Cascada Pișoaia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cascada Pișoaia
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
CascadaPisoaia (2).JPG
Harta locului unde se află Cascada Pișoaia
Harta locului unde se află Cascada Pișoaia
Localizarea rezervației (punctul marchează aproximativ centrul rezervației)
PozițiaJudețul Alba,  România
Cel mai apropiat orașNemeși (sat)
Coordonate46°19′N 22°53′E () / 46.317°N 22.883°E
Suprafață5 ha

Cascada Pișoaia este o rezervație peisagistică situată în partea de nord-vest a județului Alba, în Munții Apuseni, nu departe de masivul Găina. Acoperă o suprafață de 5 ha. Punctul de acces spre rezervația naturală Pișoaia este satul Nemeși.[1]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Este o rezervație peisagistică pe un prag stâncos de calcare de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag și arbori izolați de rășinoase. Căderea de apă se realizează de la circa 18 m înălțime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formațiunile calcaroase de tip travertinic depuse de-a lungul timpului întregesc spectaculozitatea peisajului. Zona protejată are o suprafață de 2,5 ha[2].

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Arii naturale protejate de interes național din Regiunea 7 Centru” (PDF). Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice. Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ panou informativ CJ Alba

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Cascada Cailor1.jpg Acest articol despre o cascadă din România sau mai multe cascade din România este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin dezvoltarea sa !