , cea care moștenise acest domeniu. Familia Sturdza a păstrat această moștenire până în anul 1948 , când au fost naționalizate principalele mijloace de producție abuziv , de către statul comunist . De atunci , principalele clădiri au fost transformate în școli , sediul C.A.P. , grădinițe , etc. Din viața socială a comunei mai putem aminti evenimente ca răscoala clăcașilor din anul 1899 , atunci restabilindu-se ordinea cu ajutorul unui regiment de moldoveni , condus de colonelul Tarnovski și războaiele de la 1877, 1913, 1916 – 1918 și 1940 – 1945 . Satul Negrișoara de pe raza comunei aflate în studiu , are o istorie strâns legată de cea a Sloboziei . La 1688 este cunoscută ca un ,,cadalâc“ al satului ,,Neagra”, ce-și vindea hotarul și părți din sat domnitorului Brâncoveanu , acesta slobozindu-i pe locuitori de bir mărunt , miere , ceară și fân .

MORFOSTRUCTURA SATULUI

Vatra satului este elementul care reflectă în modul cel mai fidel funcția economică a teritoriului rural studiat , numărul și nivelul cultural al locuitorilor , istoria populării și a utilizării spațiului geografic , prin specificul fizionomiei sale.

Elementele care sunt analizate în cadrul fizionomiei sunt : forma , structura și textura. Satul Slobozia are o formă poligonală , pe când Negrișoara are una rectangulară , acest lucru datorându-se faptului că , celui din urmă , fiind mult mai mic , i s-au putut aduce modificări , ajungându-se în final la forma de astăzi , iar celălalt , are dimensiuni mult mai mari , este mult mai vechi și are o densitate a populației mult mai mare . O altă explicație ar fi pentru satul Slobozia că , cea mai mare parte a locuitorilor săi provine din diferite regiuni geografice ale țării , iar în momentul instalării lor pe aceste meleaguri nu au respectat o anumită ordine , împrejmuindu-și terenul din preajma locuinței sale în funcție de necesități și de influența pe care o avea în rândul comunității . Cei care s-au așezat pe aceste meleaguri mai târziu , au fost nevoiți să respecte tradițiile și obiceiurile locului.

Satele comunei Slobozia , ca dealtfel toate satele situate în zonele de câmpie , sunt unele de tip adunat , gospodăriile găsindu-se dispuse de-a lungul rețelei de drumuri în mod grupat . Cea mai mare paret a moșiei se găsește situată în afara vetrei satului , adică la câmp.

   În ceea ce privește textura , este lesne de înțeles că și la acest capitol , cele două sate sunt total diferite . Astfel , satul Slobozia are o textură neordonată , pe când Negrișoara are una ordonată , cel din urmă asemănându-se foarte bine din punctul de vedere al acestor aspecte , cu satul vecin , Ștefan cel  Mare.

BIBLIOGRAFIE

1. Anuarul meteorologic al I.N. M.H. București, 1970;

2. Atlasul climatologic al României;

3. Biroul statistic al judetului Argeș- comuna Slobozia;

4. Date hidrologice de la stația Slobozia;

5. Enciclopedia Geografică a României,( 1980 ), Editura Științifică și Enciclopedică, București;

6. Geografia României, vol.5, ( 1997 ), Editura Academiei Române, București;

7. Monografia geografică a comunei Slobozia, ( 1977 ), Nițu Alexandru;

8. Monografia geografică a comunei Ștefan cel Mare, județul Argeș, ( 1999), Zărnoianu Viorel-Liviu;

9. Studiul geografic al comunei Slobozia, județul Argeș, ( 2004 ), Zărnoianu Viorel-Liviu.