Muzeul Județean Mureș

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Muzeul Județean Mureș
Maros Megyei Múzeum
TipulArheologie
Artă
Castel
Etnografie
Istorie
Științele naturii
DirectorKoppány Bulcsú Ötvös
Prezență online
www.muzeulmures.ro

Muzeul Județean Mureș (în maghiară Maros Megyei Múzeum) este un muzeu cu sediul administrativ în municipiul Târgu Mureș care funcționează pe opt locații din județul Mureș.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Activitățile muzeale din Târgu Mureș au început din inițiative private ale familiei Teleki. Bibliofilul Sámuel Teleki a construit o bibliotecă în oraș pentru colecția sa de cărți, iar József Teleki în incinta locuinței sale a organizat o colecție de minereuri și animale împăiate, la care a mai adăugat un sertar cu obiectele necesare experimentelor din domeniul fizicii. Aceasta în urmă a fost integrată colecției Colegiului Reformat.[1]

Primele discuții pe tema înființării unei instituții muzeale în Târgu Mureș au fost purtate în 1874 la o ședință a Asociației Secuiești de Cultură, dar ideea s-a concretizat abia în 1885, când s-au purtat discuții despre întemeierea Muzeului al Industriei și Meșteșugurilor din Ținutul Secuiesc, ce urma a fi construit pe un teren dat de către edilii orașului din terenurile de exercițiu ale pompierilor. Proiectul construcției a aparținut arhitectului profesor universitar István Kiss, iar lucrările au demarat în 1890, avându-i ca antreprenori pe József Sófalvi și Pál Soós, construcția fiind finalizată în 1894. [2] În prezent în clădirea fostului Muzeu al Industriei și Meșteșugurilor din Ținutul Secuiesc funcționează Muzeul Științele Naturii.

Locații[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Casa Köpeczi-Teleki, Locuri cu istorie, NetSoft (accesat în 10 noiembrie 2020)
  2. ^ Enciclopedia Virtuală din România: Muzeul Industriei din Secuime

Legături externe[modificare | modificare sursă]