Dâmbul Pietros

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Cartierul a fost construit în anii '70
Bulevardul 1848

Dâmbul Pietros (maghiară Kövesdomb) este al doilea cel mai mare cartier din Târgu Mureș situat în partea sudică al municipiului între Orașul de Jos, Cartierele Gării, Budai Nagy Antal și Tudor Vladimirescu pe terasele din partea stângă a Mureșului. În perioada dualismului au existat aici mai ales grădini. În timpul comunismului, în anii 1970, aici a fost construit primul cartier complex din oraș proiectat după noul model socialist cu artere mari, blocuri cu zece etaje, complexe comerciale, piață agroalimentară, instituții de educație, cinematografie și parcuri.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Siturile arheoloice din demonstrează că zona a fost locuită de către comunități omenești chiar din perioada Hallstatt, adică cuprinde intervalul de timp dintre secolele al XII-lea și al V-lea î.Hr. Pe terasa de deasupra drumului ce duce la Budiul Mic au găsit urme din era Latène și epoca bronzului.

Denumirea Dâmbul Pietros provine de la traducerea motamo a cuvântului Kövesdomb din limba maghiară, care face referire la starea pământului. În perioada duaslismului în zonă au fost mai ales grădini, în care au fost cultivate legume. Pe terasele mai înalte viile au fost prezenți mai preponderent, fapt atestat și de numele locului (Kishegyszőlő, în română Viile Dealului Mic). Aspectul agricol al Dâmbului îl arată faptul, că strada care a traversat cartierul se numea Városmajor, ceeace în limba română înseamnă gospodăriile orașului.

În 1912 primăria sub conducerea lui Dr. György Bernády a decis ca denumirea străzii să poarte numele lui omului politic Dániel Irányi, care a jucat un rol important atât în Revoluția și Războiul de Independență Maghiară din 1848–49, cât și în viața politică după Ausgleich. Chiar dacă au fost modificate după 1918 toate denumirile ale străzilor, care au purtat numele personalităților de origine maghiară, din 1940 până în 1966 strada a primit înapoi vechiul nume. În 1976 după finalizarea construcților, noul bulevard creat a fost numit după 1848.

Locuri[modificare | modificare sursă]

Ansamblul Artistic Mureșul[modificare | modificare sursă]

Ansamblul Secuiesc de Stat a fost înființat pe 1 octombrie 1956, cu 134 de membrii de a pune în valoare cultura populară tradițională, portul, obiceiurile, cântecele și jocurile populare aparținătoare și specifice celor ce locuiesc în regiune. Din anul 1990 Ansamblul Artistic Mureșul ființează cu două secții maghiară și română, fiecare dintre acestea având compartimentele artistice (orchestră, corp de balet, soliști, personal tehnic) necesare realizării unor spectacole complexe.

Sediul formației este în Parcul Mare din Bulevardul 1848, în fosta Cinematografie Unirea, care a fost renovată în 2006. Sala de spectacole are o capacitate de 332 locuri pe fotolii.

Biserici[modificare | modificare sursă]

Biserica Reformată[modificare | modificare sursă]

Până în 1993 toți enoriașii reformați din Dâmbul Pietros au aprținut la Biserica din Orașul de Jos, care avea 7 000 de membrii. Situația anormală a fost cauzată de motivul, că condurcea orașului n-a vrut să aprobe cereriile pentru autorizație de construcție a parohiilor din oraș. Despărțirea și înființarea unei parohii noi a avut loc în 1993. Deoarece primăria n-a dat teren pentru demararea construcției, parohia a cumpărat în 1996 din resurse proprii și ajutoare din partea enoriașilor germani o casă. Finalizarea bisericii a avut loc în 2000 în prezența episcopului de Cluj Dr. Kálmán Csiha.

Biserica Romano-Catolică[modificare | modificare sursă]

Biserica Romano-Catolică Sfântul Nicoale din Dâmbul Pietros a fost construită întree anii 1997-1999 și a fost sființită de către arhiepiscopul din Alba Iulia, György Jakubinyi.

Biserica Unitariană[modificare | modificare sursă]

Chiar dacă în timpul comunismului s-a dublat numărul unitarienilor, numai după 1990 a putut începe comunitatea construcția unei biserici noi. Parohia a fost proiectată de către arhitectul Gábor Bayer în stilul bisericilor fortificate din Transilvania. Culoarea albă a peretelor, specifică a protestanților, este îmbinat cu motive florale pe acoperiș făcând astfel trimitere la stilul secesionist maghiar a Palatului Culturii. Pe turla bisericii este montată un ceas, iar în fiecare zi la ora 12 sunt trase clopotele. Construcția a durat între 1999 și 2006. În Sala Bözödi György din incinta complexului parohial sunt organizate expoziții artistice și diferite evenimente culturale.

Instituții de educație[modificare | modificare sursă]

  • Liceul Tehnologic Avram Iancu
  • Liceul Tehnologic Gheorghe Șincai
  • Gimnaziul Liviu Rebreanu (fosta Școala Generală nr. 17)

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dâmbul Pietros


Stema Târgu Mureşului Cartierele Târgu Mureșului
Ady Endre, Aleea Carpați, Budai Nagy Antal, Centru, Cornișa, Dâmbul Pietros, Gara, Libertății, Mureșeni, Substejăriș, Tudor Vladimirescu, Orașul de Jos, Orașul de Sus