Cascada Pișoaia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cascada Pișoaia
Categoria IV IUCN (Arie de management pentru habitat/specie)
Harta locului unde se află Cascada Pișoaia
Harta locului unde se află Cascada Pișoaia
Localizarea rezervației (punctul marchează aproximativ centrul rezervației)
PozițiaJudețul Alba,  România
Cel mai apropiat orașNemeși (sat)
Coordonate46°19′N 22°53′E () / 46.317°N 22.883°E
Suprafață5 ha

Cascada Pișoaia este o rezervație peisagistică situată în partea de nord-vest a județului Alba, în Munții Apuseni, nu departe de masivul Găina. Acoperă o suprafață de 5 ha. Punctul de acces spre rezervația naturală Pișoaia este satul Nemeși.[1]

Descriere[modificare | modificare sursă]

Este o rezervație peisagistică pe un prag stâncos de calcare de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag și arbori izolați de rășinoase. Căderea de apă se realizează de la circa 18 m înălțime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stâncos pe care se scurge. Formațiunile calcaroase de tip travertinic depuse de-a lungul timpului întregesc spectaculozitatea peisajului. Zona protejată are o suprafață de 2,5 ha[2].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Arii naturale protejate de interes național din Regiunea 7 Centru” (PDF). Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice. Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Arhivat (PDF) din originalul de la . Accesat în . 
  2. ^ panou informativ CJ Alba

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Imagini[modificare | modificare sursă]


 Acest articol despre o cascadă din România sau mai multe cascade din România este deocamdată un ciot. Puteți ajuta Wikipedia prin dezvoltarea sa !