Perioada Marilor descoperiri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Perioada Marilor descoperiri este o perioadă de timp între secolul al XV-lea și secolul al XVIII-lea. Printre altele, Marile descoperiri au schimbat radical tabloul cunoștințelor despre Pământ și Univers.

Condiții determinante[modificare | modificare sursă]

Condițiile care au favorizat aceste descoperiri au fost:

  • dezvoltarea tehnicii construcției navale, cu corăbii mai robuste cu care se puteau efectua călătorii mai lungi
  • dezvoltarea și perfecționarea instrumentelor de navigație, ajutând la o mai bună orientare pe mare, de exemplu "Oul de Nürnberg" descoperit probabil de Peter Henlein,
  • apariția capitalismul timpuriu care stimulează interesele pentru comerț pe mare, având drept urmare constituirea primelor companii comerciale; în același timp Drumul Mătăsii își pierde din importanță
  • interesele religioase ale bisericii, în special a celei catolice, de a converti "Lumea nouă" la creștinism
  • interesele marilor puteri maritime din acea perioadă de a se extinde prin colonii, un exemplu este "Hotărârea de la Tordesillas" a papei (1494), care împarte globul între Spania și Portugalia ca un măr tăiat în două. Contractul din Madrid precizează folosirea resurselor naturale din "Lumea nouă".

Marile descoperiri geografice[modificare | modificare sursă]

Harta Europei de Gerhard Mercator

Această periodă istorică se referă în primul rând la descoperirile din Europa și este împletită cu perioada Renașterii cu care se continuă, cele două fiind relativ greu de separat. Marile descoperiri se referă și la expansiunea europeană peste Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific, aceasta numindu-se "Perioada Marilor descoperiri geografice", când exploratorii Pământului depășesc hotarele "lumii vechi", așa cum au fost:

Vasco da Gama

Prin călătoriile lor de explorare a lumii aceștia au întregit tabloul cunoștințelor despre globul pământesc din secolul XVIII-lea.

Vezi și articolul Marile descoperiri geografice.

Marile descoperiri din alte domenii[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Istoria geografiei OrteliusWorldMap.jpeg
Perioada Marilor descoperiri ·Determinism ecologic ·Geografie regională · Revoluție cantitativă · Geografie critică