Aronia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aronia
Fructe de Aronia
Clasificare științifică
Regn: Plantae
(neclasificat): Angiospermae
(neclasificat): Eudicotidae
(neclasificat): Rosidae
Ordin: Rosales
Familie: Rosaceae
Subfamilie: Amygdaloideae[1]
Trib: Maleae
Subtrib: Malinae
Gen: Aronia
Medik.
Specii

Aronia (Medik.) este un gen de arbuști de foioase din familia Rosaceae, originar din estul Americii de Nord și cel mai frecvent întâlnit în păduri umede și mlaștini.[2][3][4] De obicei, se consideră că genul conține două[5] sau trei[4][6] specii, una dintre ele fiind naturalizată în Europa.[7] O a patra formă, care a fost mult timp cultivată sub numele de Aronia[6] este acum considerată a fi un hibrid intergeneric, Sorbaronia mitschurinii.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Arbustul peren preferă locuri deschise și însorite, soluri umede și permeabile și crește până la 3 m, fiind rezistent la ger iarna. Rodește în luna septembrie, fructele au dimensiuni mici de culoarea albastru/negru. Nu suportă seceta. Este plantat de om în general toamna sau primăvara.

Fructele rotunde sunt grupate în ciorchine, acestea se coc în septembrie, au efect terapeutic mai ales în cazul celor suferinzi de diabet.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Potter, D., et al. (2007). Phylogeny and classification of Rosaceae. Plant Systematics and Evolution. 266(1–2): 5–43. [Referring to the subfamily by the name "Spiraeoideae"]
  2. ^ Photinia melanocarpa (Michx.) K.R. Robertson & Phipps”. USDA PLANTS. 
  3. ^ Photinia floribunda. USDA PLANTS. 
  4. ^ a b A. A. Reznicek, E. G. Voss, and B. S. Walters (februarie 2011). „Michigan Flora Online”. University of Michigan. Accesat în . 
  5. ^ Mark Brand (). „Aronia: Native Shrubs With Untapped Potential” (PDF). Arnoldia. 67 (3): 14–25. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  6. ^ a b „USDA GRIN entry for Aronia. 
  7. ^ „USDA GRIN Taxonomy, distribution entry for Aronia × prunifolia. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Aronia melanocarpa

Vezi și[modificare | modificare sursă]