Ernő Szabó (actor)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ernő Szabó
Szabó Ernő cropped.jpg
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Kassa, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani) Modificați la Wikidata
Budapesta, Republica Populară Ungară Modificați la Wikidata
Înmormântat Farkasréti temető[*][[Farkasréti temető (Hungarian cemetery in Budapest)|​]][2] Modificați la Wikidata
Copii Szabó Ottó[*][[Szabó Ottó (actor maghiar)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Hungary.svg Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațieactor
regizor[*] Modificați la Wikidata
Alte premii
Premiul de Stat al Republicii Populare Române (1954)
Artist emerit al Ungariei[*] (1959)
Magyarország Kiváló Művésze díj[*][[Magyarország Kiváló Művésze díj (award)|​]] (1965) Modificați la Wikidata
Prezență online

Ernő Szabó (n. ,[1] Kassa, Austro-Ungaria – d. , Budapesta, Republica Populară Ungară) a fost un actor maghiar, distins cu titlurile de artist emerit și maestru al artei. El a fost tatăl actorului Otto Szabó și fratele vitreg al actriței Lili Neményi.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Provenea dintr-o familie de actori de mai multe generații. Mama lui, Ilona Szelényi (Ilona Polgár), era fiica actriței ardelene Emília Szelényi și a regizorului Sándor Polgár. Ambii părinți ai actriței Emília Szelényi (Károly Szelényi, Mária Rácz) erau actori. Tatăl lui, Pál Szabó, a fost actor la Târgu-Mureș. S-a căsătorit cu mama lui, dar a părăsit-o înainte de nașterea copilului. Ernő a fost luat inițial de familia tatălui. În 1902 mama lui a dat naștere unui al doilea copil, Lili Szelényi, care a devenit mai târziu o actriță cunoscută sub numele de Lili Neményi.

Rudele tatălui său l-au crescut doar pentru o scurtă perioadă de timp. Apoi a fost dus la orfelinat și a rămas aici până la vârsta de 11 ani, când a plecat la unchiul său de la Hajdúböszörmény. Apoi bunica maternă, Emília Szelényi, l-a luat la ea, împreună cu sora sa vitregă. La început au locuit la Debrețin, apoi bunica lui a cumpărat o casă la Carei. Aici au locuit până în 1921.

Mama lui s-a căsătorit cu Lipót László Neményi, care a fondat în 1908 Teatrul din Carei. Aici și-a început Ernő Szabó cariera de actor (1917-1921). La început, a fost dansator, actor de comedie, iar mai târziu a interpretat roluri în comedii bufe.

Între anii 1921 și 1935 a călătorit cu trupe itinerante de teatru. Între anii 1935 și 1937 a jucat la Teatrul Național din Pécs, iar între anii 1937 și 1939 a făcut parte din compania teatrală a cumnatului său, Árpád Horváth, din Debrețin, ca actor și regizor. În perioada 1939-1940 a făcut parte din trupa teatrală a lui Mihály Erdélyi din Budapesta, jucând, de asemenea, la Teatrul Regal de Revistă.

Începând din 1940 a jucat la Oradea. Atunci când nord-vestul Transilvaniei a revenit României, Ernő Szabó a rămas acolo și a primit apoi cetățenia română. În 1946 a fost unul dintre membrii fondatori ai Teatrului Secuiesc din Târgu Mureș. Între anii 1946-1955 a fost actorul principal al Teatrului Secuiesc din Târgu Mureș și mai târziu regizor principal. În acest timp a regizat majoritatea pieselor prezentate împreună cu Miklós Tompa, György Kovács și Ferenc Delly. Toți aceștia formau grupul „celor patru mari regizori”, iar Ernő Szabó a obținut în 1954 Premiul de Stat al Republicii Populare Române. În același timp a fost numit profesor la Institutul de Teatru din Târgu Mureș.

După 15 ani de absență, s-a întors în Ungaria în 1955. El a solicitat cetățenia maghiară și a început să joace în filme în primăvara și vara anului 1956. Primele sale două filme sunt de o importanță decisivă. În filmul Tanár úr kéremben (1956) a jucat rolul unui anticar, dar în filmul Hannibál tanár úr (1956), regizat de Zoltán Fábri, interpretarea sfâșietoare a rolului Béla Nyúl a transformat filmul într-o piesă remarcabilă a istoriei filmului maghiar.

La început a primit roluri la Teatrul Armatei Populare, iar mai târziu a devenit membru al Teatrului de Comedie. Ulterior a jucat la Teatrul de Operetă, dar a fost mai puțin mulțumit de rolurile minore obținute. El s-a întors apoi la Teatrul de Comedie. Ultima dată a jucat la Teatrul József Attila, de unde a ieșit la pensie în 1964.

Din 1959 până la moartea sa a jucat rolul principal, alături de Hilda Gobbi, în serialul de teatru radiofonic A Szabó család, ce era difuzat săptămânal. După moartea sa, rolul a fost continuat la cererea publicului de János Rajz.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Teatru radiofonic[modificare | modificare sursă]

Premii și distincții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Szabó Ernő, accesat în  
  2. ^ (PDF) http://www.bessenyei.hu/farkasret/abc.pdf, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]